Mange norske elsyklister ønsker at det skal gå litt fortere. Derfor trimmer de syklene sine selv.
Men å bruke en slik selvtrimmet sykkel på offentlig vei er ulovlig. Like ulovlig som å kjøpe ny elsykkel med kraftigere motor og bare bruke den, uten registrering og førerkort.
Likevel er det fullt mulig å være lovlydig borger og bruke en elsykkel som fremdeles hjelper deg å tråkke når farten passerer 25 kilometer i timen.

Dansk nesten-frislipp
Nylig kunne Dinside fortelle at danskene vurderer å slippe elsykler med 45 kilometersgrense løs på sykkelveiene.
Danskene vil likevel fortsatt følge EUs felles regelverk, selv om forslaget om prøveordning skulle gå igjennom i Folketinget.

Disse elsyklene bør du satse på
Ifølge disse reglene skal de raskere elsyklene registreres som moped. Likevel er det rom for nasjonale variasjoner både når det gjelder hjelm, nummerskilt, forsikring, aldersgrenser, trafikkregler, førerkortbestemmelser og subsidieordninger.
I Norge er elsykler med 45-kilometersgrense plassert i motorvogngruppe L1e, som moped. Ingenting tyder på at dette blir endret til det første.
Både Syklistenes Landsforbund, Trygg Trafikk og to elsykkelimportører vi har snakket med er skeptiske til å endre bestemmelsene. Elbilforeningen er er derimot positive til en oppmykning som i Danmark.

Fordel å være over 33
Har du fra før kjørekort for bil eller MC, trenger du ingen ytterligere opplæring for å kjøre verken moped eller rask elsykkel.
Men har du ikke sertifikat for bil eller MC fra før, må du skaffe deg førerkort i klasse AM.

Dette skjer med elsykkelen i kulda
Her er det tre underkategorier: AM 145, AM 146 og AM 147.
Den første gjelder personer som fylte 20 år før 1. januar 2005. Disse kan nøye seg med å søke om førerkort.
AM146 gjelder alle som er født etter 1. januar 1985. Her kreves det bestått teoriprøve og obligatorisk mopedopplæring. Typisk totalpris for kurs og prøve hos trafikkskolene er ca. 9.000 kroner.
For begge typer førerkort kreves det dokumentasjon om syn, hørsel og andre helsemessige faktorer som kan påvirke din evne til å føre et motorkjøretøy. I tillegg blir vandel (tidligere straffbare forhold etc.) kontrollert.
AM147 gjelder mopeder som har tre og eller fire hjul. Her er aldersgrensen 18 år. For vanlige mopeder - og dermed også de raske elsyklene - er grensen 16 år.
Den kronglete veien til lykken

Kjører du lett motorsykkel fra før, virker kanskje 45-elsykkelen som et stusslig alternativ. En vanlig moped koster i mange tilfeller langt mindre og har jo ordentlig motorkraft, og ikke bare pedalhjelp.

Dette kan bli den nye folke-elsykkelen
For en syklist uten førerkort ser heller ikke 45 kilometers-elsykkel ut som noe vinnerprodukt, med mindre hun eller han akter å bryte loven.
Det enkle og ubyråkratiske ved å kjøpe og bruke en sykkel forsvinner med super-elsykkelen. Plutselig skal myndighetene ha et ord med i laget. Du sykler bokstavelig talt inn i et mylder av bestemmelser og krav og kan vinke farvel til ukompliserte turer på en fredelig skogsbilvei.
Dyrt, selv uten moms

Før du kontakter nærmeste trafikkstasjon for registrering må typegodkjenningen være i orden.
Du kan altså ikke bare importere en elsykkel fra Kina og trille bort til nærmeste veistasjon for registrering.
Siden den raske sykkelen er et elektrisk kjøretøy, er den derimot fritatt for merverdiavgift. Det betyr at at for eksempel at du får en Stromer ST2S Sport som ville ha kostet 126.523 kroner som vanlig 25-elsykkel til «bare» 101.219 kroner.

Det er 11 ganger dyrere enn en ny Mancini GT1 Scooter og fire ganger dyrere enn en elmoped som Ugbest UR8.
Rett nok finnes det langt rimeligere 45-elsykler, som Stromer ST1 P48 til 40.000. Samtidig er det slik at mange 25-motorer egentlig er 45-motorer som er vingeklippet. Dermed burde i prinsippet en 45-sykkel ikke være dyrere enn en 25-sykkel.
Skatteetaten skal uansett ha årsavgiften på 455 kroner. Ved registreringen må du i også ut med et beskjedent engangsbeløp på 80 kroner for nummerskilt.
Det kreves også ansvarsforsikring. Den rimeligste typen uten kasko (tør du virkelig droppe den med en sykkel til over 100.000?) ligger på rundt 60 kroner måneden, altså rundt 700 i året.

Ut i trafikken
Når alt papirarbeidet er gjort, har du ikke lenger en vanlig sykkel med hjelpemotor. Du sitter igjen med et ikke-selvgaående motorkjøretøy som skal ut i den ordinære trafikken.
Du må derfor bruke ECE-godkjent hjelm.

Du sparer over 7.000 på å kjøpe denne i Sverige
Sykkelen må som enhver annen moped ha både nærlys foran, bremselys bak, signalhorn, sidespeil og godkjente mopedbremser.
Vi har hittil ikke sett en eneste 45-elsykkel der slikt utstyr følger med som standard.
Sykling på sykkelvei og i sykkelfelt er forbudt. Det samme er sykling på fortau, i parker, gågater og på andre steder der biltrafikk ikke er tillatt.

Har du noe å tilføye?
Velkommen til Dinsides diskusjon. Vi vil gjerne vite hva du mener, men husk at mange leser det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Mer om vilkårene her. Kommentarer til hvordan redaksjonen har løst saken på, tips om skrivefeil eller lignende sendes til tips@dinside.no.