<strong>GOD GLID:</strong> Riktig smurte ski gir stor skiglede, det får du ikke på tradisjonelle smørefrie ski.  Foto: Panther Media
GOD GLID: Riktig smurte ski gir stor skiglede, det får du ikke på tradisjonelle smørefrie ski. Foto: Panther MediaVis mer

Smørefri = dårlig glid

Ja, du slipper å smøre, men du er garantert dårligere glid. Det finnes imidlertid bedre – og dyrere – smørefrie alternativer til det vanskelige nullføret.

Det er vel ingen hemmelighet. Smørefrie ski av typen som har et skjell-lignende parti i festesonen på sålen, brukes ikke av de som er opptatt av god glid.

Det er noe man kan vurdere hvis det er rundt nullgrader og krevende smøreforhold.

Aller helst bør man droppe det.

– Dette er ski vi vanligvis anbefaler om man ikke ønsker å smøre ski. Ordinære smøreski blir mye bedre på både feste og gli med bare litt innsats, sier Jonas Strømberg hos Torshov Sport i Oslo til DinSide.

Strømberg sier at de selger noen få smørefrie ski til den typiske påskeløperen som er mer opptatt av en tur med appelsin og Kvikk Lunsj enn god glid.

Ikke noe vondt i det, forteller han, men da går man også glipp av mye skiglede.

Les: Norsk skiskomerke gjør comeback

Til barna?

IKKE SMØREFRIE TIL BARNA: Barn bør begynne med smøreski, sier ekspertene.  Foto: Panther Media
IKKE SMØREFRIE TIL BARNA: Barn bør begynne med smøreski, sier ekspertene. Foto: Panther Media Vis mer


Smørefrie ski med skjell er vanligvis noe vi vurderer å kjøpe som første ski til ungene våre, men selv her sier ekspertene at barn bør få seg smøreski.

– Det gjør det lettere for barn å lære seg å gå, og de får også bedre opplevelser på skituren når de faktisk har feste i motbakkene, sier Strømberg.

Det vanskelige nullføret

Skiforeningens smøreekspert Lars Amund Toftegaard er også enig i at amatøren heller bør gå for smøreski. Det gir både bedre feste og glid – og dermed mer skiglede.

Artikkelen fortsetter under annonsen

SMØREFRIE, MEN MYE JOBB: Rubbeski, som Fischer RCS Classic Zero, krever at du bruker forskjellige typer sandpapir og silikon- eller fluorpreparater for å behandle midtpartiet.  Foto: Fischersports.com
SMØREFRIE, MEN MYE JOBB: Rubbeski, som Fischer RCS Classic Zero, krever at du bruker forskjellige typer sandpapir og silikon- eller fluorpreparater for å behandle midtpartiet. Foto: Fischersports.com Vis mer


– Men hvis det er fryktelige vanskelige smøreforhold, altså rundt null, da det er vanskelig med både voks og klister, kan det være greit å ha noen gamle smørefrie ski i bakhånd eller eventuelt nye smørefrie «rubbeski» som går veldig bra på nullføre.

Les også: Disse trugene er oppblåsbare

Smørefrie rubbeski

De såkalte «zeroskiene» fra Fischer er typiske rubbeski, det dyrere, men også mye bedre alternativet til smørefrie med skjell.

Her er smøresonen erstattet med et eget feste med hår, som man må behandles med ulike typer sandpapir for å gi et godt feste, i tillegg til at de må de smøres med silikon eller forskjellige fluorpreparater.

Så dette er ikke skiene for den som ikke vil jobbe litt i forkant av skituren.

Strømberg sier rubbeski er noe man har som et ekstra par ski «som fungerer helt konge fra -2 til +2».

Tredje alternativ

FELLE: Atomic Skintec kommer med to typer feller som du setter på den magnetiske festesonen, den ene dekker hele bredden, den andre har midtrand.  Foto: Atomic.com
FELLE: Atomic Skintec kommer med to typer feller som du setter på den magnetiske festesonen, den ene dekker hele bredden, den andre har midtrand. Foto: Atomic.com Vis mer


Et tredje alternativ er smørefrie ski med feller man kan ta av og på. Dette er en ski med et festesystem for en fell.

– Dette gir veldig godt feste på de fleste underlag og man trenger kun å tenke på glisonen. Skien er kostbar, men meget god, sier Strømberg.

Les også: Den ekstreme alpinkjelken

Dyrt

Både rubbe- og felle-skiene ligger i den øvre prisklasse, nærmere 4.000 kroner, så da skal du være rimelig aktiv i sporet før du bør unne deg dette som et ekstra par ski.

Og hvis det andre alternativet da er smørefrie ski med skjell, er det ingen tvil: Kjøp smøreski og lær deg å smøre skiene riktig.

Akkurat dét var ikke så vanskelig som vi trodde.