Facebook utfordrer Finn.no

Slik fungerer Facebook Marketplace

Nå kan du selge eller gi bort ting du ikke trenger via Facebook, men husk å være oppmerksom som selger og kjøper.

<strong>NY FUNKSJON:</strong> Facebook Marketplace gjør det mulig å selge og kjøpe ting via SoMe-plattformen. Utformingen kan minne om gode, gamle Finn.no, men det er noe du må passe på når du skal bruke markedsplassen. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke.
NY FUNKSJON: Facebook Marketplace gjør det mulig å selge og kjøpe ting via SoMe-plattformen. Utformingen kan minne om gode, gamle Finn.no, men det er noe du må passe på når du skal bruke markedsplassen. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du har kanskje lagt merke til en nykommer i menyen til venstre på Facebook-siden eller i Facebook-appen på telefonen din?

I august annonserte SoMe-giganten at Facebook Marketplace innen kort tid ville bli tilgjengelig i flere europeiske land, deriblant Norge.

Sunn konkurranse

Går du inn på markedsplass-funksjonen, kan du kjøpe alt fra biler til negler, og noen objekter gis bort gratis. Du kan avgrense innen hvilket geografisk område du vil se etter bruktkupp, kategori og pris, ikke ulikt den gamle traveren Finn.no.

Dersom du ønsker å selge noe selv, er det bare å logge seg inn på Facebook Marketplace, legge til bilder, produktnavn og -beskrivelse, samt hvor du befinner deg, for deretter å poste salgsannonsen.

- Det er livsfarlig at Finn.no sitter med for mye markedsmakt, så det er bra at de blir utfordret av andre aktører. Hvis noen skal ta opp konkurransen og vise muskler overfor Finn, er Facebook en sterk kandidat, sier Ola Fæhn, daglig leder og advokat hos Forbrukeradvokaten.

Kristine Eia Kirkholm, PR- og informasjonsansvarlig i Finn.no. Foto: Finn.no.
Kristine Eia Kirkholm, PR- og informasjonsansvarlig i Finn.no. Foto: Finn.no. Vis mer

Finn er på sin side ikke redd for konkurranse og ser positivt på nye markedsaktører. De tror at både Facebook Marketplace og andre aktører er med på å utvide totalmarkedet. Flere mennesker blir vant til å selge og kjøpe på nett og aksepten for brukt blir stadig høyere.

- Nye aktører gjør oss samtidig mer skjerpet. Vi har markedsført tjenestene våre mer, men det vil ikke komme noen store kostnadsøkninger i forbindelse med lanseringen av Marketplace, sier Kristine Eia Kirkholm, PR- og informasjonsansvarlig i Finn.no.

Sørg for sikkert kjøp

Når du så har funnet det du leter etter på Facebook Marketplace, sender du en direktemelding til selgeren. Så blir du og selger enige om detaljene rundt kjøpet.

<strong>HERFRA ER DET DITT ANSVAR:</strong> Når du har sendt melding til selger eller mottatt et tilbud selv, er det ikke lenger Facebooks ansvar hva angår betaling eller overlevering. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke.
HERFRA ER DET DITT ANSVAR: Når du har sendt melding til selger eller mottatt et tilbud selv, er det ikke lenger Facebooks ansvar hva angår betaling eller overlevering. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke. Vis mer

Facebook tar ikke ansvar for betalingen eller leveringen av produktet du kjøper, skriver selskapet i beskrivelsen av markedsplassen sin.

Med tanke på denne ansvarsfraskrivelsen, er det viktig at du er ekstra oppmerksom når du skal selge eller kjøpe noe via Facebook Marketplace.

- Det er alltid en risiko når vare skal byttes mot penger. Det er lurt å benytte seg av fysisk overlevering der byttet skjer samtidig, for å være på den sikre siden, sier forbrukeradvokat Fæhn.

Dersom selger og kjøper ikke kan møtes ansikt til ansikt, øker farenivået betraktelig. I slike situasjoner er det fordel når bruktnettsiden har egne betalingsløsninger og tredjepartsordninger, slik som Finn tilbyr, mener Fæhn.

- Vi ser at nordmenn har tillit til Finn og bruker oss i mange sammenhenger. Når noen prøver noe annet opplever vi at de synes det er tryggest å bruke oss i tillegg, sier Kirkholm.

Kontrakt eller ei?

Enten om du handler på Finn eller Facebook, er det alltid et spørmål om du skal skrive kontrakt i forbindelse med salget eller ikke.

- Pris er ofte avgjørende for om du bør lage kontrakt. For en vaskemaskin til et par tusenlapper, for eksempel, ville jeg anbefale en enkel kontrakt. For biler og bolig kreves det mer avanserte kontrakter, samt å trekke inn en megler, sier Fæhn.

Ola Fæhn, daglig leder og advokat i Forbrukeradvokaten. Foto: Forbrukeradvokaten.
Ola Fæhn, daglig leder og advokat i Forbrukeradvokaten. Foto: Forbrukeradvokaten. Vis mer

Kontrakter for ulike typer salg kan hentes gratis på Forbrukerrådets nettsider.

Forbrukeradvokaten mener også at det er lurt å overta kvitteringen på bruktgjenstanden du kjøper, da markedsplasser ofte er et yndet salgssted for tyvegods.

- Med en kvittering får du også informasjon om reklamasjon og garanti. Dersom du kjøper en vaskemaskin har denne ofte fem års garanti, som du som andrehåndskjøper kan overta hvis forrige selger ikke har eid vaskemaskinen utover garantitiden, sier Fæhn.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer