Slik blir teltturen mer komfortabel

Hjelpemidler som gjør at til og med jåleberta blir med.

Jaaa! Så gøy kan det være å bo i telt. Foto: Nils-Erik Bjørholt/Innovasjon Norge
Jaaa! Så gøy kan det være å bo i telt. Foto: Nils-Erik Bjørholt/Innovasjon Norge Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Teltlivet er ikke for alle, men de fleste synes det er gøy, hvis de prøver (det gjelder særlig unger). Stritter du helt imot, skal du vite at teltturen er mye mer komfortabel enn den var for bare ti år siden.

Det er blant annet fordi teltene er lettere og enklere å sette opp, primusene er bedre, det finnes tørrfryst turmat som veier lite og smaker mye, sekkene kan bedre tilpasses ryggen, og fjellstøvlene er mindre klumpete.

Fint det, men vit at det i tillegg har kommet en rekke fiffige ting på markedet som gjør teltturen enda mer behagelig. Vi har funnet frem til noen eksempler på smarte saker i denne artikkelen. Har du noen andre tips komme med, så skriv i debattforumet under.

De ti mest populære fjellturene

Drømmeferie, eller grøss på ryggen? Foto: Johan Wildhagen/Innovasjon Norge
Drømmeferie, eller grøss på ryggen? Foto: Johan Wildhagen/Innovasjon Norge Vis mer


Oppblåsbart liggeunderlag
Dette er en investering du bør gjøre, dersom du skal sove i telt, eller på et eller annet tidspunkt må krasje på gulvet hos noen. Gjør soveopplevelsen mye bedre enn vanlige liggeunderlag. Fås kjøpt hos de fleste sportsbutikker, og koster fra 600 kroner til opp mot 2.000 kroner.

Oppblåsbar hodepute
Veldig greit å ha, selv om en sammenrullet genser også fungerer. Enten kjøper du en oppblåsbar hodepute du også kan bruke på flyet (dvs. en som også fungerer som nakkestøtte), eller en firkantet oppblåsbar pute som er ment for å sove liggende. Fås kjøpt i sportsbutikker eller for eksempel Enklere Liv eller Handysize.

Myggnett
Ikke la søvnen ødelegges av plagsomme mygg. Et myggnett som henges opp i telttaket, og dekker hele deg, hindrer blodsugeren å komme til. Koster fra rundt 350 kroner, og fås kjøpt i sportsbutikker og hos Handysize.

Batteridrevet leselampe
Dersom noen på turen har tenkt å lese litt utover kvelden, mens andre vil sove, er en batteridrevet leselampe tingen. Den er liten, og festes i boken med en klype. Lyset faller på boken, og lyser ikke opp hele teltet. Koster rundt 150 kroner, og fås kjøpt hos for eksempel Enklere Liv eller Handysize.

Turdusjen gjør at du får vasket håret og kroppen selv til fjells. Foto: Sea to Summit
Turdusjen gjør at du får vasket håret og kroppen selv til fjells. Foto: Sea to Summit Vis mer


Turdusj
Grøsser du ved tanken på å ikke få dusjet på noen dager? Da er du ingen Lars Monsen. Men det finnes løsninger. En turdusj gir mulighet for en rask dusj uansett hvor du er. Den vanntette posen fylles med vann, enten varmt vann du varmer på primus/bål, eller kaldt vann som blir varmet opp hvis du henger den svarte posen ute i sola. (Dette fungerer selvsagt ikke hvis det er for kaldt.) Ti liter vann skal gi en dusj på rundt åtte minutter på full stråle. Koster cirka 300 kroner, og fås kjøpt for eksempel på Oslo Sportslager. Husk ellers at litt såpe og vann, og en tørrsjampo kan gjøre susen, også.

 Foto: Helsport
Foto: Helsport Vis mer


Varmesokker
Blir du fort kald på beina? Ta med et par varmesokker på turen. Disse finnes i flere varianter noen i kunstig materiale, noen i dun. Fås i sportsforretninger, og koster fra rundt 300 kroner.

Dobbeltermos
Vil den ene ha med kaffe på turen, mens den vil ha kakao? Da er dobbeltermosen løsingen. Den er delt i to, og har plass til 0,6 liter væske i hver del. Fås kjøpt hos Enklere Liv til 398 kroner.

Mer varme og enklere kontroll over bålet med eldspisen. Foto: Hekla
Mer varme og enklere kontroll over bålet med eldspisen. Foto: Hekla Vis mer


Eldspis
Denne "bålkassen" gjør det enklere og tryggere å tenne opp bål. Ingen fare for at noe skal rase utenfor, og konstruksjonen skal gjøre at veden brenner bedre, avgir mer varme, og dermed trengs det mindre brensel. Fin å sette kaffekjelen/kasserollen på. Finnes i to størrelser. Koster 430/645 kroner hos Naturmagasinet.

MP3-høyttalere - batteridrevet
Kjekt å kunne høre på yndlingsmusikken selv om man befinner seg langt inne i skauen. Reisehøyttalerne til Logic3 skal fungere både på mp3-spillere (inkl. ipod) og mobiler. De bruker fira aaa-batterier. Fås kjøpt hos blant annet Handysize til 359 kroner.

Slik ser pakkesystemet ut. Foto: TidyPack
Slik ser pakkesystemet ut. Foto: TidyPack Vis mer


TidyPack
Er en rotete ryggsekk det som holder deg tilbake fra å dra på tur? Visst er det slik at det du trenger alltid ligger nederst i sekken. Den norske oppfinnelsen Tidy Pack er løsningen. Sekken har et innebygd pakkesystem slik at det er orden på sakene. Les mer om sekken her: Genial norsk sekk. Koster cirka 2.400 kroner og fås kjøpt i sportsforretninger eller via egen nettside.

Ryggsekk med solceller
Litt dyr, men kanskje verd investeringen? Denne ryggsekken har solceller som kan brukes til å lade opp mobilen, ipoden, kameraet eller til og med laptopen. Noen timer ute i solen skal gi nok strøm til å lade opp mobilen. Batteriet i ryggsekken kan også lades opp via bilens sigarettenner før man setter ut på tur. Koster 2.495 kroner hos Enklere Liv.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!