<strong>DISSE DEODORANTENE INNEHOLDER MILJØGIFTEN D5:</strong> 14 av 70 deodoranter på det norske markedet, inneholder miljøgiften D5. Dette er Framtiden i våre hender svært kritisk til. Det forventes at et EU-forbud mot D5 i produkter som vaskes av huden, vil trå i kraft innen 2020. Det jobbes også med en utvidelse av dette til å omfatte også produkter som blir værende på huden, som deodoranter. Foto: Framtiden i våre hender
DISSE DEODORANTENE INNEHOLDER MILJØGIFTEN D5: 14 av 70 deodoranter på det norske markedet, inneholder miljøgiften D5. Dette er Framtiden i våre hender svært kritisk til. Det forventes at et EU-forbud mot D5 i produkter som vaskes av huden, vil trå i kraft innen 2020. Det jobbes også med en utvidelse av dette til å omfatte også produkter som blir værende på huden, som deodoranter. Foto: Framtiden i våre hender Vis mer

Test av deodoranter

Mange kjente deodoranter inneholder miljøgifter

Funn av miljøgift i 14 av 70 deodoranter i norske butikker.

Publisert
Sist oppdatert

Tidligere tester av innholdsstoffer i kosmetiske produkter har vist at vanlige produkter som mange bruker til daglig kan inneholde problematiske stoffer.

Forbrukerrådet har de siste årene hatt fokus på innholdsstoffer i kosmetikk som kan føre til allergier og som er mistenkt hormonforstyrrende for mennesker. De har funnet slike stoffer både i håndsåper og solkremer.

Nå har Framtiden i våre hender studert innholdsstoffene i 70 deodoranter som selges i Norge, og funnet miljøfarlige stoffer i 20 prosent av dem.

- Vi synes det er skremmende at så stor del av deodorantene som de fleste av oss bruker daglig, inneholder den omstridte miljøgiften D5, sier Anja Bakken Riise. leder i Framtiden i våre hender, til Dinside.

Derfor er D5 uønsket

<strong>- SKREMMENDE:</strong> Anja Bakken Riise, leder i Framtiden i våre hender, sier det er skremmende at så mange deodoranter som mange bruker daglig, inneholder miljøgiften D5. Foto: Framtiden i våre hender
- SKREMMENDE: Anja Bakken Riise, leder i Framtiden i våre hender, sier det er skremmende at så mange deodoranter som mange bruker daglig, inneholder miljøgiften D5. Foto: Framtiden i våre hender Vis mer

D5 er et siloksan som brukes i mange typer kosmetiske produkter som sjampo og kremer, og tilsettes for å oppnå ønsket konsistens på kremer og liknende.

Ifølge Miljødirektoratet har imidlertid D5, og D4, betenkelige miljøegenskaper, ved at de er svært lite nedbrytbare og at de hoper seg svært lett opp i organismer.

Blant annet har Dagbladet tidligere vist til hvordan disse stoffene kan hope seg opp i fisk.

Det er bakgrunnen for at både D5 og D4 snart blir forbudt i kosmetiske produkter som vaskes av med vann, som for eksempel sjampo, balsam og såpe.

Seksjonsleder for kjemikalier i Miljødirektoratet, Heidi Morka, sier til Dinside at de ikke kjenner til negative effekter av D5 på mennesker.

Forbudet ventes vedtatt høsten 2017 og vil gjelde fra 2019/2020.

- I tillegg planlegges også et forbud mot D4 og D5 i kosmetiske produkter til personlig pleie og som er ment å bli værende på huden, og i andre produkter til privat og profesjonell bruk, som vokser og polisher, vaske- og rengjøringsmidler, forteller Morka videre.

Dette forslaget er imidlertid ikke ferdig utformet og de kan derfor ikke si noe om når et slikt forbud vil gjelde.

<strong>SLIK SJEKKER DU DEODORANTEN DIN:</strong> Se etter Cyclomethicone, Cyclopentasiloxane, eller Polydimethylcyclosiloxane i ingredienslisten. Denne deodoranten fra Sanex inneholder Cyclopentasiloxane, altså D5. Foto: Kristin Sørdal
SLIK SJEKKER DU DEODORANTEN DIN: Se etter Cyclomethicone, Cyclopentasiloxane, eller Polydimethylcyclosiloxane i ingredienslisten. Denne deodoranten fra Sanex inneholder Cyclopentasiloxane, altså D5. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Dette er deodorantene med D5

Framtiden i våre hender fant D5 i 14 av 70 deodoranter. Håkon Lindahl i Framtiden i våre hender forteller at alle deodorantene er i salg i Norge, og at de har gjennomført testen som en deklarasjonstest: De har altså lett etter stoffet i ingredienslisten.

Dersom du selv vil sjekke om deodoranten din inneholder dette, bør du se etter Cyclomethicone, Cyclopentasiloxane, eller Polydimethylcyclosiloxane i ingredienslisten.

Framtiden i våre hender fant D5 i disse deodorantene:

 • Lancôme Bocage Deodorant
 • Sterilan Invisible Pure
 • Sterilan Men Invisible Black + White
 • Nivea Men Dry Impact
 • Clinique for Men
 • Sterilan Men Extreme Protection
 • Kicks Deodorant Lemon
 • Sanex Men Extra Control
 • Sanex Dermo Extra Control
 • Clarins Men
 • Oscar De La Renta
 • Tommy Hilfiger
 • Axe Anti-Marks Protection
 • Nivea Protect & Care Anti-Perspirant spray

Du kan se listen med de friskmeldte deodorantene, altså de uten D5, nederst i artikkelen.

- Spesielt alvorlig at norske Orkla bruker det

Framtiden i våre hender uttaler at Miljødirektoratet satte D5 på prioritetslisten allerede i 2006, med mål om å stanse utslippene innen 2020.

- Bransjen har visst om dette i ti år, og de vet at D5 ikke må brukes i hudpleieprodukter. Testen vår viser også at det er fullt mulig å unngå å bruke D5. Dermed er det ingen gode grunner til å fortsette å bruke det, uttaler Riise til Dinside.

- Det er mange produsenter som ikke bruker D5, og da er det spesielt alvorlig at Orkla, som eier Sterilan, og som er en norsk produsent, ikke har greid å fase det ut i løpet av disse ti årene, uttaler Riise.

99 prosent av utslippene til miljøet skyldes nordmenns forbruk av deodoranter, såpe, sjampo, sminke og andre kosmetikk- og pleieprodukter, ifølge Miljødirektoratet.

Sterilan: - Jobber med å fase det ut

Anne Gjemdal, kommunikasjonssjef i Orkla Home & Personal care, sier til Dinside at de er vel kjent med bekymringen rundt D5, og hevder at de derfor bevisst har unngått denne ingrediensen i alle nyutviklede produkter de seneste årene.

<strong>D5 I STERILAN:</strong> Orkla bekrefter at de tilsetter D5 i noen deodoranter, da stift (som på bildet) og spray, men at de jobber med å fase det ut også der. Foto: Framtiden i våre hender
D5 I STERILAN: Orkla bekrefter at de tilsetter D5 i noen deodoranter, da stift (som på bildet) og spray, men at de jobber med å fase det ut også der. Foto: Framtiden i våre hender Vis mer

Hun bekrefter at noen Sterilan-produkter inneholder D5, og sier at de jobber med å fase det ut.

- Vi har jobbet med å fase den ut av eksisterende produkter. Det er riktig at enkelte av våre Sterilan-deodoranter (stick og spray - men ikke roll-on) fremdeles inneholder D5. Vi ønsker å fjerne D5 også her, slik at alle våre produkter er uten D5. Vi jobber konkret med dette, og håper å komme i mål med arbeidet i løpet av 2018, skriver Gjemdal i en e-post til Dinside.

Kosmetikkindustrien: - Ingen helsefare ved bruk av D5

Finn Rasmussen, administrerende direktør i Kosmetikkleverandørenes forening (KLF), sier til Dinside at de er godt kjent med spørsmålene som har reist seg omkring miljøeffekten av D5.

<strong>- INGEN HELSEFARE:</strong> Finn Rasmussen, administrerende direktør i KLF, viser til vitenskapskomiteen i EU og hevder at det ikke er påvist noen helsefare ved bruk av D5.
- INGEN HELSEFARE: Finn Rasmussen, administrerende direktør i KLF, viser til vitenskapskomiteen i EU og hevder at det ikke er påvist noen helsefare ved bruk av D5. Vis mer

- Det er imidlertid viktig å merke seg at EUs vitenskapskomité på området slår fast at det ikke er helsefare forbundet med bruk av kosmetiske produkter som inneholder D5, uttaler han.

Han hevder at de kommende begrensningene for bruk av D5 i produkter som skylles av huden, vil redusere utslipp til overflatevann med 97 prosent.

Han forteller også at kosmetikkindustrien i Europa har gjennomført en undersøkelse på bruk av D5 i produkter som blir værende på huden, som de har oversendt EUs kjemikaliebyrå ECHA. Det er ECHA som skal behandle mulige utvidelser av forbud mot D5 i flere typer produkter.

- D5 er svært flyktig, noe som fører til at det fordamper raskt fra huden. I atmosfæren brytes det ned under påvirkning av sollys og frie radikaler – i motsetning til i vann hvor D5 er lite nedbrytbart, uttaler Rasmussen.

Han understreker at industrien støtter opp om all ny kunnskap som fortløpende forbedrer produktene hva enten det gjelder helse- eller miljø.

Nivea: - Miljøpåvirkning er ikke fastslått

Det er også funnet D5 i flere av Niveas deodoranter. Beiersdorf, som produserer Nivea, sier til Dinside via sitt norske pressekontor at de bruker D5 i deodoranter i sprayform fordi det gjør at de aktive antiperspirant-ingrediensene fordeles bedre.

<strong>D5 I NIVEA:</strong> Dette er en av to deodoranter fra Nivea, hvor Framtiden i våre hender fant D5. Foto: Framtiden i våre hender.
D5 I NIVEA: Dette er en av to deodoranter fra Nivea, hvor Framtiden i våre hender fant D5. Foto: Framtiden i våre hender. Vis mer

- Hva slags påvirkning cyclomethicon og andre silikonbaserte oljer, kan ha på miljøet er ikke fastslått og betenkelighetene gjelder først og fremst produkter som vaskes av i dusjen og havner i avløpsvannet, slik som sjampo, balsam og såpe. I deodoranter og andre produkter som blir værende på huden, vil det meste av D5 fordampe ved bruk og ikke havne i avløpsvannet. Beiersdorf benytter ikke D5 i produkter som skylles av huden, uttaler Beiersdorf i en e-post til Dinside.

De hevder videre at de følger nøye med på eventuelle endringer i retningslinjer og restriksjoner når det gjelder bruken av D5 i kosmetikk.

Fakta: D4 og D5

Siloksanene D4 og D5 har betenkelige miljøegenskaper, og det er dette som gjør at stoffene blir forbudt under det europeiske kjemikalieregelverket REACH. Både D4 og D5 er svært lite nedbrytbare i vann og sediment, og hoper seg svært lett opp i organismer. D5 kan også oppkonsentreres i næringskjeden, og bekymringen for stoffet stammer fra dets evne til å oppkonsentreres i organismer og næringskjeder og den lange oppholdstiden i miljøet.

Du kan finne stoffene i:

 • Kosmetikk og pleieprodukter (blant annet solkrem)
 • Vaske- og rengjøringsmidler
 • Bilpleiemidler
 • Impregneringsmidler
 • Fugemasser
 • Maling og lakk
 • Isolasjonsmaterialer

(Kilde: Miljødirektoratet og ErDetFarlig.no)

Disse deodorantene inneholder ikke D5:

 • Armani Code, stift
 • Axe Bodyspray Black, spray
 • Biotherm Deo Pure Invisible, spray
 • Biotherm Homme, stift
 • Biotherm Deo Pure Natural, roll on
 • Boots Fresh Citrus, roll-on
 • Boots Botanics Men's Anti-Perspirant, stift
 • BULLDOG Original Deodorant, roll-on
 • Calvin Klein Eternity, stift
 • Clarins, roll-on
 • Cliniderm For Men, stift
 • Clinique, roll-on
 • Cosmica Deo Original med parfyme, roll-on
 • Cosmica For Men Creme, roll-on
 • Declaré Harmony Antiperspirant, roll-on
 • Dermica Sensitiv Antiperspirant, roll-on
 • Dove Men Care Extra Fresh, roll-on
 • Dr Hauschka, roll-on
 • Dr Organic, roll on
 • Dr Greve Aloe Vera, roll-on
 • Elizabeth Arden Green Tea, krem
 • Emma S Deodorant Pure Ocean, roll-on
 • First Price Deo, roll-on
 • Garnier Mineral Ultra Dry, roll-on
 • Helena Rubenstein, roll-on
 • Helsedeodoranten
 • Hugo Boss, stift
 • Hugo Boss Red, stift
 • Juvena, roll-on
 • Korres kropp 48 timer, roll-on
 • La Roche-Posay fysiologisk deo 24h, roll-on
 • Life Deo, roll-on
 • L'Occitane Citrus Verbena Cooling Deo, stift
 • L'oreal Men Expert Carbon Protect, roll-on
 • Naturelle Pure Fresh Cotton, roll-on
 • Neutral, roll-no
 • Nivea Dry Comfort Plus, roll-on
 • Nivea Men Dry Impact Plus, roll-on
 • Organic Circle, roll-on
 • Origins, stift
 • Paco Rabanne 1 million, stift
 • Palmolive Aromatherapy Sensual, roll-on
 • Palmolive Men Pure Arctic, roll-on
 • Pro Sport Cooling, roll-on
 • Sebamed Balsam Deodorant, roll-on
 • Sterilan Optimal Dry, roll-on
 • Sterilan Sport Fresh, roll-on
 • Stop 24 Antiperspirant, spray
 • Stop 24 Cream, krem
 • Van Gils Basic Instinct, stift
 • Versace Eros, stift
 • Vichy Antiperspirant Anti-trace 48h, roll-on m/parf
 • Vichy Homme Antiperspirant 72H, roll-on
 • Vita Harmoni, roll-on
 • Weleda Citrus, spray
 • Weleda Wild Rose, spray

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer