– Reflekser uten CE-merke kan være farlige

Sjekk at refleksen er CE-merket før du kjøper.

Her kan du se begge refleksene i dagslys og i mørke. Det er én viktig ting som skiller disse to: Skilpadde-refleksen mangler CE-merking. Foto: Stig A. Schibbye, Reflexconsult AS
Her kan du se begge refleksene i dagslys og i mørke. Det er én viktig ting som skiller disse to: Skilpadde-refleksen mangler CE-merking. Foto: Stig A. Schibbye, Reflexconsult AS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Norge og EU er det krav til at reflekser skal være CE-merket. Dette skal sikre forbrukeren at produktet har en såkalt minimumsrefleksjon.

Ifølge Stig A. Schibbye hos Reflexconsult AS, som har vært Norges representant i standardiseringsorganisasjonen CEN for å utarbeide refleks-standardene, kan produkter uten merking være vanlig plast som ser ut som refleks.

Det kan være farligere å gå med en refleks som ikke virker, enn å gå helt uten refleks, fordi du føler deg tryggere og har en annen adferd dersom du tror at du blir sett, enn du er dersom du vet at du ikke blir sett.

Stig A. Schibbye, daglig leder i Reflexconsult AS, advarer mot reflekser uten CE-merke. Foto: Per Ervland
Stig A. Schibbye, daglig leder i Reflexconsult AS, advarer mot reflekser uten CE-merke. Foto: Per Ervland Vis mer


Eneste kontrollpunkt

Selv om du ikke kan være garantert at CE-merkingen faktisk er ekte, bør du likevel se etter dette merket når du kjøper ny refleks.

– Selvfølgelig jukses det også i denne bransjen, men å se etter CE-merket er forbrukerens eneste måte å sjekke om produsenten har godkjent refleks. CE-merket skal stå i plagget eller på produktet, eller på salgsforpakningen, sier Schibbye.

Dersom du har reflekser hjemme, eller du er i tvil om refleksene dine virker etter intensjonen, kan du enkelt sjekke dette selv ved hjelp av lommelykttesten:


Sjekk at det er riktig CE-merke

Ser du forskjellen? CE-merket til venstre, merket for "China Export" til høyre.
Ser du forskjellen? CE-merket til venstre, merket for "China Export" til høyre. Vis mer


Med utgangspunkt i at det faktisk er et CE-merke på produktet du kjøper, bør du også være oppmerksom på at et CE-merke ikke kun er et CE-merke:

CE kan også være forkortelse for China Export, som betyr noe helt annet enn den europeiske godkjenningsnormen.

I tillegg skal du være oppmerksom på at det også er ulike CE-merker:

Pass på at du ikke kjøper et produkt som er CE-merket på grunn av produktets øvrige egenskaper - som at det er en leke som oppfyller standardene for leke, men som ikke har noe med refleksegenskapene å gjøre.

CE-merket på reflekser skal ha riktig kode som viser at de oppfyller standardene for refleksprodukter: EN13356 eller EN1150.

– I løpet av de senere årene har det kommet mange nye refleksprodukter i butikkene. Flere av disse er svært gode, men mange produkter er under enhver kritikk og skulle aldri ha vært solgt. Se etter CE-merket, men pass på at du ikke kjøper et produkt som er CE-merket bare fordi det er et leketøy som ikke er farlig for barn. Refleksbrikker, armbind og lignende skal ha CE-merket og «EN13356» påtrykket produktet eller forpakning, mens refleksvester og lignende til forbrukere skal være merket med CE og «EN1150», sier Schibbye til DinSide.

Det er ikke mulig å bli dårligere enn dette

To standarder for forbrukere

Det er utarbeidet to standarder for refleks til personlig bruk for forbrukere.

CE «EN13356»: Dekker produkter som refleksbrikker, refleksklistremerker, refleksarmbind og lignende. Dette er produkter som skal gjøre brukeren bedre synlig i mørket.

CE «EN1150»: Bekledning som joggevester/refleksvester, sykkelbekledning og lignende, som skal gjøre brukeren mer synlig både i dagslys og i mørket.

– Det er av den grunn disse plaggene har neonfarger, sier Schibbye. Mens refleksen kun har en effekt når de blir riktig belyst i mørket, er det neonfargene som skal gjøre brukeren bedre synlig i dagslys, skumring og tåke. Kombinasjonen av refleks og neonfarger gjør at man får et produkt som er synbart i 24-timer, forteller Schibbye.