Sjekk vilkårene i treningsavtalen før du signerer

<b>SJEKK VILKÅRENE FØR DU SIGNERER:</b> Les kontrakten nøye før du signerer, og regn på hva det vil koste deg gjennom hele året. Ikke la deg blende av fristende oppstartstilbud! Foto: Colourbox.com
SJEKK VILKÅRENE FØR DU SIGNERER: Les kontrakten nøye før du signerer, og regn på hva det vil koste deg gjennom hele året. Ikke la deg blende av fristende oppstartstilbud! Foto: Colourbox.comVis mer

Det er store prisforskjeller på treningssentrene. Spesielt er det store prisforskjeller mellom treningssentrene som har eller ikke har saltrening inkludert.

Mulighetene er selvsagt veldig avhengig av hvor du bor. I Oslo kan du for eksempel trene for 200 kroner per måned, eller du kan betale opp mot 700 kroner. Valget er ditt.

Løping krever imidlertid minimalt med utstyr, og du kan gjøre det når som helst og hvor som helst - hele året:

Løp riktig hele året

Eller kanskje fallskjermløping er noe for deg?

For deg som vil trene innendørs

Treningskjedene har tidligere vært i Forbrukerombudets søkelys, blant annet for ulovlige vervekampanjer og villedende prismarkedsføring.

Les kontrakten nøye før du signerer, er forbrukerombud Gry Nergåds råd. Foto: FORBRUKEROMBUDET
Les kontrakten nøye før du signerer, er forbrukerombud Gry Nergåds råd. Foto: FORBRUKEROMBUDET Vis mer


Forbrukerombud Gry Nergård sier til DinSide at de har vært i dialog med treningssentrene, men at disse har rettet seg etter ombudets anmodninger i saker der reglementet er overtrådt.

- Men det finnes veldig mange treningssenter, så det er viktig å være oppmerksom og lese avtalevilkårene før man signerer, sier Nergård til DinSide.

Hun sier videre at det kan være lett å la seg forlede av tilbud om «gratis trening» eller «trening for kun 1 krone» i for eksempel en måned.

- Når denne måneden er gått, må man jo betale. Det er viktig å se på hva man skal betale etter denne måneden, og regne ut hva det vil koste over tid, og om dette er noe man vil betale for, sier Nergård videre til DinSide.

Ifølge treningssentrene er personlige trenere på vei til å bli stuerent også for folk flest

Her er Forbrukerombudets sjekkliste for hva du bør etterse, før du signerer på en treningsavtale:

Sjekkliste

Før du inngår medlemsavtalen, bør du i det minste undersøke og ta stilling til følgende:

Hva koster det å trene, inklusive alle etableringsgebyr, startavgifter etc.?
Hva er inkludert i denne prisen og har du råd til dette i hele avtaleperioden? Må du betale ekstra for å delta på timer, barnepass eller liknende? Husk at du må betale for hele bindingstiden!

Krever senteret bindingstid og i tilfelle hvor lang er den?
Forbrukerombudet råder generelt forbrukere til ikke å inngå avtaler med lenger bindingstid enn ett år.

Gir senteret prøvetime, prøvemedlemskap eller rett til å avbestille?
Det kan være lurt å stille dette som vilkår, slik at du unngår å bli bundet til en lang avtale dersom senteret ikke svarer til forventningene. Gjør deg i tilfelle kjent med hva som skal til for at du blir bundet til en eventuell avtale.

Kan du «fryse» avtalen, dersom du har behov for det? Hva er vilkårene for å «fryse» avtalen?
Mange treningssenter krever at du har sykemelding fra lege for å få innvilget søknad om «frysing».

Er dette en treningsform som passer for meg?
Er du usikker, bør du finne ut av dette før du inngår avtale om bindingstid. Husk at om du først har skrevet under på en treningskontrakt med bindingstid, vil treningssentrene kreve betaling fra deg i hele bindingstidsperioden, selv om du ikke benytter treningstilbudet deres.

Passer åpningstider og treningstilbud med mitt behov? Hva skjer når bindingstida har gått ut? Hvordan må jeg si opp avtalen? Hvor lang oppsigelsestid er det?
De fleste treningskontraktene går etter bindingstidens utløp over til å være løpende. Det betyr at dersom du ønsker å melde deg ut, må du aktivt gjøre det. Å slutte å betale er ikke det samme som å si opp.

Har du lest gjennom hele kontrakten? Nøye?
Hvis svaret er nei, risikerer du å skrive under på noe du ikke kan akseptere. Derfor bør du, som alltid, ta deg tid til å lese hele kontrakten nøye. Legg særlig vekt på betalingsregler, fryseregler og oppsigelsesregler. Be om å få et eksemplar med deg hjem, slik at du kan lese gjennom vilkårene i ro og mak, før du skriver under.

Kan du ikke akseptere avtalevilkårene til treningssenteret, se etter alternativer i markedet. Flere treningssenter har nå tilbud om avtaler uten bindingstid.

Finner du vilkår du ikke synes er rimelig, kan du si fra til ledelsen ved treningssenteret. Om mange nok etterspør for eksempel attraktive alternativ til bindingskontrakter eller bedre muligheter for å «fryse» avtalen sin ved behov, vil senteret kanskje endre praksisen i tråd med kundenes ønsker.

Husk at dersom du inngår avtalen på stand eller over internett, har du som hovedregel 14 dagers angrerett.