Sovepose som holder deg varm

For at soveposen skal gjøre jobben sin, gjelder det å kjøpe riktig pose og bruke den smart.

Soveposen skal holde deg varm, men hvordan kjøper og bruker du den riktig? Et av triksene er å IKKE rulle den sammen som jenta på bildet her. Foto: All Over Press
Soveposen skal holde deg varm, men hvordan kjøper og bruker du den riktig? Et av triksene er å IKKE rulle den sammen som jenta på bildet her. Foto: All Over Press Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Soveposer er for noen det som gjør de frie overnattingsturene mulig, mens andre har et klammere og mer klaustrofobisk forhold til å krype inn i et hylster under åpen himmel.

Hva slags bruk du ser for deg, avgjør hva du skal kjøpe og hva du bør betale. Her er en guide til hvordan du vedlikeholder posen du har, og hva du skal se etter ved kjøp av ny.

Vil ikke ligge på bakken? Her er hengekøyer til turbruk

Slik vedlikeholder du posen

Soveposer skal helst ikke vaskes for hyppig, så bruker du den mye og legger deg svett og fuktig, kan det fort betale seg i lengre varighet å benytte lakenpose i soveposen.

Utvendige trekk kan beskytte mot skitt, regn og gnist som spruter fra bål, men kan også gjøre at posen puster dårligere og blir mer fuktig.

Kompresjonsposen bruker du bare på tur, hjemme bør posen oppbevares løsere. Foto: All Over Press
Kompresjonsposen bruker du bare på tur, hjemme bør posen oppbevares løsere. Foto: All Over Press Vis mer


Soveposen holder seg luftigere underveis om den slipper å bli klemt sammen på samme måte hver dag. Derfor bør du ikke rulle den, men stappe posen inn i kompresjonstrekket.

For at soveposen skal holde på de varmebevarende egenskapene lengst mulig, bør den IKKE oppbevares i posen som du bærer den i på tur. Heng den luftig, eller oppbevar den i en romslig netting- eller stoffpose for eksempel.

Holde varmen

Det viktigste med soveposen er selvsagt å holde varmen. Men det er ikke bare posen i seg selv som avgjør hva slags temperatur du tåler. Det meste av varmen forsvinner gjennom kontakt med underlaget. Når du ligger blir soveposen klemt flat mot underlaget, og her trenger du dermed ekstra isolasjon fra et liggeunderlag.

Madrassen som blåses opp på fem pust

 • Sjekk sesong
 • Soveposer får du vanligvis konstruert til tre sesongtyper: Vinter, sommer og tre-sesongsposer beregnet for vår-sommer-høst. Noen poser har også ekstra isolasjon i nakke/skulderområdet og/eller rundt leggene.

  Du vil helst slippe å ligge i både for varm og for kald pose. Men se heller etter en som tåler litt mer kulde enn du tror, enn det motsatte. Du kan jo alltids åpne glidelåsen om det blir for hett.

  Soveposer kommer tilpasset ulike klima og temperaturgrenser. Foto: All Over Press
  Soveposer kommer tilpasset ulike klima og temperaturgrenser. Foto: All Over Press Vis mer

 • Sjekk komforttemperatur

 • Soveposene kommer tilpasset ulike sesonger altså, men sjekk også temperaturmerkingen. Komforttemperatur ned til minus fem grader Celsius skal holde deg varm helt til temperaturen synker forbi det nivået. Velg heller en som tåler mer enn mindre kulde enn forventet. Det er lettere å lufte seg sval enn å få opp varmen i en for kald pose.

 • Sjekk materialet
Fiber eller dun? Sistnevnte er lettere, varmere og mer holdbart. Dun er også enklere å komprimere enn poser i kunstfiber. Men kunstfiber holder seg varmere om de blir våte, og koster mindre enn dunposer.

Vanntett stoff i fotenden og kanskje også hodeenden er praktisk, spesielt om du er lang og ofte kommer i kontakt med teltduk med posen.

Hyttetur? Styr du unna hytteloppene

Konstruksjon

Temperaturen er det aller viktigste, men går vi ned i andre detaljer, er det flere forhold du med fordel kan være obs på.

 • Glidelås
 • Det vil ofte være mulig å velge hvilken side på posen som skal ha glidelås. Er du høyrehendt er det som regel mest praktisk med glidelås på venstre side, og omvendt. Er dere to som vil koble soveposene sammen, bør dere velge glidelås på hver deres side. Glidelås i hele posens lengde gjør det lettere å justere temperaturen i posen, og da bør glidelåsen kunne åpnes både fra hodeenden og fotenden.

 • Åpningen
 • Stramming rundt hodet og over brystet bør kunne betjenes med en hånd.

 • Vekt
 • Gode soveposer veier gjerne rundt tre kilo, de lettere som veier ned i rundt kiloen passer ikke i kulde.

 • Lengde og størrelse
 • Vekt kan du også kutte ned på ved å velge riktig lengde på posen. Om du kjøper en pose som kommer i ulike lengder, så ta en som ikke er alt for lang om du kan, dersom målet er at den skal veie lite. Det finnes også egne soveposestørrelser beregnet på barn.

  Produsentene oppgir som regel lengde, men bredde får du lite informasjon om. Er du rund i kantene, bør du sjekke hvor romslig posen er før du kjøper. Både for romslige og for trange poser er uheldig. Romslige kan ta for lang tid å få varm, for trange blir også for kalde og kan gi dårlig søvn.

  Noen produsenter selger ekspansjonskiler til soveposer, som kan monteres i glidelåsåpningen og utvide den, dersom den har for liten diameter.

 • Andre egenskaper
 • Ikke så viktig for alle, men kjekt å ha for noen er funksjoner som innvendige lommer til verdisaker, antisklibelegg på undersiden og lommer for puter i hodeområdet.

Ut på tur? Slik pakker du sekken

Store prisforskjeller

Vi har nevnt at dun vanligvis er dyrere enn fiber. Men prisforskjellene er ekstreme, så det er greit å vite hva du trenger, og hvor mye du kan tenke deg å betale. De dyreste soveposene koster flere tusen kroner, mens vi i andre enden finner soveposer til to-tre hundrelapper.

Hver til sitt bruk.