<strong>SJEKK LUFTKVALITETEN DER DU BOR:</strong> Testversjon av en landsdekkende varslingstjeneste for lokal luftkvalitet ble åpnet onsdag 30. januar 2019. Her får du informasjon om det er lite, moderat, høy eller svært høy luftforurensning –og ulike grupper av befolkningen kan få helseråd. Foto: NTB scanpix
SJEKK LUFTKVALITETEN DER DU BOR: Testversjon av en landsdekkende varslingstjeneste for lokal luftkvalitet ble åpnet onsdag 30. januar 2019. Her får du informasjon om det er lite, moderat, høy eller svært høy luftforurensning –og ulike grupper av befolkningen kan få helseråd. Foto: NTB scanpix Vis mer

Luftkvalitet og forurensning

Nå kan du sjekke luftkvaliteten i hver krok av Norge

Hele landet er nå dekket av varslingstjenesten Luftkvalitet i Norge der du får vite hvor mye svevestøv og forurensning det er i lufta i dag og i morgen.

Publisert

Dinside skrev om den nye tjenesten for varsling av luftkvalitet i september 2018. Da var det ventet at den nye tjenesten skulle være oppe og stå i november i fjor.

Det er «Luftsamarbeidet» mellom Miljødirektoratet, Statens vegvesen, Meteorologisk instituttet, Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet som står bak den nye tjenesten.

Den nye tjenesten erstatter den tidligere varslingen på nettsida Luftkvalitet.info.

Miljødirektoratet skriver at det nå er en testversjon som er lansert, i dag 30. januar.

Dinside har sett på den nye tjenesten og synes den er veldig detaljert og oversiktlig, selv for veldig små steder.

Søk lokalt

Nivået på forurensning kan leses enten som graf eller kart. I byer og tettsteder kan du for eksempel følge forurensingsnivået langs veiene.

Folk som sykler eller bor langs trafikkerte veier, eller har helseproblemer, kan ha stor nytte av tjenesten. Du søke helt ned til mindre, lokale områder og spesielle veistrekninger, for eksempel Kirkegata i Oslo.

Lilla er verst

– Luftvarslingen vil gjøre det enklere å arbeide med luftkvalitet på en god måte, slik at vi kan gjøre treffsikre tiltak når vi trenger det, sier veidirektør Terje Moe Gustavsen

Skalaen går fra grønt til lilla. Det varsles for fint svevestøv og summen av grovt og fint svevestøv fra vedfyring og veitrafikk, nitrogendioksid fra biler på bensin eller diesel og ozon.

Varslene lages daglig hos Meteorologisk institutt. De kombinerer værmodellene med utslippsdata, for eksempel fra veitrafikk.

– I dette samarbeidet er det første gang vi gjør beregninger av luftkvalitet for Norge ned på et slikt detaljnivå, sier avdelingsleder Hilde Fagerli i avdeling for klimamodellering og luftforurensning ved Meteorologisk institutt.

Hver kommune

Det er også meningen at kommunene skal bruke tjenesten, både for å få bedre oversikt og for å informere innbyggere.

Hvis det varsles høy forurensning, kan man også lese i den samme tjenesten hvilke hensyn man må ta for å ferdes utendørs.

‒ Helserådene gjør at personer som er sårbare for luftforurensning, har mulighet til å tilpasse aktivitetene sine ved ulike nivåer av luftforurensning, sier seniorforsker Marit Låg på Folkehelseinstituttet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer