Kriterier i Dinsides skalljakketest

Slik har vi testet skalljakker

Alt du vil vite om kravene vi stiller til skalljakkene.

TESTPANELET: Anne Rudsengen og Arnt Flatmo. Foto: Arnt Flatmo
TESTPANELET: Anne Rudsengen og Arnt Flatmo. Foto: Arnt Flatmo Vis mer
Publisert

Se testresultatene: Stor test av skalljakker 2017

Vi har sett på hvor godt jakkene takler ulike typer vær. Det betyr at den må være vann og vindtett, med brukbar isolasjonsevne. Samtidig må den slippe ut så mye fuktighet som mulig når du er aktiv. I bruk må jakken sitte godt, og gi god bevegelsesfrihet under ulike aktiviteter. Dette gjelder også hetten. Lommer, glidelåser og justeringer må være enkle å betjene under alle forhold.

UT MED DAMPEN: Store lufteåpninger med glidelåser som er enkle å betjene gir pluss i boka. Foto: Øivind Lie-Jacobsen
UT MED DAMPEN: Store lufteåpninger med glidelåser som er enkle å betjene gir pluss i boka. Foto: Øivind Lie-Jacobsen Vis mer

Pusteevne

Det er to faktorer som påvirker hvor godt jakken kvitter seg med fukt: Hvor godt selve stoffet puster, og at det er gode lufteåpninger på de rette stedene.

Vekt

Dette er det mest målbare kriteriet i hele testen, klarer produsentene å lage en jakke som står i mot styggværet, samtidig som den er lett, er det jakken vi anbefaler.

Kvalitet

SØMMER: Bergansjakken til høyre har dobbelt så mange sømmer som Klättermusen til venstre. Foto: Øivind Lie-Jacobsen
SØMMER: Bergansjakken til høyre har dobbelt så mange sømmer som Klättermusen til venstre. Foto: Øivind Lie-Jacobsen Vis mer

Kvalitetsvurderingene går på materialvalg, hva produsenten har gjort for å øke levetiden på jakken og hvordan jakken er konstruert. En enkel konstruksjon med få sømmer har påvirkning på vekt, pusteegenskaper og levetid.

TOPPTUR: Pusteegenskaper og værmotstand ble testet på diverse topper. Foto: Anne Rudsengen
TOPPTUR: Pusteegenskaper og værmotstand ble testet på diverse topper. Foto: Anne Rudsengen Vis mer

Innhold av fluorholdige stoffer er et aktuelt tema når det gjelder skalljakker. Det er verdt å merke seg at to av jakkene i testen frie for dette stoffet: Klättermusen og Houndini.

Slik har vi testet

Våre eksperter i denne testen er Anne Rudsengen og Arnt Flatmo. Rudsengen jobber til daglig i Statens Naturoppsyn med oppsynsansvar for Jostedalen nasjonalpark. Hun har i tillegg jobbet som instruktør på brekurs og har flere turbøker på samvittigheten. Flatmo jobber som systemutvikler og er en lidenskapelig fjelltoppsamler. Årlig har han flere hundre toppturer, og godt over 200 000 høydemeter på bok. Totalt er det over 2000 topper i samlingen. Han er også ansvarlig for nettstedet fjordpeaks.com.

AKTIVITETER: Jakkene ble testet på ski, sykkel og til fots. Foto: Arnt Flatmo
AKTIVITETER: Jakkene ble testet på ski, sykkel og til fots. Foto: Arnt Flatmo Vis mer

Jakkene er testet over en periode på fem uker, og testpanelet har til sammen tilbakelagt 555 kilometer med jakkene på. I normalt fjellterreng og i bratt, værfullt vestlandsterreng. Testperioden har gått fra fra sen vinter til tidlig sommer. Jakkene er testet i ulikt tempo og under alle værforhold med unntak av kaldt vintervær.

For å sjekke vanntetthet har jakkene fått prøvd seg i et solid fossefall, i tillegg til en tur i dusjen.

Vi tester videre

Testteamet fortsetter å teste jakkene med særlig fokus på slitstyrke og bruk i kaldt vintervær. Når vi har resultatene klare lager vi en ny, oppdatert versjon av testen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer