Sykkelåser til smådeler

Det er ikke alltid de gidder ta hele sykkelen.

<B>DISKRET:</B> Det er så vidt du ser sykkellåsen, men på dette bildet er den festet på skruen som holder setet på plass. Foto: Sphyke
DISKRET: Det er så vidt du ser sykkellåsen, men på dette bildet er den festet på skruen som holder setet på plass. Foto: Sphyke Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ett av storbyens mer karakteristiske bilder er den ensomme sykkelen som står lenket fast til et gjerde eller et sykkelstativ, med setet, et hjul eller noe annet vitalt fjernet fra åstedet.

Selektivt sykkeltyveri, kan vi godt kalle det, hvor noen tar deler av sykkelen istedenfor hele.

Sphyke sin(e) sykkellås(er) tar sikte på å knekke akkurat denne delen av sykkeltyveribransjen.

Sjekk også sykkellåsen du kan ha på kroppen

Nytt med kodelås

Som bildene over viser er konseptet ganske enkelt. Sphyke har laget bittesmå kodelåser som festet på for eksempel setet, slik at tyvene ikke uten videre kan rappe med seg deler ved hjelp av en unbrakonøkkel eller annet lett tilgjengelig verktøy.

VANSKELIG Å TA DEKKET: Kodelås på forhjulet. Foto: Sphyke
VANSKELIG Å TA DEKKET: Kodelås på forhjulet. Foto: Sphyke Vis mer


Slike smålåser er naturligvis ikke noe nytt, men så vidt vi vet har vi manglet et alternativ som ikke behøver spesialverktøy eller nøkkel for å åpnes - her behøver du bare hukommelse.

C3N, som produktet heter, fungerer generelt sett ved at du fjerner originalskruen eller mutteren, og erstatter den med kodelåsen. På setet kan du se at den originale skruen er byttet ut med kodelåsen, ønsker du derimot å sette kodelås på bak- eller forhjulet, bytter du ut mutteren. Et beskyttelsesdeksel av gummi tres deretter over kodelåsen.

Velge lås: Hvorfor FG-godkjente låser?

Smådyrt

I tillegg til sete og hjul kan du også beskytte sete- og styrestammen, og selv om det er hjulene som er mest komplisert å låsifisere, er ikke dette noe skal trenge eksperthjelp for å gjennomføre.

C3N har vært testet helt siden 2011, men kom først i salg i mai i år. Prisene ligger på mellom 23 og 30 euro (uten frakt og moms) per lås, det vil si mellom 185 og 240 kroner.

Skal du sette lås på alle de fem stedene Sphyke tilbyr lås havner du med andre ord fort godt over tusenlappen.

Bør du parkere sykkelen inne? Ikke sikker nok utendørs

Slik ser låsen ut for setestammen. Foto: Sphyke
Slik ser låsen ut for setestammen. Foto: Sphyke Vis mer