Må du ta båtførerprøven?

Risikerer tre ukers venting før du får beviset i hånden. Av: Julianne Nilsen

Noen MÅ ta båtførerprøven, flere kunne hatt godt av det. Foto: Colourbox.com
Noen MÅ ta båtførerprøven, flere kunne hatt godt av det. Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er klart det blir litt ekstra rush med utstedelse av båtførerbevis nå i månedene rett før sommeren. Vi opplever sjelden noe problem rundt dette, likevel råder jeg folk til å være tidlig ute med tanke på økningen, forteller Bernt Nilsen fra Norsk test til DinSide.

I år er det ti til 20 prosent flere søkere som vil ha båtførerbevis sammenlignet med i fjor, og har du tatt og bestått prøven er det fortsatt ventetid på å få beviset. Det tar opptil tre uker fra du avlegger eksamen til du mottar Båtførerbeviset i posten. Dette er behandlingstiden hos Norsk Test som utsteder bevisene, og er lik for alle testsentre.

Båtførerprøven: Se opp for villedende markedsføring

Må ikke ha kurs

Lovendringen som kom i 2009 sier at alle som er født etter 1. januar 1980 må ha førerbevis dersom de skal føre båt som er over åtte meter lang, eller har større motor enn 25 hestekrefter. Da lovendringene kom ble hele 28.000 båtførerbevis utstedt.

Det stilles ingen krav om kurs før selve båtførerprøven, likevel velger de fleste å melde seg på ulike typer kurs ut i fra egne kunnskaper og erfaringer. Kursene holdes over hele landet. På Norsk Test finner du ditt nærmeste kurssenter.

Her gjør de fleste feil

– 90 prosent av de som stryker gjør feil under det som kalles "Særskilt viktige spørsmål", her godtas kun to feil. Under særskilt viktige spørsmål menes sjømerker i kart og i virkeligheten, symboler i kart, lanterner og sjøveisreglene. Det er altså mulig å stryke på eksamen med kun tre feil de ligger under denne kategorien, sier Ivar Tronsmo fra livredd.no til DinSide. Livredd.no er et av stedene der du kan ta kurs.

– Jeg vil anta at det mest kronglete å få kontroll på er navigering. Her må man ta forbehold om forskjellige innvirkende momenter, men når alt kommer til alt så blir man ikke sjømann på land. Det er erfaring på sjøen som gjør deg godt skikket til å ferdes på sjøen. Prøven gir deg kun en teoretisk kunnskap som du må ha, mener Atle Petersen fra Tryggferdsel.no som også holder kurs.

Tips fra Båtmagasinet om gratis båtførerkurs

Ikke bare "ungdommen"

Stadig blir også flere eldre oppmerksomme på fordelene ved å likevel ta båtførerprøven, selv om de etter loven ikke behøver det.

– De som ikke har båtførerprøven risikerer å ikke få forsikringsutbetaling. Det ironiske her er at det som oftest gjelder de med størst og dyrest båt. Dette kommer jo av lovendringen som skjedde i 2009. Vi oppfordrer alle til å ta båtførerbeviset, sier Nilsen fra Norsk Test.

Sjekk redningsvestene årlig

50 spørsmål

Eksamen består av 50 spørsmål hvor 80 prosent av svarene må være riktige for å bestå. Man kan altså ikke ha mer enn ti feil på prøven totalt, og kun to av feilene kan ligge under de særlig viktige spørsmålene. Du finner mer informasjon om regelverket rundt båtførerprøven her, og Sjøfartsdirektoratet har også oversikt over pensum.

Les også: Test av apper for båtfolket

Priseksempler

Tryggferdsel tilbyr gratis test og oppgaver. Kurs eller gavekort med gyldighet i 12 måneder til 790 kroner. For ekstra deltakere har de et tillegg på 149 kroner per deltaker.

Livredd holder tre timers kurs med eksamen samme dag til 500 kroner og online-kurs til 990 kroner med stor familierabatt.

Eksamensgebyret er kr 614 kroner. Dette er en offentlig avgift som er lik for alle.