Flere sitter igjen med matrester etter julemiddagen, som mange varmer opp igjen til frokost eller lunsj seinere i romjula.
Men lagrer du maten feil, kan du ende opp med å gjøre resten av jula ubehagelig for gjestene. Det er nemlig lett å få matforgiftning hvis maten er behandlet feil, advarer Mattilsynet.
De vanligste årsakene til matforgiftning er nemlig for dårlig oppvarming, for sein nedkjøling av mat, lagring av mat ved for høy kjøletemperatur, eller slurv med renholdet.
# Ha rene hender
Først om fremst: Du bør alltid vaske hendene før du lager mat, spiser mat, mellom handtering av ulike råvarer og selvfølgelig etter toalettbesøk.
#Varm opp maten ordentlig
En god julelunsj eller middag skal vare lenge, men når varme retter blir stående framme for lenge kan maten gi grobunn for bakterier.
Første råd er derfor å sørge for at varm mat serveres gjennomvarm – aller helst så det ryker av den. Bakterier trives i temperaturer mellom 20 og 40 grader, men de klarer seg ikke når maten blir varmet opp til 70 grader eller mer.
Husk også at restemat som skal spises dagen etter eller seinere, også blir varmet opp skikkelig.
# Avkjøl maten i tide
Verken varme eller kalde retter, som for eksempel sild og laks, bør stå for lenge på spisebordet.
Mattilsynet anbefaler å sette maten i kjøleskapet med en gang etter siste servering.
Skal du arrangere en større julefrokost, må mye av maten mest trolig tilberedes dagen før. Dersom du lager leverpostei, koker skinke eller lager riskrem, bør mates settes rett inn i kjøleskapet etter at den er avkjølt.
# Rydd i kjøleskapet
Lett bedervelige næringsmidler som kjøtt og pålegg bør alltid oppbevares i kjøleskap, og her bør temperaturen være fire grader eller lavere.
I et overfylt kjøleskap blir det raskt for lite luftsirkulasjon, noe som kan føre til at temperaturen stiger. Sjekk derfor termostaten, og juster temperaturen om nødvendig.
Dersom det blir trangt om plassen, tipser Mattilsynet om å rydde ut hermetikk, mineralvann, frukt og grønnsaker som tåler romtemperatur.
For å ha god kontroll med temperaturen i kjøleskapet er det lurt å plassere et lett synlig termometer inne i kjøleskapet. Kjøtt og fisk bør lagres i den kaldeste delen, som oftest er nederst i kjøleskapet.
Matvarer uten emballasje og matrester bør ikke ligge åpent, men pakkes inn eller puttes i bokser med lokk, slik at de ikke forurenser annen mat i kjøleskapet, tar smak eller tørker ut.

Pass på at dyret ditt ikke får i seg dette i jula
# Pass på kalkunen
Er du av typen som foretrekker kalkun på julaften, bør du være ekstra obs, ifølge Mattilsynet.
Fjærkre kan inneholde campylobacter-bakterier.
De som bruker kjøkkenkluten til å tørke en kjøkkenbenk der julekalkunen har stått, kan, uten å være klar over det, gi hele familien tarmbetennelse og diaré i romjula, skriver Mattilsynet.
# Hold maten atskilt
Når du skal gjøre i stand julefrokosten eller julemiddagen, er det viktig å holde råvarene atskilt fra ferdiglaget mat.
Det er spesielt viktig å unngå at rått kjøtt, fjørkre, fisk eller egg kommer i kontakt med mat som skal serveres kald.
Husk å bytte arbeidsredskap mellom de forskjellige råvarene, og mellom råvarer og ferdiglaget mat – eller vask kjøkkenredskapene godt mellom hver oppgave.

Har du noe å tilføye?
Velkommen til Dinsides diskusjon. Vi vil gjerne vite hva du mener, men husk at mange leser det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Mer om vilkårene her. Kommentarer til hvordan redaksjonen har løst saken på, tips om skrivefeil eller lignende sendes til tips@dinside.no.