<strong><strong>PRELLER AV:</strong></strong> Her ser du hvordan nanoteknologien fungerer. Vannet preller av tekstilen siden de vannavstøtende molekylene skaper et mikroskopisk lag av luft mellom tekstil og væske.  Foto: THOMAS STRZELECKI
PRELLER AV: Her ser du hvordan nanoteknologien fungerer. Vannet preller av tekstilen siden de vannavstøtende molekylene skaper et mikroskopisk lag av luft mellom tekstil og væske. Foto: THOMAS STRZELECKI Vis mer

TEST: 100 prosent vanntett?

Er Hydrophobia Nanocoating en erstatning for vanlig impregnering?

Publisert
Sist oppdatert

Hydrophobia Nanocoating høres mye mer vitenskapelig og effektivt ut enn mer tradisjonelle impregneringssprayer.

Hva er så «hydrofobisk nanoteknologi»? Tenk på det som vannavstøtende molekyler som skaper et mikroskopisk lag av luft mellom tekstil og væske. Det betyr at når væsken treffer tekstilen, vil den rulle av plagget.

Les: T-skjorten for rødvinselskere

Lei av søkkvåte hansker?
Så, hva skal man egentlig med dette når så mye av dagens tekstiler og sko kommer med vannavisende teknologi og/eller Gore-Tex? Vel, søkkvåte hansker som barna kommer drassende med hjem etter endt skoledag, er jo en soleklar kandidat for dette påståtte vidundermiddelet.

<strong>HOLDER DET DEN LOVER?</strong> Produsenten sier sprayen skal gjøre tekstil og skinn 100 prosent vanntett.  Foto: THOMAS STRZELECKI
HOLDER DET DEN LOVER? Produsenten sier sprayen skal gjøre tekstil og skinn 100 prosent vanntett. Foto: THOMAS STRZELECKI Vis mer

To fra redaksjonen sprayet grundig de riktignok billige, men helt nye sportskjede-hanskene til barna, og håpet på å finne noe annet enn tunge, illeluktende og gjennomvåte hansker nederst i sekken etter endt skoledag.

Beskyttet... i begynnelsen

Ja, det funket. I alle fall i begynnelsen. Hanskene kom tørre hjem selv om det var vått ute. Men etter noen uker var de ikke så tørre lenger, selv om produsenten reklamerer for at nanocoatingen skal holde i månedsvis – og til og med år.

Kan det ha noe med at dette er ekstrembruk? Det er vanskelig å si, men vi gjorde i alle fall alt riktig: Vi sprayet på helt rene hansker og lot tørke i et døgn.

Les også: Vink farvel til skitt, flekker og tagging

<strong><strong>DE BILLIGESTE HANSKENE:</strong></strong> Testhanskene våre kostet bare 79 kroner og ifølge produsenten har de vannavvisende softshell.  Foto: THOMAS STRZELECKI
DE BILLIGESTE HANSKENE: Testhanskene våre kostet bare 79 kroner og ifølge produsenten har de vannavvisende softshell. Foto: THOMAS STRZELECKI Vis mer

Ny test

Neste testeksemplar var noen billige vinterhansker til 79 kroner fra en stor sportskjede. Vi kjøpte to par. Et par sprayet vi grundig ned og lot tørke ett døgn. De andre forble ubehandlet. Det står at hanskene har «vannavvisende softshell», men til den prisen forventet vi ikke stort.

Vår første test viste at vannet prellet av på de behandlete hanskene da vi puttet dem under vannstrålen på et toalett. De var helt tørre inni. Dette funker, tenkte vi.

Noen dager senere kjørte vi den under vasken på kjøkkenet, som du ser på videoen under, og da ble den bare litt fuktig innvendig:

 

Der kjente vi fuktigheten

Så kjørte vi den ubehandlete hansken grundig under vannstrålen mens vi beveget hånden i rundt ett minutt. I begynnelsen prellet vannet av, men så ble den våt inni. Klissvåt.

Les også: Visste du at impregnering kan være farlig?

Da vi kjørte samme øvelse på den behandlete hansken og utsatte den for vannstråler over hele plagget mens vi beveget hånden, gikk det bra til å begynne med. Men så kjente vi fuktigheten. Også denne ble våt inni, og det selv om den både skal ha «vannavvisende softshell» og var grundig sprayet med nanocoating.

Greit, innvendig ble den ikke så fuktig som den ubehandlete, men å si at dette er 100 prosent vanntett holder ikke helt vann i vår bok.

Vår feil?

Hadde vi gjort noe feil? Nei, vi tror ikke det. Vi brukte nye og helt rene tekstiler, ristet flasken før bruk, sprayet grundig over hele plagget og ventet så ett døgn på at det skulle tørke.

Ja, det funker til en viss grad, men nanocoating gjør ikke tekstiler 100 prosent vanntette, og holder heller ikke i måneder eller år.

En flaske koster rundt 300 kroner og er drøy i bruk.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer