Menn i tights: Teit eller tøft?

TEST: Slik gikk DinSides journalist fra å være tights-skeptiker til å bli tights-frelst.

<strong>MANGE DETALJER:</strong> 2XUs thermo-tights holder varmen og gjør deg synlig.  Foto: William Strzelecki
MANGE DETALJER: 2XUs thermo-tights holder varmen og gjør deg synlig. Foto: William Strzelecki Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi har også vært der. Menn som svinser rundt i tights i treningssammenheng, har liksom ikke vært gangbar mynt. Ja, det ser veldig fint ut på mange damer, men på menn ser det bare feminint ut.

Tights er for Robin Hood og for de som spiller på det andre laget. Slik har vi og mange med oss tenkt.

Alle elsker damer i tights

For selv om sportsbransjen melder at flere menn kjøper tights fordi de oppdager det øker effekten og gleden ved trening, er skepsisen fortsatt tilstede – både blant menn og kvinner.

Alle elsker damer i tights, men ikke alle elsker å se menn i alle slags kroppsfasonger i åletrange treningsklær som kanskje viser frem mer enn hva folk ønsker å se.

Tekniske løpesokker: Fungerer det?

«Drit i hva andre mener»

Men ikke alle er negative: «Tren i det du føler er komfortabelt og drit i hva andre mener om gutter i tights», «Jenter ser desidert best ut i dem, men det er ikke noe i veien at vi menn bruker det» og «Kjøpte meg kompresjonstights forrige uke, og selv om jeg ser ut som en jente bakfra er det uten tvil det diggeste jeg har trent i noensinne».

Så var det oss, da. Vi bestemte oss å teste tights i tre prisklasser. For det første for å finne ut om det gir en bedre løpsfølelse og for det andre for å finne ut hvordan det i det hele tatt føles.

Skam

Er dette noe vi kunne leve (og løpe) med uten å føle skam? Altså skal dette ikke handle mye om knehaser, bukselinninger og hvor stretchy de er, men hvordan du som mann skal angripe dette kontroversielle plagget og muligens komme vinnende ut på den andre siden.

Billige eller dyre tights? DinSide har testet

TEST 1: 2XU THERMAL COMPRESSION TIGHTS

DEN FØLELSEN: 2XU koster mye, men følelsen den gir deg på kroppen er suveren.  Foto: William Strzelecki
DEN FØLELSEN: 2XU koster mye, men følelsen den gir deg på kroppen er suveren. Foto: William Strzelecki Vis mer


Vi startet like godt i den øvre prisklassen med best-i-test-tightsen du kan se mange bruke både i skogen og på treningssenteret. Vi ligner overhodet ikke på den stramme og muskuløse mannen på innpakningen, og følte oss rimelig teite da vi slet med å dra på oss størrelse medium og forbannet oss over at vi ikke heller bestilte large.

Og vi lærte raskte at tights ikke er noe du tar på deg stående.

Førtiårskrise?

Da vi kom ut døra i sommer en gang spradende rundt i vår aller første tights, møtte vi vår bedre halvdel stellende i hagen. Hun dro på seg et skeptisk smil og lirte av seg noe om førtiårskrise. Heller dette enn Harley og elskerinne, tenkte vi, og satte avgårde – rimelig utilpass.

Det tok ikke lang tid før, eh, ting falt på plass i forhold til hvorfor stadig flere menn bruker dette plagget. Tightsene føltes fantastiske på kroppen, og det var plutselig liksom mye lettere å løpe.

Vi tilhører den litt tyngre typen som vet hvor irriterende det er med lår som prøver å starte en brann mellom bena når du løper. Det skjedde ikke nå.

Perfekt passform

Passformen var perfekt, selv om vi trodde den var en størrelse for liten. Senere har vi lært viktigheten av at tights skal sitte skikkelig under trening. Ellers vil den sige og føles løs i midjen. Det er ikke noe kult.

Og den føltes heller aldri for stram i ukene fremover. Det var som vi fløt over bakken i vår egen superhelt-drakt. For hver gang vi løp, ble vi litt mer begeistret for dette plagget. Det er bare å beklage.

Test: Den beste billig-tightsen

2XU Thermal Compression-tights er ment for kalde dager, men vi opplevde de aldri som for varme midt på sommeren. Og de fungerer selvsagt svært godt nå som det er kaldt.

Sitter latterlig godt

image: Menn i tights: Teit eller tøft?


Øker kompresjonstightsen yteevnen og reduserer muskeltrettheten? Det er vanskelig å bedømme, men det føles sånn. Da er det lettere å påstå at tightsen gir en mye bedre løpsfølelse enn å skulle løpe uten, og at den ikke minst sitter helt latterlig godt.

Dyre, ja. Verdt hver eneste krone? Det er meget mulig, det eneste som irriterte oss litt var at vi kunne «kjenne de» bak knehasen en gang i blant.

Testresultat

2XU Thermal Compression

Terningkast 6

Gir deg en fantastisk følelse under løpeturen, sitter utrolig godt rundt kroppen, holder varmen i kulda, men fungerer like godt når det er varmt.

Mangler vanntett lomme for mobil, dyr.


TEST 2: NIKE FILAMENT OG TECH TIGHT

FORSKJELL: Filament til venstre har ikke så mange detaljer og passer best for innetrening. Løper du ute, legger du heller på en hundrelapp mer og går for den suverene Tech Tight.  Foto: William Strzelecki
FORSKJELL: Filament til venstre har ikke så mange detaljer og passer best for innetrening. Løper du ute, legger du heller på en hundrelapp mer og går for den suverene Tech Tight. Foto: William Strzelecki Vis mer


Filament og Tech Tight koster begge under halvparten av 2XUs thermo-tights, henholdsvis rundt 350 kr og 450 kr., så forventingene var ikke like høye.

Det første vi merket var at disse ikke opplevdes som like stramme, selv om de likevel satt perfekt. Det er noe med 2XU-tighstens «Invista Lycra»-materiale som føles bedre og strammere rundt kroppen enn polyester-materialet til Nike, men når det er sagt er Nike-tightsene også suverene i bruk.

Lei av refleksvesten? Her har du noen gode alternativer

Formsydde

KNEHASEN: Panelene bak kneet gjør Tech Tight smidigere i bruk.  Foto: William Strzelecki
KNEHASEN: Panelene bak kneet gjør Tech Tight smidigere i bruk. Foto: William Strzelecki Vis mer


Den litt enklere Filament-tightsen er ment for innetrening og løping ute når det ikke for kaldt, mens de mer tekniske Tech Tights tåler kulde og er formsydde med ulike paneler for å gi bedre bevegelse, ikke minst gjelder det ved knehasen. Vel, de tåler kulde inntil en hvis grad. Vi løp i Tech Tights i noen få plussgrader, og slet litt med å få opp varmen.

Og snøringen i livet kan dessuten oppleves som litt i veien på begge tightsene, spesielt hvis du ikke strammer de godt nok.

Vanntett lomme for mobil

Er du tights-nybegynner som oss, er Tech Tights er suverent valg til kun 449 kr. Begge har lommer til mobilen, men kun Tech Tight har en vanntett lomme for de som er bekymret for at svette kan ødelegge teknologien på langtur. Til sammenligning har 2XU kun en liten innvendig nøkkellomme.

Av de to Nike-tightsene ville vi uten tvil valgt den som kostet en hundrelapp mer, altså Tech Tight.

Testresultat

Nike Filament

Terningkast 4

Sitter bra, føles bra, ekstremt lette, perfekt til innetrening.

Ikke vanntett lomme, kan ikke brukes ute når det blir for kaldt, tidvis litt irriterende i livet.

Testresultat

Nike Tech Tight

Terningkast 5

Gir deg veldig mye tights for pengene, helårsbruk, fantastisk passform og svært god løpsfølelse, vanntett lomme for mobil.

Tidvis litt irritasjon i livet.
TEST 3: H&M CONSCIOUS LØPETIGHTS

STRØMPEBUKSE: Er du redd for å føle deg utilpass i en tights, er ikke H&M-modellen den du skal gå for.  Foto: William Strzelecki
STRØMPEBUKSE: Er du redd for å føle deg utilpass i en tights, er ikke H&M-modellen den du skal gå for. Foto: William Strzelecki Vis mer


Disse var vi rimelig skeptiske til. De koster 199 kr., og før du får tightsene på deg, ser de ut som en slapp strikk. Og det er noe av problemet. Når du tar de på, føler du deg som en statist i en fordums Robin Hood-film. Det føles som du går i strømpebukser, og mye av det skyldes mangelen på detaljer og refleks, som alle de ovennevnte tightsene har.

Men under løpeturene opplevde vi at de satt overraskende godt – spesielt til den prisen. Men du føler liksom ikke at det er et treningsplagg, mer et kostymeplagg til Operaen.

Dette er ikke tightsen for deg som er redd for å føle seg utilpass på treningssenteret eller i skogen.

Likevel, er du nysgjerrig på hvordan det føles å løpe i tights og om dette plagget er noe for deg, kan det være verdt å bruke en tohundrelapp på disse buksene. Og så oppgradere.

Testresultat

H&M Conscious

Terningkast 3

Billig, sitter godt under løping.

Klein passform, du føler deg litt som Robin Hood, kun til sommerbruk.


Les også: Smart løpeklokke fra Adidas

Konklusjon

Beklager, tights-hatere. Vi har som mange andre menn blitt frelste etter å ha brukt dette plagget over lengre tid. Det føles digg å trene i de, de motiverer deg til å løpe mer, og tør du ta sjansen kommer du også til si det samme. Det er vi sikre på.

Det har blitt så «ille» at vi begynt å bruke de som kose-tights foran TV-en etter at løpeturen er ferdig. Og for de av dere som er redd for at de viser for mye, kan vi avkrefte dette.

Det handler vel mer om hvordan du plasserer utstyret.

Takk til Enjoy Sport/2XU og Nike/Mildh Press for testprodukter