– Sykkelbutikkene må bli flinkere til å utstyre oss med forskriftsmessig utstyr, og syklisten må bli flinkere til å bruke det, sier Hulda Tonstad i Syklistenes Landsforening. Foto: Sigma Sport
– Sykkelbutikkene må bli flinkere til å utstyre oss med forskriftsmessig utstyr, og syklisten må bli flinkere til å bruke det, sier Hulda Tonstad i Syklistenes Landsforening. Foto: Sigma Sport Vis mer

– Sykkelbutikkene leverer ulovlige sykler

Mener sykkelbutikkene må bli flinkere til å utstyre oss med forskriftsmessig utstyr.

Publisert
Sist oppdatert

Det er mange som sykler uten forskriftsmessig lys og refleks på sykkelen sin, eksempelvis er det mange som ikke har refleks på pedalene.

Klikkpedalene, som brukes med sykkelsko, er nemlig ikke utstyrt med refleks - og da er det opp til syklisten å besørge refleks på pedalarmene - for reflekser på pedalene skal det være, ifølge forskrift om krav til sykkel.

Mange syklister mener dette kravet «bare er tull» - mens fagfolkene som jobber med sikkerhet understreker viktigheten av dette.

I en nylig leseravstemming på DinSide, sier 61 prosent at de ikke synes refleks på pedalene skal være påbudt.

Hulda Tonstad i Syklistenes Landsforening sier sykkelbutikkene leverer ulovlige sykler, når de selger sykler uten forskriftsmessig lys og refleks. Foto: SYKLISTENES LANDSFORENING
Hulda Tonstad i Syklistenes Landsforening sier sykkelbutikkene leverer ulovlige sykler, når de selger sykler uten forskriftsmessig lys og refleks. Foto: SYKLISTENES LANDSFORENING Vis mer


Hulda Tonstad, informasjonssjef i Syklistenes Landsforening, sier til DinSide at det er stor variasjon i hva folk bruker av lys og refleks når de er ute og sykler.

– Hovedproblemet er at mange sykkelbutikker leverer ulovlige sykler, sykler som ikke er utstyrt med forskriftsmessig lys og refleks, sier Tonstad til DinSide.

Her er den beste sykkellykten

Dette er kravet

Hva som er påbudt av refleks og lys på sykkelen reguleres i paragraf 5 i Forskrift om krav til sykkel.

Krav til lys og refleks på sykkel

Fra Forskrift om krav til sykkel:
§ 5. Lys og refleks
1. Sykkel skal ha rød refleks bak. På begge sider av pedalene skal det være hvit eller gul refleks.Refleksanordningene skal være av godkjent type.
2. Sykkel, som brukes i mørket eller usiktbart vær på alminnelig beferdet veg eller område, skal foran ha lykt som gir hvitt eller gult lys og bak ha lykt som gir rødt lys og/eller lykt som gir blinkende rødt lys.
3. Lyktene skal være festet til sykkelen.
4. Lykten foran skal gi tilstrekkelig lys uten å virke blendende.
5. Lykten bak skal kunne sees tydelig i en avstand på 300 meter. Lykt som gir blinkende lys skal blinke med minst 200 blink per minutt.


Sykkelen skal altså ha lys og refleks foran og bak.

Dette skal du vite om lykt på sykkel

 • Det er krav til lys foran og bak på sykkelen, om du skal sykle i mørke eller usiktbart vær.
 • Du kan ha fast eller blinkende lys. Lyset skal være hvitt eller gult foran, og rødt bak. Dersom du velger blinkende lys, skal den blinke med minst 120 blink per minutt.
 • Lyset skal være festet til sykkelen, det er ikke godt nok å sykle med hodelykt.
 • Sykkellykten skal sees tydelig på 300 meter. Det er forskjell i lysstyrke på sykkellyktene, men det stilles ingen spesifikke krav til lysstyrken i forskriften.
 • Dersom du vurderer lykt med dynamodrift, så husk at det blir tyngre å tråkke - og i tillegg lyser det ikke dersom hjulet slutter å rotere eller roterer med lavere frekvens.

 • Hvor du fester det, på setet eller skjermen, er det samme - men har du en sykkel som ikke har hverken skjerm eller bagasjebrett, da har du rett og slett vanskeligheter med å feste det, sier Tonstad.

  Hun understreker at det oftere er inkludert påbudt utstyr på sykler for hverdagssykling, enn det som er tifellet for treningssykler.

  Men kravet til synlighet i form av refleks og lys er det samme, selv om du sykler med en typisk treningssykkel.

  – Det er først og fremst når man sykler i mørket eller på usiktbar vei, at man har behov for lys. Det er du som syklist som skal sørge for at det er riktig utstyr på sykkelen, men vi savner litt hjelp fra butikkene, sier Tonstad til DinSide.

  Hun understreker at det er to aktører som har et ansvar i dette bildet:

  – Sykkelbutikkene må bli flinkere til å utstyre oss med forskriftsmessig utstyr, og syklisten må bli flinkere til å bruke det, sier Tonstad, og forteller at Syklistenes Landsforening er i en kontinuerlig dialog med sportsbransjen, og at dette er en av sakene som tas opp.

  Husk at blinkende lykt skal blinke med riktig hastighet

  Kjenner seg ikke igjen

  Vi har vært i kontakt med to store aktører innen sportsutstyr, og disse sier til DinSide at de ikke kjenner seg igjen i kritikken.

  – Vi kjenner oss ikke igjen i denne problemstillingen da alle våre sykler, fra 12 tommer barnesykler til de dyreste konkurransesyklene blir levert med refleks foran og bak og ringeklokke. Sykler som selges med påmonterte pedaler har også refleks på disse, forteller Kjetil Hans Løken, markedsdirektør i Gresvig AS til DinSide.

  Også Marius Jensen hos XXL Sport og Villmark sier til DinSide at alle deres sykler kommer med påbudte reflekser og bjelle.

  – Vi har ikke montert på lykter ettersom det er mange preferanser blant våre kunder her.

  Både Jensen og Løken understreker at lys kun er påbudt etter mørkets frembrudd, og at de har mange ulike varianter til salgs i butikkene.

  – Vi kommer til fortsatt å sikre at alle sykler som selges hos XXL er utstyrt i henhold til regelverket. Alle som kjøper sykkel hos oss får også et servicehefte hvor vegvesenets krav er oppført, fortsetter Jensen, som også kan fortelle at mange syklister velger å ta bort reflekser og bjelle fordi de ønsker mindre vekt og påmontert utstyr på sykkelen sin.

  – Vi selger også mange produkter som gjør det enkelt å feste lys og refleks selv om man ikke har skjerm og bagasjebrett, sier Jensen.

  Her er det faktisk TO reflekser!

  - Reflekser uten CE-merke kan være farlige!

  Les også: Det viktigste sykkelustyret


  Tror prispress tvinger frem tilleggsutstyr

  Før var det vanlig at syklene kom ferdig montert fra fabrikken, nå kommer syklene i deler som settes sammen i butikken.

  – Det er også et stort prispress i bransjen, de må presse prisen ned, og da blir alt utstyret tilleggsutstyr. Men det burde være et krav at de ikke kan selge en ulovlig sykkel, mener Tonstad.

  – Mange sier også at ulike typer syklister har ulike behov. Men når det gjelder refleks og lys, handler det ikke om ulike behov - det handler om at man skal ha en lovlig sykkel, sier Tonstad.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer