Se når du bør bytte sykkelhjelmen

Sykkelhjelmen varer ikke for evig, men svekkes av helt vanlig bruk.

<b>SYKKELHJELMER ER FERSKVARE:</b> Sykkelhjelmer varer ikke evig. Trafikkforskere anbefaler at du sjekker produksjonsdatoen når du kjøper ny og bytter cirka hvert femte år.  Foto: KRISTIN SØRDAL
SYKKELHJELMER ER FERSKVARE: Sykkelhjelmer varer ikke evig. Trafikkforskere anbefaler at du sjekker produksjonsdatoen når du kjøper ny og bytter cirka hvert femte år. Foto: KRISTIN SØRDALVis mer

Det er store forskjeller på hvor godt sykkelhjelmene beskytter, men selv om du kjøper en sykkelhjelm som er best i test, varer den ikke evig.

I likhet med andre tilsvarende pastkonstruksjoner, som barneseter for bil, utsettes også sykkelhjelmer for hverdagsslitasje som over tid kan svekke plast og polstring.

(Artikkelen ble første gang publisert på Dinside 15. juni 2016, og er hentet fram for nye lesere.)

– Sjekk produksjonsdatoen og bytt hvert 5. år!

Den tyske trafikkforeningen ADAC, som er tilsvarende som NAF i Norge, sier til Dinside at de anbefaler alle å sjekke produksjonsdatoen når de kjøper ny hjelm.

SJEKK DATOEN: Katrin Müllenbach-Schlimme i ADAC sier de anbefaler å sjekke produksjonsdatoen i hjelmen og å bytte hvert 5. år. Foto: ADAC
SJEKK DATOEN: Katrin Müllenbach-Schlimme i ADAC sier de anbefaler å sjekke produksjonsdatoen i hjelmen og å bytte hvert 5. år. Foto: ADAC Vis mer


– Vi anbefaler å alltid sjekke produksjonsdatoen ved kjøp av ny hjelm. Dette skal være merket inne i hjelmen, uttaler Katrin Müllenbach-Schlimme, kommunikasjonssjef i ADAC, til Dinside.

De anbefaler å velge en hjelm som ikke har ligget lenge i butikken, da materialet kan endres med alderen, spesielt dersom det er utsatt for sol og varme

– Vi anbefaler at man bytter hjelm cirka hvert femte år. Etter en ulykke man kjøpe en ny, selv om hjelmen ser intakt ut, sier Müllenbach-Schlimme videre.

ADAC har gjennomført en større test av sykkelhjelmer, og en av tingene de da testet var hvor godt hjelmene tåler varme. Det er det store forskjeller på.

SJEKK HER: Trafikkforskere anbefaler at du sjekker produksjonsdatoen når du kjøper ny. Den bør ikke ha ligget for lenge i butikken. Foto: KRISTIN SØRDAL
SJEKK HER: Trafikkforskere anbefaler at du sjekker produksjonsdatoen når du kjøper ny. Den bør ikke ha ligget for lenge i butikken. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis merAvhenger av bruk

Helena Stigson, trafikksikkerhetsforsker ved Folksam i Sverige, har forsket og gjort tester på blant annet sykkelhjelmer og bilbarneseter.

FORRINGES AV SOL OG VARME: Trafikkforsker Helena Stigson i Folksam sier sykkelhjelmer kan sammenliknes med barneseter i kontruksjon, og at de også forringes av sol og varme. Foto: FOLKSAM
FORRINGES AV SOL OG VARME: Trafikkforsker Helena Stigson i Folksam sier sykkelhjelmer kan sammenliknes med barneseter i kontruksjon, og at de også forringes av sol og varme. Foto: FOLKSAM Vis mer


Hun sier til Dinside at sykkelhjelmer i konstruksjon likner mye på bilbarneseter, og at materialsvekkelser som kan oppstå vil være tilsvarende for sykkelhjelmer som for barneseter.

Isolasjonsmaterialet, kalt EPS, er det samme i hjelmer som i barneseter, mens plastmaterialet er et annet.

– Plast er et materiale som generelt vil påvirkes av aldring, men det er ikke slik at man kan si at alle hjelmer må byttes etter et visst antall år; dette vil avhenge av hva hjelmen er utsatt for. Sol og varme påvirker plasten i sykkelhjelmen, sier Stigson til Dinside.

Produkter som er utsatt for mye sol og varme vil i større grad få dårligere egenskaper, enn ting som lagres mørkt og kjølig.

Stigson forteller at de har sett på bilbarnestoler som har stått lagret i en mørk og kjølig kjeller siden 90-tallet, hvor det ikke har skjedd noen forringelse av plasten. Men verken sykkelhjelmer eller barnestoler står i en mørk og kjølig kjeller, og av de to er det ifølge Stigson bilstolene som utsettes for mest varme – og dermed størst grad av forringelse av plasten.

SE OVER HJELMEN: Se over hjelmen jevnlig, og bytt den om du finner sprekker eller mønster i plasten - eller brudd på deler, som her. Foto: KRISTIN SØRDAL
SE OVER HJELMEN: Se over hjelmen jevnlig, og bytt den om du finner sprekker eller mønster i plasten - eller brudd på deler, som her. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis merSlik sjekker du hjelmen din

Det kan være vanskelig å se hvorvidt hjelmen er skadet, men noe kan du sjekke:

– Dersom hjelmen utsettes for et lettere støt eller slag, for eksempel om man mister den i bakken, anbefaler vi å sjekke hjelmen innvendig og utvendig for sprekker samt klemme og dra i hjelmen for å se etter sprekkdannelser. Dersom man finner sprekker eller svakheter, bør den byttes, sier Kristian Torgersen, produktansvarlig for Etto hjelmer i Norge.

Stigson understreker at dersom du har mistet hjelmen i bakken mange ganger, eller at den har vært med i en ulykke eller du ser at det er sprekker i plasten, bør i alle fall hjelmen byttes.

Dersom du sykler rundt med en gammel hjelm, er det også andre ting å tenke på når det kommer til hvor godt den egentlig beskytter.

– Generelt, om man ser på de nyeste hjelmene nå, har det vært en viss utvikling – vi har for eksempel fått rotasjonsbeskyttelse. Det er greit å være oppmerksom på at om man sykler rundt med en gammel hjelm, så gir den ikke samme beskyttelse som en nyere hjelm, sier Stigson.

– Sykkelhjelm er ferskvare

Din mening

Hvor gammel er hjelmen din? (Avsluttet)
Nyere enn 5 år(39%) 482
Eldre enn 10 år(19%) 237
7-10 år(13%) 167
5-7 år(12%) 150
Bruker ikke hjelm(9%) 115
Aner ikke ...(7%) 92
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Heidi Tofterå Slettemoen, kommunikasjonssjef i Frende Forsikring, sier at Norge er på ulykkestoppen blant de nordiske landene når det gjelder barneulykker og at syklister har den høyeste skaderisiko av alle trafikantgrupper; 40 ganger så høy som bilførernes.

– Sykkelhjelm er ferskvare! sier Slettemoen til Dinside.

– Hjelmene brukes i allslags vær, og brytes ned over tid. Produsentenes anbefaling er gjerne å bytte hjelm etter to års bruk eller 500 timer. Les instruksjonsheftet som følger hjelmen, og spør i forretningen hvor du kjøper hjelm. Enkelte anbefaler å bytte barnehjelmene hvert år. Vær spesielt oppmerksom på passform etter hvert som barna vokser, sier hun.

Det aller viktigste er at hjelmen passer hodet den skal beskytte, og at den sitter som den skal; stramt, og nede i panna.

Gir råd om oppbevaring

Produsenten av sykkelhjelmene Etto i Norge er enig i ADACs anbefalinger om bytte-intervaller.

– På generell basis anbefaler vi å bytte hjelm etter 5–7 år. Dette avhenger selvfølgelig av bruk, vedlikehold og oppbevaring, sier Torgersen, i Etto til Dinside.

– Ved daglig bruk året rundt i alle forhold, bør man vurdere å bytte tidligere. Samtidig vet vi at de som tar godt vare på hjelmen kan benytte den i flere år med tilnærmet samme beskyttelse, sier han videre.

De anbefaler å lagre hjelmen på ett tørt sted med relativt jevn temperatur.

– Høye temperaturer, for eksempel i bakruten på en bil som står med solsteik, eller for nærme en lampe, vil kunne ødelegge hjelmen ved at den ytre plasten løsner fra den indre kjernen, og hjelmen vil da helt klart bli svekket, sier han.

Plasten forringes gradvis over tid og den indre kjernen vil miste noe evnen til å ta opp kreftene ved et eventuelt støt eller slag.

Videre advarer de mot å bruke løsemidler på hjelmen, da disse på samme måte som varmen kan svekke «bindingen» mellom ytre skall og indre kjerne.

– Løsemidler kan også svekke selve materialet. Dersom hjelmen skal vaskes, anbefaler vi å bruke klut med vann og svak såpe – og ikke høytrykksspyler, oppfordrer han.