Hvordan bygge et pepperkakehus:

Slik får du et perfekt pepperkakehus

Nøye planlegging og riktige materialer er viktig når du skal bygge et hus, også de spiselige.

SOLID STEMING: Pepperkakehusbaking og -bygging er en vanlig adventssyssel i norske hjem. Det er viktig at resultatet både står og smaker godt. Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix.
SOLID STEMING: Pepperkakehusbaking og -bygging er en vanlig adventssyssel i norske hjem. Det er viktig at resultatet både står og smaker godt. Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Mange bruker adventstiden til å bygge pepperkakehus, enten ved å bake ut vegger og tak på egenhånd, eller bruke ferdige byggesett.

Forskningsinstituttet SINTEF tar jul på alvor, spesielt når det er snakk om å bygge solide pepperkakehus. De har nemlig laget en grundig «byggforskrift» du kan bruke.

Det å ta del i en byggeprosess og statikk, altså læren om likevekt, kan være en nyttig erfaring for både barn og voksne, ifølge Anders Kirkhus, seniorrådgiver i SINTEF Byggforsk.

- Barn kan erfare at voksne er lekne, og voksne kan erfare at barn setter pris på fysiske utfordringer, ikke bare digitale, sier han.

Her får du tre steg til det perfekte pepperkakehus.

1. Lag en plan

Det første du må gjøre, er å planlegge pepperkakehuset du ønsker å bygge.

Først og fremst er det viktig å avklare forventningene dere har til prosessen og det ferdige byggverket.

- Ikke tro du skal bygge ei stavkirke eller Taj Mahal på første forsøk. Start gjerne med et byggesett, hvis du er usikker, sier Kirkhus.

Det er også viktig å prosjektere, altså tegne opp elementene du trenger og tenke på hvordan du vil montere pepperkakehuset.

GODT MATERIALE: Det er viktig at du baker tykke vegger og takdeler, slik at pepperkakehuset ikke raser sammen av seg selv, før du får mulighet til å knuse det på julaften. Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix.
GODT MATERIALE: Det er viktig at du baker tykke vegger og takdeler, slik at pepperkakehuset ikke raser sammen av seg selv, før du får mulighet til å knuse det på julaften. Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix. Vis mer

«Et godt tegningsunderlag er viktig for å sikre rasjonell produksjon og tilfredsstillende kvalitet på det ferdige produktet», står det i byggforskriften.

«Tegningsunderlag skal være tydelig målsatt og egnet for utklipping av produksjonsmaler. Tegningene bør lages gjennom et tett samarbeid mellom husholdningens arkitekt og prosjekterende ingeniør».

2. Sørg for solid sammensetning

Kirkhus mener det er klare sammenhenger mellom byggeprosessen og feil som blir gjort underveis både når det er snakk om pepperkakehus og ordentlige hus.

Oppskrift på pepperkakehus

 • 200 gram mørk sirup
 • 200 gram lys sirup
 • 200 gram sukker
 • 100 gram meierismør
 • 4 egg
 • 4 teskjeer kanel
 • ½ teskje kardemomme
 • ½ teskje ingefær
 • ½ teskje nellik
 • 2 teskjeer bakepulver
 • 1 kilo hvetemel
 1. Pepperkakedeiger blir enda bedre hvis den får hvile på et kjølig sted, før den kjevles og stikkes ut. Lag derfor gjerne deigen et par dager før du har tenkt å lage pepperkakehuset.
 2. Smelt sirup, sukker og smør. Avkjøl blandingen og rør inn ett egg om gangen.
 3. Tilsett krydder og bakepulver i to tredeler av melet. Elt deigen godt og sett den kjølig, gjerne et par dager.
 4. Sett stekeovnen på 175 grader. Ta fram stekeplater med bakepapir.
 5. Kjør den avkjølte pepperkadeigen myk i en kjøkkenmaskin.
 6. Kjevle en cirka 4-5 millimeter tykk leiv. Legg deigen på bakeplaten og skjær ut delene der, slik at de ikke mister formen nå de flyttes. Stek kakene gylne og gjennomstekte midt i ovnen i cirka 15 minutter, avhengig av hvor tykke kakene er.
 7. Avkjøl kakene flatt på rist i cirka en time før du begynner å bygge huset.

Kilde: Tine og Narcin fra Baker Brun.

- De vanligste grunnene til at husene raser sammen, er egenlast og klimatiske forhold, sier seniorrådgiveren.

Ofte kan tykkelsen på pepperkake-elementene og nyttelasten, det vil si pynten, overskride bæreevnen til konstruksjonen.

Derfor er det viktig at pepperkakeveggene og -taket er tykt og stekt nok, og dersom du må renskjære elementene, må du gjøre dette med én gang de tas ut av ovnen. Etter et halvt minutt er det for sent, ifølge Kirkhus.

- Pepperkakehuset blir mer solid hvis du setter opp innvendige bærevegger, råder han.

Når det gjelder å binde vegger og tak sammen, brukes det gjerne knekk, som er smeltet sukker. Dette er imidlertid et varmt lim det er lett å brenne seg på.

- I starten er gjerne sukkeret hardt og klumpete, men det blir mer flytende når varmen stiger, sier Narcin, konditor hos Baker Brun.

Brent sukker kan gi brannskader, så her er det viktig å tenke både helse, miljø og sikkerhet (HMS), eller sikkerhet, helse og arbeidsmiljø (SHA), som det heter i byggnæringen.

- Det går fint å bruke eggehvite- eller melisglasur til å binde sammen mindre hus, sier Narcin.

Det finnes også bakelim på tube, blant annet fra Dr. Oetker.

3. Pass på vekt og varme

Foruten vekt på toppen av pepperkakehuset og veggenes evne til å bære et lass med seigmenn og nonstop, er det viktig å tenke på hvordan huset oppbevares.

SKADESTATISTIKK: Dette er de vanligste årsakene til sammenraste pepperkakehus. Kilde: SINTEF Byggforsk.
SKADESTATISTIKK: Dette er de vanligste årsakene til sammenraste pepperkakehus. Kilde: SINTEF Byggforsk. Vis mer

- Pepperkakehus bør stå i et kontrollert klima - ikke for fuktig og ikke for varmt, sier Kirkhus i SINTEF.

Varme og fuktighet gjør bygningselementene myke over tid, og byggverket vil ikke aldres med verdighet

Interne varmelaster, som telys inne i pepperkakehus, kan både føre til svekkelser i konstruksjonen og dekomponering av pynten, altså rennende glasur eller nonstop som løsner, ifølge Kirkhus.

Narcin fra Baker Brun sier at pepperkakehuset bør stå i romtemperatur et sted det er tørt. Det går an å dekke til huset med en plastpose, for bedre holdbarhet.

Når det gjelder å knuse og spise pepperkakehuset, gjør det ikke noe om det har stått framme en stund.

- Pepperkaker er et tørt bakverk som har bra holdbarhet. De er like gode å spise på slutten av adventstiden, og hvis du ikke har hjerte til å knuse pepperkakehuset, kan det fint lagres til neste år, sier Narcin.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer