Mest utsatt for myggstikk

Er du mann, gravid, glad i en tår eller bare varm og svett? Da er du spesielt attraktiv.

Ikke bare er summingen ekstremt plagsom, stikkene klør - lenge. Men hvorfor er noen av oss mer populære blant blodsugende mygg enn andre? Foto: Alloverpress
Ikke bare er summingen ekstremt plagsom, stikkene klør - lenge. Men hvorfor er noen av oss mer populære blant blodsugende mygg enn andre? Foto: Alloverpress Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Svenskene klager allerede over myggplager, og invasjonen er nok mange steder like om hjørnet også i Norge. Tidligere leder for Folkehelseinstituttets avdeling for skadedyrkontroll, insektforsker Reidar Mehl, er en hyppig brukt kilde til informasjon om myggsituasjonen i Norge. Og i år "lover" han i flere aviser myggsommer i sørøst, etter å ha observert store mengder mygglarver i flomområder på Østlandet.

Norske turister tar med ulovlige myggmidler hjem

Hvem rammes?

Bor du eller beveger du deg i områder der myggen gjerne herjer i disse dager, har du kanskje allerede merket deg om du virker tiltrekkende på blodsugerne. Og det er ingen myte at mygg foretrekker noen personer fremfor andre.

Slukker tørsten, men kan friste myggen. Foto: Colourbox.com
Slukker tørsten, men kan friste myggen. Foto: Colourbox.com Vis mer


Svenske Aftonbladet siterer studier som tyder på at gravide kvinner er av myggens favoritter. Dessuten er du mer attraktiv for blodsugerne om du drikker alkohol. Generelt sett er også menn mer utsatt for blodsugerne enn kvinner (som ikke er gravide). Høyere forbrenning, høyere varmeproduksjon og større utslipp av CO2 er noe av forklaringen på myggens preferanser.

Maskin mot mygg? Den puster CO2, og virker, mener professor. Men obs: Dette er ikke billig!

– Ja, alt som gjør at man blir varmere eller mer svett kan potensielt føre til at man får flere myggstikk, sier Anders Lindström, forsker ved Statens veterinärmedicinska anstalt i Sverige til Aftonbladet.

Løper fra den

Kjønn, kroppstørrelse og graviditeten er det neppe ønskelig eller vanlig å gjøre noe med på kort sikt, mens det bør være enklere å få kontroll på alkoholkonsumet.

Hva så med deg som liker å bevege deg ute i naturen disse sommerdagene, og dermed blir både varm og svett?

– Teoretisk kan man tenke seg at myggen kjenner den høyere kroppstemperaturen du får når du rører på deg. Samtidig er det nok også slik at myggen lettere får tak på deg om du sitter stille, sier Lindström.

Så lenge du løper eller beveger deg, kan du altså regne med å bli mindre plaget.

Men hvorfor klør det?

Midler mot myggen

Myggmaskinen som puster er et virkemiddel som kan fungere om du ikke beveger deg rundt i terrenget. Men skal du ut på tur, må det andre midler til.

DEET er et effektivt stoff mot mygg. Det har imidlertid også helseskadelige egenskaper, og bør ikke brukes av barn under tre år annet enn i svært kortvarig og begrenset omfang. I Norge er det ikke tillatt å produsere, importere eller omsette insektmidler med mer enn 20 prosent DEET.

Virkestoffet icaridin er også et velprøvd og anerkjent middel. Forhør deg hos apoteket om gode midler.

Store og ekstremt plagsomme var myggen disse grønlandsturistene møtte. Foto: Lars Brubæk
Store og ekstremt plagsomme var myggen disse grønlandsturistene møtte. Foto: Lars Brubæk Vis mer


Du kommer imidlertid ikke forbi at det mest effektive er å kle myggen ute. Langermede gensere og lange bukser er effektivt. Setter du inn tekstilene med myggmidler, fremfor å bare bruke disse på huden, er du ekstra godt beskyttet.

I tillegg kan du i sportsbutikkene få myggnett både til hode, til soveposer og til telt. Innsatt med myggmiddel blir de ekstra effektive.

Flere tips til hvordan beskytte seg mot myggen

Dra nordover!

Mens østlendingene og folk i andre flomrammede regioner nå mange steder venter på angrep fra blodsugerne som klekkes i flompyttene, er det helt andre forhold nord i Norge.

– I lavlandet har varmen ført til at snøen har fordampet bort. Dermed er det lite smeltevannspytter hvor eggene skal klekkes, sa insektprofessor Arne Nilssen ved Universitetet i Tromsø for få dager siden til NRK. Han tror det er litt bedre forhold for myggen i fjellet, men har en hypotese om en myggfattig sesong i nord.

Tips: Fine fjellturer i nord

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!