GLATT: Det er glatt flere steder, og det fører med seg utfordringer, både for bilister og fotgjengere. Disse tipsene kan lette litt på dem. Klipp: Ingebjørg Iversen. Video: Berit B. Njarga / Dinside Vis mer

Glatt føre?

Smart for å komme seg frem på glattisen

Fotgjenger eller sjåfør? Her er rådene som kan hjelpe deg på glattisen.

Publisert
Sist oppdatert

Etter en tid med mye snø og kulde, har det kommet mildvær mange steder i landet. Mildvær vinterstid fører imidlertid ofte til glatte veier og fortau - og da gjelder det å stille forberedt om man vil unngå fall eller ulykker.

Dette har mange fotgjengere og bilister opplevd på Østlandet i dag. Blant annet var Politiet i Øst ute fredag morgen og advarte mot å kjøre fort, etter flere ulykker.

Også Politiet i Sør-Øst melder om et titalls trafikkuhell på grunn av underkjølt vegbane.

Er du derimot fotgjenger, kan det lønne seg å vurdere brodder eller piggsko før du skal ut.

Mange strø-muligheter

Det er selvsagt ditt ansvar å sørge for fremkommelighet på egen tomt, og bor du i by eller bynære områder, kan det også være ditt ansvar å strø på fortauet.

Men hva bør du bruke til å strø med? Salt, sand eller alternative strømidler?

- Ut fra det jeg har kjennskap til, er strøsand det beste virkemiddelt for mannen eller kvinnen i gata. Når det er glatt i innkjørselen eller i gata forbi huset, er det gjerne is, og da fungerer sand bra, uttalte Torgeir Vaa ved Statens vegvesen til Dinside tidligere i år.

- Enda bedre effekt vil man få ved å blande grusen med kokende vann, så det er en metode som absolutt kan anbefales. Alle typer grus eller sand kan brukes, men med varmt vann vil det fungere best med naturgrus som ikke er ensgradert, sa Vaa.

Andre tips kan være å bruke skjellsand og aske. Det kan du lese mer om i denne artikkelen.

Ta en kikk på tipsene i videoen øverst om du vil unngå fall - og hvordan Zalo kan brukes på slike dager!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer