Vedlikehold av paraply

Slik tar du vare på paraplyen

Et par enkle grep holder den fin.

VEDLIKEHOLD AV PARAPLY: Se hvordan du unngår mugg og unødvendig slitasje av paraplyen. Foto: NTB Scanpix
VEDLIKEHOLD AV PARAPLY: Se hvordan du unngår mugg og unødvendig slitasje av paraplyen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange plukker bare opp en billig paraply i nærmeste butikk når det regner.

Andre tenker seg vel og lenge om før de velger paraplyen som står til klærne eller en ekstremvær-paraply som tåler storm og styrtregn.

Det er kanskje ikke så farlig med den billige varianten, men en paraply du er glad i er det viktig å holde fin. Da er det enkelte råd det kan lønne seg å følge.

Fold den ut

Det aller viktigste rådet fra paraply-ekspertene er å folde ut paraplyen etter et regnvær.

Om du beholder den lukket eller til og med i hylster eller etui når den er våt, kan det lett danne seg mugg og råte i stoffet.

Dessuten kan metallspilene som holder paraplyen oppe, ruste.

- La alltid paraplyen din være åpen for at stoff og materiale skal få puste. Dette vil også forhindre potensiell rust av metalldelene, står det på nettsiden til London Undercover, en spesialbutikk for paraplyer i den britiske hovedstaden.

FOLD DEN UT: Pakker du ned paraplyen mens den er fuktig, kan det skade både stoffet og metallspilene. Foto: Tore Neset
FOLD DEN UT: Pakker du ned paraplyen mens den er fuktig, kan det skade både stoffet og metallspilene. Foto: Tore Neset Vis mer

Pass på inneklimaet

De advarer i samme slengen mot å tørke paraplyen nær panelovner, radiatorer og andre varmekilder. Og sollys er ikke noe for en paraply. Om den blir utsatt for skikkelig godvær, falmer den.

Det er også en fordel å brette paraplyen pent sammen. Ellers ser den fort ut som en ustrøken skjorte.

Det er ikke likegyldig hvordan paraplyen ligger når den tørker. På nettstedet eHow.com får vi vite at paraplyen skal ligge på siden, ikke rett opp og ned.

Dessuten anbefales det å tørke den i en garasje eller i et vaskerom. Tørker du den i stua eller i kontorlandskapet, kan det lett danne seg fuktighet i rommet som ikke er bra for inneklimaet.

Tekniske nyvinninger

For de som ikke gidder å slå opp paraplyen etter hvert bidige regnvær, finnes det heldigvis håp.

Den italienske oppfinneren Angelo Vadruccio har konstruert paraplyen Kjaro. Denne har en egen oppsamlingsbeholder for regnvann. Dermed kan du legge paraplyen rett i veska etter bruk, uten at alt annet innhold blir vått.

Å bruke paraply i sterk vind er ikke å anbefale. De færreste paraplyer tåler å bli vrengt, men det finnes unntak. Ett av dem er Rainshader, som har en noe spesiell form som gjør at du trolig vil vekke oppsikt på byturen.

Testvinner til 399 kroner

TESTVINNER: Ghustbuster får ros både for å tåle vind og vann. Dessuten tørker den raskt.
TESTVINNER: Ghustbuster får ros både for å tåle vind og vann. Dessuten tørker den raskt. Vis mer

Et mer tradisjonelt alternativ er Gustbuster, som selges gjennom kjeden Enklere Liv for 399 kroner.

I en vindtunnell-test som NRK fikk gjennomført i 2010 vant den suverent. Her vinner den også på vanntesten, og den får ros for å tørke raskt.

Den kom også godt ut i en fersk test hos TV2.

- Runde spiler er best

Charlott Hagen, som inntil 2014 drev paraplyverkstedet Paraply-Reparatøren i Bergen, er langt på vei enig i rådene som kommer fra utenlandske eksperter.

- Mye av det de sier når det gjelder fuktighet, rust, kondens, hvor den skal tørkes og så videre, er riktig. Men det kommer også an på kvaliteten av spileverket og type stoff brukt på paraplyen, skriver Hagen i en melding til Dinside.

VRENGT: Om paraplyen har runde spiler, blir den ikke ødelagt i vinden, mener paraplyekspert Charlott Hagen. (Foto: NTB Scanpix)
VRENGT: Om paraplyen har runde spiler, blir den ikke ødelagt i vinden, mener paraplyekspert Charlott Hagen. (Foto: NTB Scanpix) Vis mer

Hun er derimot ikke helt enig i testresultatene.

- Om en paraply vrenges eller ei, har ikke noe med kvaliteten å gjøre. En god paraply kan vrenges et stort antall ganger uten brudd på spileverket. Her er det runde spiler som gjelder, ikke U-spiler.

Hagen forteller at hennes mor har hatt sin paraply i over 30 år. På tross av at den har blitt vrengt utallige ganger, er den fortsatt like god.

LES OGSÅ:
Ja, det finnes håndfri-paraplyer
Denne vrenger seg ikke
Stor paraply blir knøttliten i veska (Dinside Guru)