Refleksdagen 2019

Pass opp for disse fotgjengerne

Det er mange som går rundt «i sin egen verden», ifølge Gjensidige.

BRUK ØYNE OG ØRER: Med musikk på ørene og blikket festet i mobiltelefonen, er det fort gjort å glemme omgivelsene sine. Har du ikke refleks i tillegg, kan du fort være ille ute. Foto: Wilma Nora Dortehellinger Nygaard/NTB Scanpix.
BRUK ØYNE OG ØRER: Med musikk på ørene og blikket festet i mobiltelefonen, er det fort gjort å glemme omgivelsene sine. Har du ikke refleks i tillegg, kan du fort være ille ute. Foto: Wilma Nora Dortehellinger Nygaard/NTB Scanpix. Vis mer

I dag er det den såkalte Refleksdagen, og både Trygg Trafikk og forsikringsselskapene er ute og oppfordrer folk til å bruke refleks i høstmørket.

Ifølge en undersøkelse Trygg Trafikk har gjennomført, oppgir kun fire av ti at de alltid bruker refleks i mørket, og færre enn tre av ti gjør det ofte. Samtidig sier ni av ti at de mener refleks bidrar til færre farlige situasjoner i trafikken.

- Alle skjønner jo at refleks virker, men bare et fåtall har rutinen inne med å bruke refleks i mørket. Refleks i mørket bør være like selvfølgelig som bilbelte i bilen, sier kommunikasjonsrådgiver Ann-Helen Hansen i en pressemelding.

Se opp for de som «går i sin egen verden»

Gjensidige har også gjennomført en undersøkelse av refleksbruk, og de har funnet ut at fire av ti unge mellom 18 og 29 år har opplevd farlige situasjoner i trafikken fordi de «har gått i sin egen verden», altså med musikk på ørene og blikket festet i mobiltelefonen.

Da er det fort gjort å glemme omgivelsene sine. Har du dessuten ikke refleks, kan du fort være ille ute.

Veldig mange hører som regel alltid på musikk eller podkast når de beveger seg rundt i bybildet, og vi er mange som har opplevd å bli overrasket av biler vi dermed ikke har hørt komme, ifølge Gjensidige.

- Vi lever i en tid hvor store deler av livet foregår på mobiltelefonen, og vi har en tendens til å forsvinne inn i den uansett hvor vi befinner oss og hva vi driver med, sier kommunikasjonssjef Bjarne Rysstad.

Løft blikket

Han oppfordrer derfor myke trafikanter til å være mer oppmerksom når de ferdes ute, spesielt i trafikkerte områder, og husk for all del refleksen.

På den måten slipper de å være til fare for både seg selv og andre.

- Hvis ørene dine er opptatt med musikk eller podkast, bruk i hvert fall blikket for å se at det er klart før du krysser en vei. Og så skader det ikke å la mobiltelefonen ligge i lomma i ny og ne heller, livet utenfor skjermen kan være ganske fint det også, sier Rysstad.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!