Foto: Per Ervland
Foto: Per ErvlandVis mer

Sjekk om du svarte riktig!

Var du blant dem som forstod hva klokken viser? Her får du det beste svaret, i tillegg til et par som ikke var fullt så gode.

Det er ingen hemmelighet at jeg liker klokkene fra Tokyoflash, det er likevel ikke de du bør stole mest på når du skal sjekke om du rekker siste toget hjem fra byen.

For i denne konkurransen, hvor vi spurte hva klokken i videoen øverst viser, var det rett og slett svært mange som tok feil. Her gjengir vi et par av dem, før vi går videre til vinnerbegrunnelsen og det riktige svaret.

Vi benytter imidlertid anledningen til å takke for deltagelsen! Totalt hadde vi 584 innsendte svar, hvorav mange også svarte helt rett. Dessverre har vi kun en klokke å gi bort, så bedre lykke neste gang.

Vi har selvsagt anonymisert alle de innsendte svarene før de publiseres, og vinneren er kontaktet på e-post.

Feil svar

Her er noen av bidragene vi fikk som rett og slett var feil:

 • "Riktig svar er klokken 11:26 den 11. august.
  Største problemet var å knekke koden for når lysene byttet fra time til minutt, og deretter til måned og dato. Jeg klarte å finne måned og dato først, deretter time, men måtte bruke mer tid på å se minutter.
  - Ø"
 • "14. august 10:21
  - S"
 • "Tid: 20:06, Dato: 06.02.
  - Line"

Riktig svar

Likevel var det mange som klarte å svare riktig: 15:26, 14. august. At Google har kommet mange til hjelp er sikkert, men siden vi også ga bonuspoeng til de som forklarte hvordan de kom fram til svaret, var det noen som skilte seg ut.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Av disse ble den heldige vinneren Rolf, som ga et så langt svar at vi måtte drikke en kanne kaffe for å komme i mål. Under kan du lese Rolfs svar helt uredigert, men gir du opp underveis kan vi trøste deg med den "litt" enklere forklaringen fra bruksanvisningen:

Sjekk om du svarte riktig!


Klokken viser tiden i fire sekvenser: Først timer, så minutter, måned og til slutt dato. Rød farge = 15, gul farge = 5 og grønn farge = 1, og dermed er det bare å regne seg fram til riktig resultat.

Her er hele det imponerende svaret fra Rolf:

 • "Hei.

  Jeg setter min lit på at fargene er satt til hvert sitt tall. I økende rekkefølge satte jeg først grønn som 1, gul som 2 og rød som 3. Dette gjorde at jeg syntes tallene ble ganske lave, siden ei klokke har tall fra 00 til 59. Siden 60 ikke er et tall i klokka er da 30 (halvtimer) eliminert. Jeg vil også eliminere alle andre tall i ti-gangen (10, 20, 30 etc.) for det røde lyset. For å kunne øke tallene fort nok vil jeg sette det røde (eller hvilken som helst av fargene) til 15, siden 15 også kan ganges med 3 for å få tre kvarter, noe som gjør at man trenger ganske få andre lys for å mer detaljgjøre tallene.

  Hvis vi nå har fastsatt at ene lyset tilsvarer 15, må vi finne de andre fargene. Hvis vi har bestemt at 15 er det høyeste tallet må vi finne en måte å gjøre de andre tallene så høye som mulig, samt å være fleksibelt nok til å få høyest mulig tall med færrest mulig lys. 10 holder ikke, for det er for høyt til å kunne gjøre noe fleksibelt nok. Jeg satser på at det andre lyset tilsvarer 5, for å kunne gå gjennom alle tallene i 5-gangen, så f.eks 20 kan lages ved hjelp av to lys. Jeg setter derfor det andre tallet som 5.

  For å gjøre det "fole" enkelt, setter jeg ett av lysene for 1, siden det kun trenger 4 lys for å "utdype" tallene.

  Nå til matematikken: Jeg starter med å rangere tallene som i et trafikklys, hvor grønn er "først" og gir dermed lavest tall (1) . Gul i midten (5) og rød nederst (15).

  Klokkeslett: Først vises det et rødt lys, som tilsvarer 15. Dette kan jeg sette til 15:xx. Deretter vises det ett rødt, to gule og ett grønt. 15+5+5+1=26. Dette gjør at klokkeslettet blir 15:26. Jeg er bestemt på at det er 15:26, siden klokken kun går opp til 24, og siden 26 er for høyt blir rekkefølgen slik.

  Dato: Når vi bruker samme matematikken som over vil det neste vise 8 (5+1+1+1). Dette satt jeg først som dato-dagen, noe som viste seg å være feil. Neste runde kom det 5+5+1+1+1+1=14, som fikk meg til å tvile på min egen teori, siden det ikke er en måned som er nr. 14 . Jeg kikket over klokkeslettet en gang til, og ingen av tallene der er heller en måned, så siden de to siste er det eneste som har et tall som kan tilsvare en måned måtte jeg finne ut hvordan jeg skulle få det til å stemme.

  Jeg kom etter hvert til å tenke på at noen har måneden FØR datodagen i kalenderen sin (noen har til og med år fremst!) og da fikk jeg det hele til å stemme. Siden det da også er den åttende måneden i året akkuratt nå stemmer det enda bedre.

  Dette konkluderer da med at klokken er 15:26, og datoen er 14.08 (14 August)

  (Når det kommer til de røde blinkende lysene på toppen antar jeg at de fungerer som en sekundteller, siden de blinker en gang i sekundet.)"

DinSide gratulerer!