Soling og UV-stråling

Sjekk dette varselet i finværet

Kanskje det viktigste «værvarselet» i sommervarmen.

STERK SOL? Du bør sjekke, og følge rådene, som du finner i UV-varselet. Foto: Berit B. Njarga
STERK SOL? Du bør sjekke, og følge rådene, som du finner i UV-varselet. Foto: Berit B. Njarga Vis mer

Høye temperaturer over større deler av landet fører naturlig nok til økt grilling, bading og soling. Det er her UV-varselet til Yr kommer inn i bildet.

Høy UV-stråling kan både føre til at du blir solbrent, og i verste fall skade øyne og hud, ifølge Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA).

En daglig kikk på UV-varselet kan dermed hjelpe deg med å ta kloke valg og unngå å bli solbrent.

Varsler sterk UV-stråling

Slik ser UV-varselet ut i Yr-appen. Foto: Skjermdump
Slik ser UV-varselet ut i Yr-appen. Foto: Skjermdump Vis mer

Skal du sjekke UV-strålingen i disse dager, kan du benytte Yr-appen, som viser varsler på steder som du søker opp i appen.

Dette finner du ved å gå inn under menypunktet «Rundt deg» i appen, der du finner UV-varsel sammen med pollenvarsel og varsel for luftforurensning.

11. juni ser vi at det på flere steder i Norge varsles om en UV-indeks på 6 rundt klokken 12, som tilsvarer sterk stråling. Da er rådet å ta pauser fra solen og bruke rikelig med solkrem.

Ifølge Yr.nos nettsider jobber de med et nytt UV-varsel til nettsidene sine, som blir klart i løpet av juni.

Vi har fått prøvd betaversjonen av den nye Yr-appen, som kommer til iPhone og Android. Her ser du hvordan den kan bli seende ut! Les også: http://www.dinside.no/mobil/snart-skal-du-lese-vaeret-pa-en-helt-ny-mate/68708622 Vis mer

Slik bruker du UV-indeksen

UV-indeksen går fra 1 til 11+, der 1 betyr lav stråling, mens 11 og høyere tilsvarer ekstrem UV-stråling.

DSA skriver på sine nettsider at sammenhengen mellom UV-indeksen og risikoen for å bli solbrent er avhengig av hudtype.

For vinterblek, ubeskyttet hud er risikoen for skader lav ved UV-indeks under 3, moderat mellom 3 og 5, høy mellom 6 og 7, svært høy mellom 8 og 10 og ekstrem for verdier over 11.

Med den meldte UV-strålingen i de varme områdene av landet i disse dager, er det altså høy risiko for hudskader for de med den lyseste huden.

Anne Lise Ryel i Kreftforeningen uttalte i forbindelse med hetebølgene i Europa i fjor sommer, at det er flere faktorer som avgjør hvor utsatt man er for sterk UV-strålingen.

– Hvor utsatt man er avhenger blant annet av hudtypen vår, hvor vi befinner oss og hvilken tid på dagen vi er i sola. Jo lysere hud, desto mer behov for beskyttelse, uttalte Ryel.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!