<strong>RÅDYR: </strong>Video av spretne rådyr er gøy å se på.  Foto: Skjermdump: Geir Harris/Frisport
RÅDYR: Video av spretne rådyr er gøy å se på. Foto: Skjermdump: Geir Harris/FrisportVis mer

Sofistikerte viltkameraer

Vil du ha bilder rett på mobil eller pc, er det ett alternativ som lønner seg.

Du har kanskje fått med deg at det har dukket opp flere bilder og videoer av rovvilt på nettet de siste årene. Dyr som ikke enser at et kamera er der. Og du fikk kanskje med deg denne østerrikske sexskandalen fra i sommer. Ja, de har faktisk en ting felles og det er den økende bruken av viltkameraer

Sett det opp i hagen

– Man bruker viltkameraer for å få en oversikt over aktuelle viltarter i sitt jaktområde. Det benyttes også på fôringsplasser til rovdyr og hjort, vanligvis i privat regi, sier redaktør i bladet Jeger, Kåre Vidar Pedersen, som selv bruker det i sammenheng med fôring av rovdyr i hagen om vinteren.

Les: En tjukkassykkel lagd for jakt

Viltkameraer er spennende for de som vil se hva som dukker opp ved fôringsplassene, og det kan dessuten være til hjelp hvis man vil spore opp skadde dyr.

Men det kan også misbrukes.

NYT BILDENE: Det kan være spennende å følge med på hva viltkameraet tar bilder av.  Foto: Skjermdump: Geir Harris/Frisport
NYT BILDENE: Det kan være spennende å følge med på hva viltkameraet tar bilder av. Foto: Skjermdump: Geir Harris/Frisport Vis mer

Tatt på fersken

– Ja, i tilfeller der man setter opp kameraet i områder åpen for offentlig ferdsel. Da kreves grunneiers tillatelse og at det henges opp en informasjonsplakat hvor det står at området er videoovervåket. Men det er svært få som følger dette, og dermed får man tilfeller som skjedde den østerrikske politikeren som ble tatt på fersken. Jeg har også hørt om lignende tilfeller i Norge, sier redaktøren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Er dette jegernes drømmesofa?

Hva skal du velge?

Det finnes mange viltkameraer å velge imellom og bildekvaliteten har blitt voldsomt forbedret de siste årene. Skal du ha et kamera som sender bilder av dyr til mobil eller e-post, må du opp i pris og kjøpe et som har MMS- eller GPRS-funksjon. Da tar kameraet bilde av dyret ved hjelp av en sensor som fanger bevegelse, og sender det til din mobil eller innboks.

– MMS/GPRS viltkameraer begynte så smått å komme til Norge høsten 2010, men det er i år markedet virkelig har eksplodert, sier Bjørnar Nestangen i Jaktfall.

Han er heller ikke enig at viltkameraer forenkler jakten.

– Vilt er vilt, og selv om man får mer informasjon, er det ikke gitt at man får skutt det man har avbildet før jakten.

FÔRINGSPLASSER: Setter du et viltkamera ved en fôringsplass, er du nærmest garantert å fange opp dyr.  Foto: Jaktfall.no
FÔRINGSPLASSER: Setter du et viltkamera ved en fôringsplass, er du nærmest garantert å fange opp dyr. Foto: Jaktfall.no Vis mer

(Saken fortsetter under bildet.)

Slik blir det ikke så dyrt

Nestangen anbefaler å gå for utstyr som har GRPS-funksjon fremfor MMS. Da betaler du for datatrafikk og ikke per sendte MMS, som han hevder blir mye billigere i lengden. Ikke minst slipper du å betale for MMS-er som kommer som følge av at kameraet har fanget opp noen blader som faller på bakken.

Les også: Dette skal du gjøre i møte med rovdyr

Fra tusen til sekstusen

Viltkameraer starter fra rundt 1.200,- og opp til nesten 6.000 kr. Bladet Villmarksliv kåret Spypoint Tiny HD til 2.599 til best i test i fjor, men vil du ha det aller råeste som er å oppdrive må du altså opp i nesten 6.000 kroner. Da får du en GPRS-modell med 3G-overføring av bilder.

På de mest sofistikerte viltkameraene kan man dessuten endre innstillinger og innstallere ny programvare på kameraet hjemme fra i sofaen.

Her kan du kjøpe viltkameraer på nett: