Coronatest:

Må du teste deg, og hvordan føles det?

Her finner du svar på det du lurer på om å ta coronatest.

CORONATEST: I mange kommuner foregår test av covid-19 mens du sitter i bilen. Foto: Berit B. Njarga
CORONATEST: I mange kommuner foregår test av covid-19 mens du sitter i bilen. Foto: Berit B. Njarga Vis mer

Kjenner du sommerforkjølelsen komme krypende, og lurer på om du bør teste deg, hvordan testen foregår og når du får svar på om du har corona - eller ikke? Kanskje du nylig har vært i Moss eller noen av de andre stedene med flere smittetilfeller den siste tiden?

Her har vi samlet informasjonen du måtte lure på - inkludert hvordan det faktisk føles å ta selve testen, som mange ser ut til å frykte.

Hvem må teste seg for corona?

Testkapasiteten siden pandemien var et faktum, har blitt mye bedre de siste månedene, og flere av sykehusene melder om svært god testkapasitet.

Per i dag anbefaler Folkehelseinstituttet (FHI) at alle personer med symptomer på covid-19 testes raskest mulig. De skriver at dette inkluderer alle med nyoppstått luftveisinfeksjon eller andre symptomer som lege mistenker skyldes covid-19, og lister opp følgende symptomer: Feber, hoste, tungpustethet, tap av smak- eller luktesans, sår hals, eller sykdomsfølelse.

Er du i tvil om du bør teste deg eller ikke, kan du gå inn på Helsedirektoratets koronasjekk.no, der du vil få hjelp til å ta en avgjørelse på om du bør teste deg.

I noen tilfeller anbefaler FHI også testing selv om en person ikke har symptomer, eksempelvis ved påvist smitte i sykehjem. Da bør alle ansatte og beboere på berørte enheter testes. Også ansatte med pasientnært arbeid som i løpet av siste ti dager har vært på reise i land utenom Norden, bør testes for corona, skriver FHI.

Hvordan gå frem for å bli testet?

Er du usikker på om du er smittet av corona eller ønsker å bli testet, kan du kontakte fastlegen din, coronatelefon opprettet av kommunen din eller legevaktsentralen på 116117. Ved å ringe det sistnevnte nummeret kan du komme til legevaktsentralen i ditt nærområde uansett hvor i landet du bor.

Hvor kan du teste deg?

Ifølge Helsedirektoratet skal kommunene sørge for tilbud om coronatesting til innbyggerne ved bruk av fastlege, legevakt, poliklinikk, teststasjon eller annen egnet fasilitet.

Tilbudet skal være tilgjengelig hver dag og kan organiseres kommunalt eller interkommunalt, skriver de på nettsidene sine.

I undertegnedes kommune skjer testing eksempelvis fra et telt utenfor legevakta, etter å ha ringt og avtalt tidspunkt for testing. Personen som blir testet sitter i egen bil og sykepleiere i fullt smittevernutstyr kommer ut til pasienten for å gjennomføre testen.

Hvordan er selve testen?

Selve testen er en hals- og neseprøve. Dette går ut på at det blir tatt prøve med det som ligner en bomullspinne med ekstra langt skaft, først i halsen, deretter i nesa.

Det er sistnevnte prøve mange antakelig syns høres avskrekkende ut - ettersom «pinnen» som føres inn i nesa for å ta prøven, er ganske lang.

Undertegnede har selv blitt testet i forrige uke, og kan berolige med at det ikke er så ille som forventet: Når testen utføres, er det litt ubehagelig og det «kiler», men det er ikke vondt. Det er dessuten veldig raskt overstått - jeg ble bedt om å telle til ti, men prøven var tatt i løpet av fire sekunder.

SMITTET: Karim Salmen legger ut videoer på TikTok, der han viser hvordan det er å være smittet av coronaviruset. Foto/video: TikTok / Instagram /@karimesalmen Vis mer

Hvor finner du testresultatet?

Etter gjennomført test vil prøven analyseres, og du kan selv sjekke resultatet på Helsenorge.no ved å logge inn med for eksempel BankID.

Positivt eller negativt prøvesvar?

Alle som testes, skal holde seg hjemme til negativt prøvesvar foreligger og de er blitt symptomfrie, skriver Helsenorge.

Tester du positivt, skal du isoleres og de du bor med, skal i karantene. Alle nærkontakter skal følges opp i ti dager etter siste eksponering med testing og selvmonitorering, skriver FHI. Dette kan være alt fra kjærester, kolleger e.l. som du har vært i kontakt med den siste tiden, men som du ikke bor sammen med.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!