<strong>FREMTIDIG OL-GREN?</strong> Isklatring er ikke verdens største idrett, men tilhengerne håper den publikumsvennlige sporten vil vekke oppmerksomhet.   Foto: TheUIAA.org
FREMTIDIG OL-GREN? Isklatring er ikke verdens største idrett, men tilhengerne håper den publikumsvennlige sporten vil vekke oppmerksomhet. Foto: TheUIAA.orgVis mer

Sære prøvegrener

Synkronskøyting og isklatring er de første prøvegrenene under et vinter-OL siden Albertville i 1992.

Meningen med å ha prøvegrener under et OL er for promotere idretten, og det deles følgelig ikke ut medaljer.

Etter sommer-OL i 1992 ble det bestemt å sløyfe prøvegrener, da OL-programmet hadde vokst seg så stort at det ikke lenger ble plass til dem.

Prøvegrener er tilbake

Men nå gjør de et comeback. I det forlengst kontroversielle vinter-OL i Sotsji som går av stabelen mellom 7. og 23. februar, blir det 98 medaljeøvelser, hvorav tolv helt nye øvelser – som blant annet stafettaking, unisex-skiskytingstafett og hopp normalbakke for kvinner.

Likevel er det to publikumsvennlige grener som muligens kan vekke større oppmerksomhet.

SYNKRONSKØYTING

Synkronskøyting er omtrent som synkronsvømming på is, og alt mellom 8-20 utøvere skal vise frem presise formasjoner med krevende overganger til nye formasjoner, mens man varierer det med sirkler, linjer og løft. Timing er et nøkkelord, med andre ord.

Sporten oppstod på 50-tallet i Arbor, Michigan og har vokst seg stor i land som Canada, Finland, Sverige og ikke minst USA.

ISKLATRING

KREVENDE: Isklatring krever god fysikk og er ansett som mer risikofylt enn tradisjonell fjellklatring.  Foto: PantherMedia
KREVENDE: Isklatring krever god fysikk og er ansett som mer risikofylt enn tradisjonell fjellklatring. Foto: PantherMedia Vis mer


Isklatring som sport har sin opprinnelse fra syttitallets Sovjetunionen, og er på verdensbasis knapt å regne som en kultgren.

I denne fysisk krevende sporten bruker man stegjern, isøkser og isskruer, selv om de overhengende rutene blander is- og fjellklatring, såkalt mixklatring.

To disipliner

Men det blir ikke noe is å se, men et hardt skumgummi-lignende materiale som klatrerne skal hugge løs på. Det er to disipliner som gjelder. Hastighet, hvor to utøvere klatrer ved siden av hverandre på en identisk rute, og klatring på naturlige sikringer.

Her kan du se litt av hva du har i vente: