Styrtregn på Vestlandet:

Slik forbereder du deg på regnværet

Sjekk eiendommen, råder forsikringsselskap.

PØSREGN: Finn frem paraplyen hvis du bor på Vestlandet. Nå skal det bøtte ned. Foto: Shutterstock
PØSREGN: Finn frem paraplyen hvis du bor på Vestlandet. Nå skal det bøtte ned. Foto: Shutterstock Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fra i tirsdag ettermiddag skal det bøtte ned flere steder i landet.

Yr.no skriver at det er ventet at det kan komme 60 millimeter regn på de mest utsatte stedene på Vestlandet.

I løpet av 24 timer kan komme opptil 100 millimeter regn på 24 timer, og til sammenlikning kom 138,5 millimeter regn i Bergen i løpet av hele september i fjor.

Varsom.no har derfor varslet oransje flom- og jordskredfare på Vestlandet, Trøndelag og Nordland, noe som betyr at det er en reell fare for at liv og store verdier kan gå tapt. Varselet gjelder fram til onsdag morgen.

Ifølge Meteorologisk institutt kan Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane vente seg

  • Fare for overvann i tettbygde område
  • Lokal flom
  • Bekke- og elveløpsendringer
  • Jord- og flomskred der regnbyene treffer

Flom- og jordskredfare

Da det var flomfare tidligere i år, tok Dinside en prat med kommunikasjonsrådgiver i Forsikringsselskapet IF, Sigmund Clemenz for å høre hvordan man forbereder seg på store vannmengder.

Han kunne fortelle at det ofte er kommunen som har ansvaret for veier og drenering i nabolag, men man kan hjelpe til selv også.

– Hvis det er en kum eller en rist i gata, sørg for at den ikke er tett. Hjelp kommunen, og deg selv, ved å sørge for at ikke løv dekker rista.

– Hva med dem som bor nær store vassdrag?

– De som bor på flomutsatte steder, har ofte erfaringer fra før, dessverre. Men generelle råd er å flytte gjenstander i huset høyere opp i etasjene, flytt biler og campingvogner. Husk spesielt på de tingene som ikke kan erstattes, som fotoalbum eller harddisker. Og ta kontakt med kommunen og forhør deg om beredskapsplaner.

Clemenz sier at de aller fleste vil prøve så godt de kan å unngå skader som følge av oversvømmelser.

– Hvis du er usikker på om tomten din er utsatt, eller hvis du lurer på hva du kan gjøre for være så sikker som mulig, så ta kontakt med forsikringsselskapet ditt. Der vil du få gode råd om hvordan du sikrer deg så godt som mulig, sier Clementz.

Er du forsikret?

I Norge er vi godt dekket mot naturskader. Man kan få erstatning både fra forsikringsselskapene og fra Statens naturskadeordning, forteller Stine Neverdal. Hun er kommunikasjonssjef i Finans Norge, som administrer Norsk Naturskadepool.

– Naturskade i lovens forstand er skade på ting som direkte skyldes skred, storm, flom, stormflo, jordskjelv eller vulkanutbrudd, sier Neverdal

Hun forteller at bygninger og innbo som er forsikret mot brannskade er også forsikret mot flom. Dette vil altså være dekket gjennom en alminnelig husforsikring.

– Skader på eiendom som ikke kan forsikres ved en alminnelig forsikringsordning, kan erstattes gjennom den statlige naturskadeordningen hos Landbruksdirektoratet. Slike skader kan for eksempel være skade på dyrket mark og bruer, sier Neverdal.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!