Test av Green Box BBQ engangsgrill

Hvor godt griller den nye engangsgrillen? Vi har testet.

Å grille pølser gikk veldig bra, men å gjennomsteke et litt større kjøttstykke fikk vi ikke til. Foto: Berit B. Njarga
Å grille pølser gikk veldig bra, men å gjennomsteke et litt større kjøttstykke fikk vi ikke til. Foto: Berit B. NjargaVis mer

Engangsgriller er kjent som miljøverstinger, men nå har produsenten Landmann lansert en variant som skal være mer miljøvennlig.

DinSide har testet ut den nye engangsgrillen, som går under navnet "Green Box BBQ" for å finne ut om den takler grilljobben.

Smarte produkter på tur: Aldri mer pølser i bålet

Slik ser Green Box BBQ ut før bruk. Foto: Berit B. Njarga
Slik ser Green Box BBQ ut før bruk. Foto: Berit B. Njarga Vis mer


Fungerer som pølsegrill

Produsenten av den nye engangsgrillen lover at grillen skal ha lang brennetid, og at man kan grille alt fra tynne pølser til tykke biffer på den. Dette har vi prøvd ut i praksis.

Etter anvisningene har vi fyrt opp grillen, som var helt uproblematisk. Derimot slet vi mer med å få på selve grillristen, som var ganske vrien å lirke på plass. Grillen fikk stå og brenne i 15 minutter, og da var den klar til bruk. Et lite minus er at tennbrikettene i Green Box BBQ ikke dekker bunnen, som er noe større enn en tradisjonell engangsgrill.

For å teste ut grillevnene til den nye engangsgrillen, la vi på tre pølser, en liten indrefilét av svin og en maiskolbe. Sistnevnte er kokt på forhånd, og skal kun varmes opp og bli gylden i fargen. Samtidig har vi grillet nøyaktig den samme maten på en tradisjonell engangsgrill, for å sammenligne resultatet.

Med Green Box BBQ var pølsene ferdig grillet på seks minutter. Altså fungerer engangsgrillen fint som pølsegrill, som antakelig er den vanligste bruken. Liker du at biffen er rå inni, vil denne grillen også takle jobben.

Å gjennomsteke en indrefilét av svin derimot, takler den ikke. Vi ga opp etter 40 minutter. Heller ikke maiskolben ble gyllen etter like mange minutter på grillen.

Den tradisjonelle engangsgrillen ga fra seg noe mer varme enn Green Box BBQ, og indrefiléten ble bedre stekt - men heller ikke her ble den gjennomstekt. Maiskolben taklet den derimot.

Les også: Dette gjør vi feil når vi griller

Grillen er enkel å bruke, men vi slet litt med å få på grillristen. Foto: Berit B. Njarga
Å få fyr på grillen var ikke vanskelig. Foto: Berit B. Njarga
For å sammenligne hvordan Green Box BBQ er i bruk, har vi også brukt en vanlig engangsgrill, kjøpt på Rema 1000. Foto: Berit B. Njarga
Den vanlige engangsgrillen ble noe varmere enn Green Box BBQ. Foto: Berit B. Njarga
Å grille pølser gikk veldig bra, men å gjennomsteke et litt større kjøttstykke fikk vi ikke til. Foto: Berit B. Njarga


Kjøp heller bærbar turgrill

Den nye engangsgrillen skal ifølge produsenten være et mer miljøvennlig alternativ, fordi både grillen og stativet er laget av et nedbrytbart materiale, og kan sorteres som matavfall.

Her er noen aktuelle griller å bruke i båten (fra Båtmagasinet).

Men leder i Grønn Hverdag, Espen Heggedal, er ikke overbevist. Han påpeker at det er vanskelig å gi en subjektiv vurdering uten å ha sett produktet. Han syns forsåvidt det er en forbedring at engangsgrillen ikke er av aluminium, slik tilfellet er for de tradisjonelle engangsgrillene.

Samtidig påpeker han at metallristen fremdeles følger med Green Box BBQ, og metallavfallet er verstingen ved engangsgrillene.

Vil du velge miljøriktig, bør du heller droppe engangsgrillene, lyder rådet fra Grønn Hverdag.

– Det selges ganske betydelige mengder engangsgriller hvert år, som er lettvint og alt for billig. De skaper ekstra avfall, og gir ekstra transport. Kjøp heller en bærbar turgrill som kan brukes mange ganger. Også hva du legger oppå grillen har stor miljøbetydning, understreker Heggedal.

André Rusthen, salgssjef i Landmann, er enig i at en bærbar turgrill har mange miljøfordeler, og vi vil også anbefale å bruke dette.

– Dog selges det imidlertid cirka 1,4 millioner engangsgriller i Norge hvert år. Vi ser at forbrukeren vil ha det enkelt og derfor velger en engangsgrill. Vår Green Box BBQ er et alternativ til den tradisjonelle engangsgrillen, ikke et alternativ til en bærbar turgrill. For alle de som vil bruke en engangsgrill så er Greenbox BBQ det mest miljøsmarte alternativet, mener Rusthen.

Han legger til at de jobber med å utvikle et mer miljøsmart alternativ for stekeristen også, men at de foreløpig ikke har løst dette.

Les også: Du trenger ikke tennvæske