Pollenplager?

Sjekk om du kan bli sykemeldt på grunn av pollenallergi

Er plager i pollensesongen god nok grunn til å slippe jobb og eksamen?

POLLENALLERGI? Sjekk om du kan få sykemelding på dager med de verste plagene. Foto: NTB Scanpix
POLLENALLERGI? Sjekk om du kan få sykemelding på dager med de verste plagene. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Årets pollensesong er i gang, og helgas fine vær på Østlandet innebærer kraftig spredning av bjørkepollen - med de plagene det gir for dem som er allergiske.

Pollenanalytiker Hallvard Ramfjord i Norges astma- og allergiforbund (Naaf) sier til NTB at spredningen også kan bli ekstrem på deler av Sørlandet, og at erfaringen de siste ti årene har vært at det er mest spredning av bjørkepollen i Oslo, ytre Østlandet, Kristiansand-området og Sørlandet.

Over 900.000 mennesker i Norge har ifølge Naaf pollenallergi, som kan føre til alt fra rennende nese og kløe i øynene, til trøtthet og redusert konsentrasjonsevne.

Men skulle plagene bli skikkelig store - kan du bli hjemme fra jobb? Og hva med studenter som har eksamen midt i pollensesongen?

Sykemeldt på grunn av pollenplager

Leder i Allmennlegeforeningen, Tom Ole Øren, sier til Dinside at det ikke er tvil om at enkelte sliter voldsomt med pollenallergi, ikke minst i enkelte perioder. Han sier at fastlegen kan sykemelde dem som er mest plaget.

- Det hender det også at vi gjør, når det er en medisinsk indikasjon for det, sier Øren.

Han legger samtidig til at i sine 20 år som fastlege har han ikke sykemeldt veldig mange på grunn av pollenplager.

Øren sier videre at graden av allergi varierer veldig fra person til person, og at enkelte også kan bli tette i pusten, og få større plager enn noen med en liten grad av allergi.

Samtidig kan allergi i seg selv gjøre at man blir trøtt. Trøtthet er også en kjent bivirkning av spesielt enkelte allergitabletter.

- Generelt har allergimedisinene blitt stadig bedre, og man er blitt flinkere til å behandle allergi. Dermed vil jeg tro at behovet for sykemeldinger er gått tilbake. Dessuten er det sjelden snakk om lange sykemeldinger fordi moderne allergimedikamenter virker relativt raskt, sier Øren.

Har man plager med for eksempel trøtthet, anbefaler han å prøve å skifte til et annet medikament.

Pollenplager kan gi ekstra tid på eksamen

Skal du opp til eksamen, som gjerne finner sted en gang midt i pollesesongen, kan du ifølge Naaf søke om utvidet eksamenstid om du er plaget. Da trenger du en legeattest til å dokumentere plagene dine med. Også Øren bekrefter at man kan søke om ekstra tid på eksamen om man er berettiget til det av medisinske årsaker.

Universitetet i Oslo skriver på sine nettsider at tilrettelegging på grunn av pollenallergi krever legeattest som er datert tidligst sju dager før eksamensdato. Denne leveres eksamenskonsulenten senest kl.12:00 dagen før eksamensdagen. Legeattesten må dokumentere ulempene allergien gir i eksamenssituasjonen. Noen skoler kan kreve at du søker om tilrettelegging tidligere i året, hvis det ikke er snakk om akutt tilrettelegging før eksamen, skriver Norges handelshøyskole (NHH).

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer