Slik beskytter du deg best mot myggen

I år blir det ekstra mye flom- og skogsmygg i Norge, mens du som skal langt må passe deg for malaria- og denguefebermyggen. Her er apotekenes beste råd.

MYE: På grunn av mye påfyll av dammene i skogen, er det ekstra mye skogsmygg i sommer, i tillegg til den langtrekkende flommyggen.  Foto: Foto: Colourbox.com
MYE: På grunn av mye påfyll av dammene i skogen, er det ekstra mye skogsmygg i sommer, i tillegg til den langtrekkende flommyggen. Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

På grunn av flommen på Østlandet vil det være ekstremt mye flommygg i de rammede områdene og traktene omkring. Flommyggen er en aggressiv type mygg som sprer seg over større arealer enn hva vanlig skogsmygg gjør. Men også skogsmygg blir det svært mye av i sommer siden det har vært mye påfyll av vann i dammer i skogsterreng.

Kort sagt: Denne sommeren blir det mye mer mygg enn vanlig, så det vil hjelpe å beskytte seg.

Tips: Maskiner som dreper myggen

Går mest av DEET

Jeanette Stigsson er farmasøyt hos Vitusapotek og sier at det går mest av produkter som inneholder DEET.

– DEET virker ved å hindre at myggen får navigert seg fram til huden vår, fordi den maskerer vår kroppslukt. Overdreven bruk, som ved innsmøring av hele kroppen eller inntak, kan imidlertid gi forgiftning. Myggmidler skal altså bare brukes på begrensede hudområder som ikke er dekket med tøy.

Tips: Velg myggmidlene med omhu

Mygga selger best

OVER ALT: Det finnes rundt 38 typer stikkmygg i Norge.  Foto: PantherMedia
OVER ALT: Det finnes rundt 38 typer stikkmygg i Norge. Foto: PantherMedia Vis mer


Farmasøyt Gunhild Kile Sandvik hos Apotek 1 sier til DinSide at de selger mest av myggmelken Mygga Jaco Roll-On til 160 kr. Den har dobbelt så mye DEET som deres nest mest solgte myggmiddel, Mygga spray 9,5 % DEET til 140 kr.

Les også: Hvem er mest utsatt for myggstikk?

– Vi anbefaler myggmidler som inneholder stoffene DEET, Icaridin eller IR3535, som alle virker effektivt mot mygg, knott og andre stikkende insekter. Dette gjelder spesielt dersom man skal reise til områder med malariamygg, men de virker også godt på «norske mygg», forteller farmasøyten i Apotek 1.

Husk at effekten varer i flere timer

Stigsson hos Vitusapotek minner også om at man ikke skal smøre seg for ofte da effekten holder seg i mange timer, og at myggmidler som brukes på tøy kun skal påføres på utsiden der tøy møter hud, som kragen og nederst på ermene.

Kile Sandvik hos Apotek1 sier det også er viktig å ta i betraktning hvor aktiv man er. Svetter du mye under fysisk aktivitet, må du smøre deg oftere. Dessuten er det viktig å passe på visse typer plagg.

– Insektsmidler kan gi oljeflekker eller skade på syntetiske stoffer. Det anbefales derfor alltid at man tester middelet på et lite område for å slå fast om stoffet tåler produktet.

Les: Myggmidler kan være helseskadelig

Ikke helt uproblematisk

Virkestoffet DEET er ikke helt uproblematisk, noe du kan lese om i denne DinSide-artikkelen, og følgelig er det ikke lov å selge myggmiddel-produkter som inneholder mer enn 20 prosent av stoffet her til lands. I utlandet selges det myggmidler som har dobbelt så mye DEET. Disse er følgelig mye mer effektivt mot mygg som kan gi deg malaria og denguefeber.

Les: Mange tar med ulovlig myggmiddel hjem

PLAGSOM: Bruker du myggmiddel på både hud og klær, blir ikke denne krabaten så plagsom i sommer.  Foto: PantherMedia
PLAGSOM: Bruker du myggmiddel på både hud og klær, blir ikke denne krabaten så plagsom i sommer. Foto: PantherMedia Vis mer


Dødelige doser

Til gjengjeld må man utvise en mye større forsiktighet når man bruker så kraftig myggspray. I Sørøst-Asia har det vært en rekke mistenkelige dødsfall som lokale politimyndigheter mener skyldes at ofrene har fått i seg dødelige doser med DEET, selv om dette bestrides av andre.

– Ved bruk av midler med høye konsentrasjoner av DEET har en sett hudirritasjoner, dannelse av blemmer og arrdannelse. Produkter med 20 prosent DEET eller mindre, er trygge i bruk og tilstrekkelig effektive mot mygg, forsikrer Kile Sandvik hos Apotek1.

Les: Ikke bli syk på ferien

Til Thailand? Les dette

Til de som reiser til tropiske strøk anbefaler Vitus myggmidler som også beskytter effektivt mot blant annet malariamygg. Det er også fornuftig å ta med seg myggnett når man reiser til land der det forekommer malaria og andre myggoverførte sykdommer.

I år har så mange som 27 nordmenn fått denguefeber etter besøk i Thailand, så det kan være god grunn til å investere i rikholdig med myggmidler før du drar.

DENGUEFEBER: I Thailand er den potensielt alvorlige sykdommen et stort problem i år.  Foto: PantherMedia
DENGUEFEBER: I Thailand er den potensielt alvorlige sykdommen et stort problem i år. Foto: PantherMedia Vis mer


Vitus anbefaler for eksempel Cactus 20% Deet i kombinasjon med Cactus Clothing Treatment (totalt 317 kr.)

Husk: Ikke bruk myggmidler på barn

Hva med barna?

Stigsson sier at det anbefales generelt at myggmidler ikke bør brukes til barn under tre år, og at de har egne produkter som kan brukes for barn fra treårsalderen.

– Det er viktig at de voksne hjelper barna med innsmøringen. Barn skal ikke ha myggmidler på hendene da de kan være uforsiktige og putte fingrer i munn og øyne. Pass også på at myggmidlene oppbevares utilgjengelig for barna. Klær til barn kan påføres en liten mengde myggmiddel, og myggnetting er lur beskyttelse til barnevognen.

Fungerer det med spiral, røyk og lys?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer