<strong>INNELÅST:</strong> Sykkelen din bør aller helst være låst inne, for eksempel i en låst garasje.  Foto: All Over Press
INNELÅST: Sykkelen din bør aller helst være låst inne, for eksempel i en låst garasje. Foto: All Over Press Vis mer

– Lås sykkelen inne!

Over 60.000 sykler skal ha blitt stjålet i fjor. Noen ganger er ikke sykkellås nok.

Publisert
Sist oppdatert

I 2012 ble det anmeldt 15.356 sykkeltyverier i Norge. Ifølge forsikringsbransjen blir bare om lag hvert fjerde sykkeltyveri anmeldt til politiet, og i så fall kan det dreie seg om over 60.000 stjålne sykler på bare ett år.

– Det selges tradisjonelt flest sykler i Norge i ukene før 17. mai, og statistikken gir grunn til å frykte at mange av disse vil bli stjålet i år, sier kommunikasjonsrådgiver Toralf Rutledal i Tryg Forsikring i en pressemelding, som har hentet inn tallene fra Politidirektoratet.

Sykkeltyvenes mareritt – låsen som heiser sykkelen til toppen av lyktestolpen!

Verst i øst

Det er nordmenn i større byer og tettsteder som har mest å frykte, og faren er størst i øst.

For mens Hordaland fikk en nedgang i antall anmeldte sykkeltyverier på 17 prosent, og Vest-Finnmark gikk ned 25 prosent, endte Nordre Buskerud med en oppgang på hele 31 prosent og Oslo 19 prosent.

<strong>VAREBILER:</strong> At sykkelen din er låst spiller ingen rolle om tyvene har med seg varebil. Her et eksempel fra <a target="_blank" href="http://dt.no/nyheter/her-stikker-tyvene-av-med-sykkelen-1.7399126">Drammens Tidende</a>, midt på lyse dagen.  Foto: Dt.no
VAREBILER: At sykkelen din er låst spiller ingen rolle om tyvene har med seg varebil. Her et eksempel fra Drammens Tidende, midt på lyse dagen. Foto: Dt.no Vis mer


– Derfor må folk i disse områdene være særlig på vakt, sier Geir Kamsvåg i Falck.

Bander med varebil

At sykkelen din må være låst sier seg selv, men det er på ingen måte slik at en sykkellås fjerner all fare.

– Vi vet at bander kjører rundt på jakt etter sykler, først og fremst dyrere sykler, og lemper dem inn i varevogner, forteller kommunikasjonsrådgiver Sigmund Clementz i If Skadeforsikring til DinSide.

Dette foregår ofte på natten mens du ligger og sover, og da spiller det liten rolle om sykkelen din er låst eller ikke. Clementz sitt råd er derfor å låse sykkelen inne, om du har muligheten. I det minste bør du låse sykkelen fast til noe, for eksempel en stolpe.

Heldigvis spiller det som regel ingen rolle for forsikringen om sykkelen er innelåst eller ikke. Innboforsikringen vil ta seg av tyveriet uansett, så lenge selve sykkelen er låst.

Slik får du best dekning av forsikringen ved sykkeltyveri

<strong>FG-GODKJENT:</strong> Forsikringsbransjen anbefaler deg å bruke FG-godkjente sykkellåser. Det er da ofte et FG-merke på pakken, slik som her.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
FG-GODKJENT: Forsikringsbransjen anbefaler deg å bruke FG-godkjente sykkellåser. Det er da ofte et FG-merke på pakken, slik som her. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer


Sykkeleierens huskeliste

Her er noen råd for å unngå å bli et av de mange norske sykkeltyveri-ofrene, og for å unngå at det blir altfor dyrt om du er uheldig:

  • Lås sykkelen skikkelig. Forsikringsbransjen anbefaler FG-godkjente sykkellåser, selv om de ikke vil gi deg noen forsikringsfordeler ved å bruke dem. Sykkelen bør være låst til noe, eller aller helst innelåst, og vil man være ekstra sikker kan man bruke to låser: En på bakhjul og sykkelramme, pluss en på forhjulet, gjerne av en annen type enn den bak.
  • Tar du av sykkelsetet mens sykkelen ikke er i bruk kan det gjøre den mindre attraktiv.
  • For å få mindre egenandel hos forsikringsselskapet ditt kan du melde inn sykkelen i Falck Sykkelregister, som er Norges eneste FG-godkjente sykkelregister.
  • Ta vare på rammenummeret ditt så du øker sjansen for å få tilbake sykkelen fra politiet og Falck. Vær obs på at det kan oppgis feil rammenummer på kvittering fra butikk.
  • Sjekk hva forsikringene du allerede har dekker. Innboforsikringen vil være det som ofte dekker sykkelen, men er den kostbar, kan det hende du må tegne ekstra forsikring.
  • Husk å anmelde alle sykkeltyverier.
Derfor vil forsikringsselskapene at du skal bruke Falck Sykkelregister

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer