Romaskin foran TV-en?

Vil du ha effektiv trening mens du ser på Top Gear, kan det være fornuftig å gå opp i pris.

<strong>GJEM DEN BORT: </strong> Casall R300 er sammenleggbar og kan stues vekk. Bare ikke slep den på parketten! Foto: Produsent
GJEM DEN BORT: Casall R300 er sammenleggbar og kan stues vekk. Bare ikke slep den på parketten! Foto: Produsent Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi har tidligere likt å trene på de kraftige romaskinene på treningssenteret, da det er enkelt og lite stressende sammenlignet med for eksempel spinning-timer. Og som alle romaskin-entusiaster liker å påpeke: Du trener jo hele kroppen og får økt utholdenhet, i tillegg til at roing er svært effektivt for de som vil forbrenne kalorier. Og så får du muskler, bare se på Olaf Tufte.

Tips: Gode råd for deg som vil trene hjemme

Kjøpte billig

Så blir det til at man flytter og kutter ut medlemsskap, men fortsatt ønsker å ro, i dette tilfellet hjemme. Og da helst ikke med Hotel Cæsar med lyden av, men et TV-program du selv har valgt.

Løsningen for vår del ble å kjøpe en romaskin fra en av de store sportskjedene, og vi valgte svenske Casall R300 hos G-Max, på det tidspunktet nedsatt til 2.500 kr.

Se den her:

Lite motstand

Vi skal ærlig innrømme at vi ikke testet maskinen lenge i butikken, noe vi opplagt burde ha gjort. For da vi kom hjem og monterte maskinen på plass for et halvt år siden, og var klar for vår første rotur foran Dagsrevyen (med lyd!), meldte den første skuffelsen seg:

Dette var ikke den samme motstanden, og dermed ikke den samme treningseffekten, maskinene på senteret ga.

Les: Trening som brenner fett

Burde testet lenger

I etterhånd har vi lært forskjellen på billige romaskiner med magnetmotstand og dyrere proff-romaskiner med luftmotstand, men siden vi ikke testet den grundig nok i butikken har vi ikke så mye vi skulle ha sagt. Og til den prisen kan man kanskje heller ikke forvente så mye motstand?

TIDEN FLYR: Å ro hjemme mens du ser på dine favorittprogrammer er bedre enn å se Dagsrevyen med lyden av på et treningssenter.   Foto: DinSide
TIDEN FLYR: Å ro hjemme mens du ser på dine favorittprogrammer er bedre enn å se Dagsrevyen med lyden av på et treningssenter. Foto: DinSide Vis mer


Overflødige programmer

Casall R300 har 16 motstandsnivåer, men det nivået du mest sannsynligvis vil ligge på er 16, hvis du ønsker å få noen effekt ut av treningen. Dermed blir de 12 treningsprogrammene du har mulighet til å velge på LCD-skjermen ganske overflødige. Det er nesten umulig å ro på de lavere nivåene da det knapt nok gir motstand.

Les også: I fjor kjøpte vi sportsutstyr for 16 milliarder

Brenn kalorier

På tross av alt dette har vi likevel blitt glad i romaskinen vi har brukt opptil fire ganger i uken. Vi har satt oss 1500 drag som mål per treningsøkt, og kan følge med på hvor lang tid vi bruker på dette og hvor mange SPM (strokes per minute, drag per minutt) vi holder oss i. Vi har ligget på rundt 31-34 SPM og bruker rundt 45 pluss minus minutter på 1500 drag.

Du vil svette litt og kjenne det i beina, men du vil neppe oppnå noen makspuls. Dette fungerer imidlertid bra som utholdenhetstrening og dermed til å brenne kalorier. Dessuten er denne treningsformen skånsom mot ledd og muskulatur.

HUSK! Du må bruke en matte under romaskinen for at den skal føles stødig.  Foto: DinSide
HUSK! Du må bruke en matte under romaskinen for at den skal føles stødig. Foto: DinSide Vis mer


Kan stues vekk

Casall R300 er heldigvis sammenleggbar, i likhet med mange av sine konkurrenter. Et stort pluss for ektefeller som ikke liker digre romaskiner stående midt i stua, kjelleren eller loftet.

Det står i bruksanvisningen at du kan felle den sammen og slepe den til ønsket lagringsplass. Ikke gjør det på parkett! Vi har noen stygge riper i gulvet kona heldigvis ikke har oppdaget ennå. Løft den bort dit den skal, bare husk at den veier nesten 40 kilo.

For at den skal føles stødig i bruk du legge en yogamatte eller lignende under.

Alt om trening fra DinSide

Opp i pris

Vi har ikke noe sammenligningsgrunnlag med andre modeller i samme prisklasse, men vil du trene med høyere puls og ha noe du vet kommer til å gi resultater, anbefaler vi at du skaffer deg samme maskin som Olaf Tufte og de andre proffene bruker hjemme, en Concept2-romaskin.

FOR PROFFENE: Dette er merket Olaf Tufte bruker hjemme.  Foto: Produsent
FOR PROFFENE: Dette er merket Olaf Tufte bruker hjemme. Foto: Produsent Vis mer


De beste romaskinene

Disse romaskinene, populært kalt C2, har luftmotstand som gir jevnere og kraftigere motstand, og har en helt annen rofølelse enn Casallen vi har levd med en stund.

Men så koster det atskillig mer også: De tre modellene Concept2 fører i Norge begynner på 9.900 og går opp til 13.000 kroner.

Heller padle ute i naturen? Slik kommer du igang med kajakk