Sko og støvler med Gore-Tex og andre typer membran som skal holde tett, og samtidig puste, er en vinner blant fjellturistene. Norsk terreng og klima byr på forhold som gjør behovet for beskyttelse mot vann stort, mens komforthensyn gjør at mange velger sko med pustende egenskaper.
Men hvordan skal man stelle slikt fottøy for å få det til å vare lenge? Det avhenger blant annet av hva slags type materiale skoen har ytterst.
Slik velger du riktig fjellstøvel
Pussing uten fett
Uansett hvordan overflaten (tekstil eller skinn) er behandlet, skal membranen holde beina tørre. Men om vannet får trekke gjennom overflatematerialet inn til membranen, blir fottøyet unødvendig tungt og vanskelige å tørke. Varer det ved, kan støvlene miste fasongen og mugne.
Derfor må de impregneres, og det finnes spesialmidler til fottøy med membran.
Skoprodusenten Alfa anbefaler at du styrer unna produkter som inneholder fett. Årsaken er at fettet reduserer skinnets evne til å slippe ut fuktighet, og da vil også den vanntette membranen innenfor fungere dårligere. Resultatet blir langt klammere føtter.

For jevnlig vedlikehold av skinnsko anbefales vanligvis skokrem og voks. Men ikke for hyppig, da de kan miste fasongen.
Gnagsår? Her er knepene som kan hjelpe
Impregnering og børster
Til glatt skinn anbefaler Oslo Sportslager voks til impregnering før og etter langturer, og når du ser at læret virker tørt.
Nubuck-skinn krever mer vedlikehold enn glatt lær om du ønsker å ta vare på utseendet og pusteegenskapene. Bruk spesialbørste for å rufse opp læret, og velg impregneringsmidler tilpasset skinnkvaliteten. Vanligvis snakker vi da om spray eller flytende impregnering.
Smører du nubuck-skinn og spaltlær vil det etterhvert ligne på glatt lær, og overflaten får redusert pusteevne.

Tekstiloverflater og spaltlær impregneres med spray eller midler beregnet på nubuck.
Reversert skinn impregner du gjerne med stoffer som inneholder silikon, anbefaler Fjellsport.no. Men merk: Silikon er vanligvis ikke å anbefale til fottøy med membran.
Billig og lett: Sekkene som veier under kiloen og koster under tusenlappen
Innvendig renhold
For å beholde pusteegenskapene i membranen, holder det ikke med utvendig vedlikehold og smussfjerning. Innimellom må du også vaske skoen innvendig for blant annet å fjerne salter fra svette, råder Oslo Sportslager. De anbefaler at du fjerner sålene, bruker lunkent vann og en dråpe vaskemiddel - for eksempel Zalo. Gni med hender, en myk klut eller forsiktig med en myk tannbørste eller lignende.
Fjellsport.no anbefaler å fylle skoene med lunkent vann og lar det stå en stund før du fyller etter og rister støvlene godt.
Les også: Nettbrett for friluftsentusiasten
Tørk, men ikke for varmt
Har du vasket skoene innvendig, bør de tørke lenge. Gjerne en uke i romtemperatur. For å få fortgang i tørkeprosessen kan du stappe skoene med avispapir en stund før du lar dem tørke åpent. Sålene skal være ute, og tørke for seg selv. Avispapir er også fint å bruke for å få skoene til å holde fasongen - stapp skotuppen full.
Ikke tørk skoene foran svært varme ovner eller lignende. Skinnoverflatene vil ta skade av for sterk varme. Sjekk at du kan holde hendene foran varmekilden før du setter skoene der, eller sett dem aller helst i romtemperatur.
Smart å sjekke hvordan du løper før du kjøper?
Fjern rusk og rask
Barnåler og småsteiner bør fjernes raskest mulig fra skoen. De kan punktere membranen fra innsiden, og dermed ødelegge det vanntette sjiktet.
Ta også ut innleggssålene for å fjerne det som måtte ha kommet inn under disse.
Kjappe råd:
- Tørk og rengjør skoene godt mellom hver tur, men tørk ikke ved for høy varme
- Avispapir er et godt hjelpemiddel for å holde fasong og sette fart i tørkeprosessen.
- Skoene bør være tørre før impregnering/smøring, les mer på pakningen hvordan midlene skal brukes.
- Fett og silikon tetter membranen, det samme kan salter fra fotsvette gjøre inne i skoen
- Fjern innvendig rusk som kan punktere membranen.
Artikkelen ble første gang publisert 17. juni 2013.
Har du noe å tilføye?
Velkommen til Dinsides diskusjon. Vi vil gjerne vite hva du mener, men husk at mange leser det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Mer om vilkårene her. Kommentarer til hvordan redaksjonen har løst saken på, tips om skrivefeil eller lignende sendes til tips@dinside.no.