<STRONG>TA DET ROLIG: </STRONG> Skal du finne fritidsproduktet billigst mulig, bør du ta deg god tid.  Foto: PantherMedia
TA DET ROLIG: Skal du finne fritidsproduktet billigst mulig, bør du ta deg god tid. Foto: PantherMediaVis mer

Spar penger på fritidsutstyr

Det er tusenlapper å spare når du skal netthandle fritidsprodukter.

Skal du handle sports- eller fritidsprodukter kan du enten handle på norske eller utenlandske nettsteder - eller gå i butikk. Det er fordeler og ulemper knyttet til de tre valgene, både praktiske og kostnadsmessige, så det er ikke sikkert at det som er billigst likevel er det mest fornuftige valget for deg.

Norsk eller utenlandsk nettsted, eller i butikk?

For det er noe annet å handle sportsutstyr enn elektroniske produkter på nett. Å velge riktige joggesko som beskytter deg best mulig mot belastningsskader, er lettere å gjøre i sportsbutikk med kyndig personale tilstede. Men ikke alle har det i nærheten, og da blir nettet det eneste alternativet.

Og så blir spørsmålet: Norske eller utenlandske nettsteder? Og hva med frakt-, moms- og mulige tollkostnader på utenlandske varer?

SJEKKK DENNE: Hvilke varer er tollfrie?

Store forskjeller

FORSKJELL:  Spar over 600 kr. på å velge riktig nettbutikk.  Foto: Produsent
FORSKJELL: Spar over 600 kr. på å velge riktig nettbutikk. Foto: Produsent Vis mer


DinSide tok en stikkprøve på tre tilfeldige produkter – joggesko, sportsbriller og fjellsko – for å finne den beste prisen.

Joggeskoen Adidas Supernova Sequence 5 varierte med 636 kroner fra billigst til dyrest i norsk netthandel. XXL er billigst i vår sjekk, med 799 kroner pluss frakt på 59 kroner, mens de dyreste er også de mest spesialiserte sports- og løpebutikkene, Oslo Sportslager og Löplabbet. Her lå prisene på cirka 1.400 pluss frakt.

Er du riktig kynisk, kan du besøke en av disse butikkene – Oslo Sportslager har to ganger blitt kåret til den beste sportsbutikken av bransjen – for råd, og så gå til en av de store sportskjedene for å se om de har skoen til en mye billigere penge. Risikoen ved at flere gjør dette, er imidlertid at spesialistene som kan hjelpe deg til gode valg etterhvert forsvinner fra gatebildet.

Billigere fra utlandet?

Tilsynelatende virker det også billig å handle disse skoene fra utlandet, ikke minst siden sko er fritatt for toll. Vi fant skoene på amerikanske Road Runner Sports til cirka 755 kroner. Men FedEx skal ha omkring 150 for å frakte produktet til deg, og så skal du i tillegg betale moms på totalen av dette. Dermed ender opp med en sum på 1.131, 273 kroner dyrere enn XXL.

HANDLE FRA UTLANDET?: Bruk DinSides netthandelskalkulator

Forskjell

PASS PÅ: Oakley-brillen varierer  i pris.  Foto: Produsent
PASS PÅ: Oakley-brillen varierer i pris. Foto: Produsent Vis mer


Neste ut var et par «typiske» sportsbriller, Oakley Radarlock Path. Igjen er er det penger å spare avhengig av hvor du handler. Billigst av de vi har sjekket i Norge er Solglass.no med 1.999 kroner (to glass, frakt inkludert), mens den utenlandske nettbutikken United Shades ender opp med totalpris på 2.098 kr (to glass, moms og frakt inkludert). Enda billigere får du dem hos engelske Sunglassesshop.no. Her koster den 1.495 kr. (to glass, moms inkludert, gratis frakt). Alle er flere hundrelapper billigere enn hva vi fant den for i butikk hos XXL (2.399 kroner) og G-Sport (2.449 kroner), som begge ligger på omtrent det samme som den koster hos Oakley. Hos sistnevnte får du også med et ekstra glass.

Her er det med andre mange penger å spare. Et tips er å bruke nettbaserte prisguider som Kelkoo og Prisjakt.

Tusenlapp å spare

TUSENLAPP:  Mye å spare på Salomons lette fjellsko.  Foto: Produsent
TUSENLAPP: Mye å spare på Salomons lette fjellsko. Foto: Produsent Vis mer


Også på fjellsko var det store forskjeller, denne gangen mellom norske nettsteder.

Fjellsport.no har den kritikerroste fjellstøvelen Salomon Cosmic 4D GTX til 1.499 kroner (frakt inkludert), riktignok med bare én størrelse igjen, mens for eksempel totalsummen fra Parkogpudder.no blir på 2.538, hele 1.039 kroner i forskjell. Hos sistnevnte er derimot utvalget av størrelser betraktelig større.

Konklusjonen er klar: Bruk norske prisguider på nett, og - hvis nettbutikken også har et utsalg - gå i butikken og se om du finner produktet til samme pris der. Da finner du også ut om det produktet passer for deg og ditt bruk.