<strong>CORONATEST:</strong> I mange kommuner foregår test av covid-19 mens du sitter i bilen. Foto: Berit B. Njarga
CORONATEST: I mange kommuner foregår test av covid-19 mens du sitter i bilen. Foto: Berit B. Njarga Vis mer

Coronatest:

Må du teste deg, og hvordan føles det?

Her finner du svar på det du lurer på om å ta coronatest.

Publisert
Sist oppdatert

FHIs ukesrapport for uke 35 viser at det er Oslo som hadde det høyeste antall rapporterte smittede per 100 000 innbyggere for uke 34 og 35 samlet. Samtidig opplever flere fylker en økning i antall smittede personer.

Blant de testede i uke 35 var det 0,44 prosent som fikk påvist smitte av Covid-19, det vil si 374 nye personer.

Med skolestart og høstvær som slår inn med stadig lavere grader på termometeret, er det fort gjort å kjenne på vond hals eller ha snørrete unger.

Lurer du på om du må gå til steget og teste deg for Covid-19, eller når det eventuelt er aktuelt?

Her har vi samlet informasjonen du måtte lure på - inkludert hvordan det faktisk oppleves å ta selve testen, som nok mange kan lure på.

Hvem må teste seg for corona?

Ifølge NTB har helsemyndighetene bedt kommunene om å ha kapasitet til å teste minst 1,5 prosent av innbyggerne i uken. De skal også ha bedt kommunene om å rigge seg for å kunne teste 5 prosent på lengre sikt.

Per i dag anbefaler Folkehelseinstituttet (FHI) at alle personer som selv mistenker at de er smittet av covid-19 får anledning til å teste seg. Følgende bør testes, ifølge helsenorge.no:

  • Alle med symptomer på covid-19, inkludert alle med nyoppstått luftveisinfeksjon
  • Alle som har vært utsatt for smitte, enten som nærkontakt til en person som har covid-19 eller som kommer til Norge fra røde land/områder de siste 10 dagene.
  • Andre grupper etter vurdering av lege.
  • Alle som selv mistenker at de er smittet av covid-19.

Ifølge FHI har covid-19 ofte følgende symptomer; feber, hoste, tungpustethet, tap av smak- eller luktesans, sår hals, eller sykdomsfølelse.

Er du i tvil om du bør teste deg eller ikke, kan du gå inn på Helsedirektoratets koronasjekk.no, der du vil få hjelp til å ta en avgjørelse på om du bør teste deg.

I noen tilfeller anbefaler FHI også testing selv om en person ikke har symptomer, eksempelvis ved påvist smitte i sykehjem. Da bør alle ansatte og beboere på berørte enheter testes. Også ansatte med pasientnært arbeid som i løpet av siste ti dager har vært på reise i land utenom Norden, bør testes for corona, skriver FHI.

Må barn testes for corona?

Kriteriene for testing av barn er litt annerledes enn for de voksne. FHI skriver at barn har en mindre rolle i smittespredning av covid-19 enn voksne, og at testing av barn i barneskole- og barnehagealder uten symptomer vil være av mindre betydning. Det er likevel mulig å teste disse etter ønske og i samråd med foreldre/foresatte.

Når det gjelder barn med symptomer, skriver helsenorge.no at barn i barnehage- og barneskolealder med kun lette symptomer på luftveisinfeksjon, kan se an symptomene og holdes hjemme et par dager før eventuell test. Er det derimot snakk om feber og hoste bør barnet testes for covid-19.

Ved milde luftveissymptomer uten feber og hoste kan man se an tilstanden hjemme i to dager, og barnet bør testes om det ikke er en bedring i tilstanden. Ved rask bedring kan barnet derimot gå tilbake til barnehage/skole uten at testing gjennomføres.

Er det kun snakk om at barn i denne aldersgruppen har rennende nese - som eneste symptom - og ellers har en god allmenntilstand, behøver de ikke å holdes hjemme eller testes.

Disse skal prioriteres ved lav testkapasitet

A) Personer med symptomer:

Pasient med behov for innleggelse.

Pasient/beboer i sykehjem eller annen helseinstitusjon.

Ansatt i helsetjenesten med pasientnært arbeid.

Person i risikogruppe, se kapittel risikogrupper og deres pårørende.

Personer som har vært smitteeksponerte

Andre med symptomer

B) Asymptomatiske personer som har vært utsatt for smitte:

Utbruddsituasjoner i helseinstitusjoner

Person som er i nærkontakt til et bekreftet tilfelle av covid-19

Helsepersonell som jobber pasientnært som har vært i utlandet

Personer som er i reisekarantene.

Ved innreise fra utlandet

Hvordan bli testet?

Er du usikker på om du er smittet av corona eller ønsker å bli testet, kan du kontakte kommunen din for å spørre om hvordan testing foregår i din hjemkommune.

Ifølge Helsedirektoratet skal kommunene sørge for tilbud om coronatesting til innbyggerne ved bruk av fastlege, legevakt, poliklinikk, teststasjon eller annen egnet fasilitet.

Tilbudet skal være tilgjengelig hver dag og kan organiseres kommunalt eller interkommunalt, skriver de på nettsidene sine.

I undertegnedes kommune skjer testing eksempelvis fra et telt utenfor legevakta, etter å ha ringt og avtalt tidspunkt for testing. Personen som blir testet sitter i egen bil og sykepleiere i fullt smittevernutstyr kommer ut til pasienten for å gjennomføre testen.

Det er også åpnet testsentre på flere av landets flyplasser, der du kan velge å teste deg ved ankomst - ikke minst om du ankommer fra et rødt land.

Hvordan er selve testen?

Selve testen er en hals- og neseprøve. Dette går ut på at det blir tatt prøve med det som ligner en bomullspinne med ekstra langt skaft, først i halsen, deretter i nesa.

Det er sistnevnte prøve mange antakelig syns høres avskrekkende ut - ettersom «pinnen» som føres inn i nesa for å ta prøven, er ganske lang.

Undertegnede har selv blitt testet i sommer, og kan berolige med at det ikke er så ille som forventet: Når testen utføres, er det litt ubehagelig og det «kiler», men det er ikke vondt. Det er dessuten veldig raskt overstått - jeg ble bedt om å telle til ti, men prøven var tatt i løpet av fire sekunder.

SMITTET: Johnson bekrefter at han har vært gjennom den «svært tøffe» sykdommen. Video: @therock Vis mer

Hvor finner du testresultatet?

Etter gjennomført test vil prøven analyseres, og du kan selv sjekke resultatet på Helsenorge.no ved å logge inn med for eksempel BankID.

Overlege i FHI, Trude Arnesen, sier til Dinside at normalt skal ta en til to dager å få svar på prøven, men at dette kan variere veldig fra sted til sted.

- I enkelte områder kan det ta lang tid på grunn av stor pågang, noe vi har sett eksempler på den siste tiden, blant annet fra Hamar, sier Arnesen.

Når det gjelder lista over hvem som bør prioriteres ved stor pågang til testing, forklarer Arnesen at denne er rådgivende overfor kommunene som gjennomfører testene, og laboratoriene som analyserer prøvene.

- Når det ikke er kapasitet til å teste alle, er det viktig å prioritere. Ellers får man ikke testet de med høyest sannsynlighet for sykdom, sier Arnesen

Positivt eller negativt prøvesvar?

Alle som testes, skal holde seg hjemme til negativt prøvesvar foreligger og allmenntilstanden er god, skriver Helsenorge.

Tester du positivt, skal du isoleres og de du bor med, skal i karantene. Alle nærkontakter skal følges opp i ti dager etter siste eksponering med testing og selvmonitorering, skriver FHI. Dette kan være alt fra kjærester, kolleger e.l. som du har vært i kontakt med den siste tiden, men som du ikke bor sammen med.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer