<strong>MEST I STORBY:</strong> Sykkeltyveriene slår helst til i sentrumsnære bydeler. Ofte går de etter dyre og spesielle sykler. Foto: Rainer Fuhrmann/Shutterstock/NTB scanpix
MEST I STORBY: Sykkeltyveriene slår helst til i sentrumsnære bydeler. Ofte går de etter dyre og spesielle sykler. Foto: Rainer Fuhrmann/Shutterstock/NTB scanpix Vis mer

Sykkeltyverier i Norge

Så stor er risikoen for sykkeltyveri

Politiets oversikt viser hvor det stjeles flest sykler. Se om ditt område er populært blant sykkeltyvene.

Publisert

Sykkeltyverier er først og fremst et problem i de større byene. Og øverst troner Oslo, med hele 5.219 anmeldelser i fjor.

Men også andre steder i landet stjeles det tohjulinger. I Trondheim kom det inn 1.102 anmeldelser, i Stavanger 1.010, i Bergen 986, i Drammen 237 og i Tromsø 223.

Mange mindre kommuner kan likevel skilte med null anmeldte sykkeltyverier. Blant disse er Flå, Gol, Hjartdal og Tokke.

Dette viser tall som NAF har innhentet fra en rekke av landets største politikamre. Ved å klikke på lenken får du oversikt over mange av landets kommuner, nederst på sida.

Knutepunktene et problem

- Mange av syklene blir stjålet mens de er parkert utenfor jernbanestasjoner og busstopp. Med andre ord der folk setter fra seg sykkelen når de skal pendle, sier kommunikasjonsrådgiver Ann Cathrin Andersen til Dinside.

Ofte er syklene som blir stjålet svært kostbare.

- Norge har trolig en av verdens dyreste sykkelparker. Vi har god råd her i landet, og det er ikke uvanlig å kjøpe en sykkel til 20-, 30- eller til og med 50.000. I tillegg kommer elsykler, som gjerne koster flere titalls tusen. Slike kostbare sykler er attraktive å stjele, sier kommunikasjonssjef Arne Voll i forsikringsselskapet Gjensidige.

Han mener egenandelen er såpass høy at mange trolig ikke bryr seg med å anmelde.

- Det er opplagt store mørketall her. Syklene som folk flest kjøper er jo ganske rimelige, og mange tar seg nok ikke bryet med å anmelde tyveriene. I andre tilfeller kan sykkelen være såpass kostbar at hjemforsikringen bare vil dekke en liten andel. I slike tilfeller kan det være smart å tegne en egen verdigjenstand-forsikring, sier Voll.

Storbyene strøk for strøk

Politiets tall er så detaljerte at du nesten kan følge sykkeltyveriene gate for gate i de største byene.

I Oslo er St. Hanshaugen mest utsatt med 611 anmeldelser av sykkeltyverier i fjor, tett fulgt av Nordre Aker (Nydalen, Grefsen, Kjelsås, Sogn, Tåsen og Ullevål hageby) med 576 og Grünerløkka med 548.

Best an ligger bydelene Grorud og Stovner, med henholdsvis 41 og 35 anmeldte sykkeltyverier.

Siden det bor flere folk i disse to bydelene til sammen enn på Grünerløkka, kan dette kanskje virke noe underlig

- Det blir bare gjetting fra min side, men jeg tror noe av årsaken kan være at det er langt flere sykler på Grünerløkka enn på Grorud. Infrastrukturen er annerledes, og dermed også sykkeltettheten, sier fagpolitisk rådgiver Mats Mikael Larsen i Syklistenes Landsforening til Dinside.

I Bergen er stjeles det flest sykler i sentrum, med 788 anmeldelser. I området Bergen Vest ble bare 44 sykkeltyverier anmeldt i fjor.

I Trondheim troner Midtbyen øverst med 139, mens det for eksempel i Leistrand-området ikke har blitt anmeldt ett eneste sykkeltyveri siden 2014, da det var tre.

<strong>BØYLE ER BEST:</strong> Låser som dette gir maksimal beskyttelse mot tyveri - vel å merke om du låser sykkelen fast i noe solid. Foto: Tore Neset
BØYLE ER BEST: Låser som dette gir maksimal beskyttelse mot tyveri - vel å merke om du låser sykkelen fast i noe solid. Foto: Tore Neset Vis mer

Slik beskytter du deg

Både NAF, forsikringsselskapene og Syklistenes Landsforening er enige om foholdsreglene du bør ta for å unngå at sykkelen din blir stjålet.

  • En eller flere gode låser, gjerne av den kraftige bøyle-typen
  • Lås sykkel fast til noe solid, og sikre løse deler
  • Parker helst sykkelen i store, godt opplyste områder der det er mye folk
  • Ikke lå sykkelen stå ute om natta
  • Sett den innendørs der det er mulig

- Mitt personlige triks er å la være å vaske sykkelen. Da ser den ikke fullt så attraktiv ut, og de færreste sykkeltyver vil nok ta seg bryet med å vaske sykkelen før videresalg. En billig, strøken sykkel framstår nok som mer attraktiv enn en dyr og møkkete en, sier Mats Mikael Larsen.

Politiets statistikker viser for øvrig ikke entydig at sykkeltyveriene øker i antall. På Grünerløkka ser vi en liten nedgang fra 2015, en betydelig nedgang fra 2013. For Oslo som helhet har det derimot vært en jevn oppgang siden 2012.

Anmeldte sykkeltyverier i Bergen har sunket betraktelig siden 2014, og i Trondheim har det vært en halvering av antallet siden 2012.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer