BUA

Lån tur- og sportsutstyr gratis

Lån alt fra telt, hengekøyer og kanoer til klær, ski og sko - helt gratis.

GRATIS UTLÅN: Du trenger ikke kjøpe alt av sports- og fritidsutstyr selv om poden skal på sykkeltur med skolen eller på teltovernatting med kompisene - eller ski til skidag på skolen. Nettverket BUA har kontorer på over 100 steder rundt i landet - og det finnes liknende lokale utlånskontorer på mer enn 200 steder. Foto: Frøydis Falch Urbye/BUA
GRATIS UTLÅN: Du trenger ikke kjøpe alt av sports- og fritidsutstyr selv om poden skal på sykkeltur med skolen eller på teltovernatting med kompisene - eller ski til skidag på skolen. Nettverket BUA har kontorer på over 100 steder rundt i landet - og det finnes liknende lokale utlånskontorer på mer enn 200 steder. Foto: Frøydis Falch Urbye/BUA Vis mer

Det er tidligere omtalt som Norges best bevarte hemmelighet - og siden den gang har hemmeligheten bare blitt større og større.

«Hemmeligheten» er BUA: Et landsomfattende nettverk med kontorer som låner ut all slags sports- og fritidsutstyr helt gratis.

Over 100 utlånskontorer

Ifølge BUA har det eksistert utstyrssentraler siden tidlig på nittitallet. I dag er de ofte kjent under navn som BUA, Skattkammer, Frigo og Frilager.

BUA ble startet fordi denne utlånstjenesten var lite kjent og lite brukt - for vet du for eksempel om det finnes en utlånsordning der du bor, kanskje i regi av lokale idrettslag eller kommunen?

Målet for BUA er å bidra til bedre folkehelse, mindre forskjeller og lavere forbruk.

Monica Vogt, daglig leder i BUA, forteller til Dinside at det finnes utstyrsordninger i over 200 kommuner.

- Av disse er 108 utstyrsordninger i 91 kommuner med i BUA-nettverket per i dag. 84 er i full drift og 24 skal åpne i løpet av høsten og vinteren, forteller Vogt.

- BUA-nettverket består av utstyrsordningene Skattkammer, Frigo, Frilager og BUA. De aller fleste er BUA-ordninger, hvor man kan låne aktivitetsutstyr i inntil sju dager, og det er helt gratis å låne for alle. Alt man trenger å gjøre er å registrere en låneprofil på hjemmesiden, forklarer hun.

Her finner du dem

På nettsida BUA.io kan du se hvor du finner BUA-kontorene. Du kan søke etter sted, eller lete deg rundt i det interaktive kartet. Klikker du på aktuelt sted, får du opp en kort beskrivelse av hva slags utstyr du kan låne der, samt åpningstider og kontaktinformasjon.

HER FINNER DU DEM: Klikk deg inn på ditt aktuelle lånekontor og finn informasjon om åpningstider, kontaktinformasjon, hva du kan låne der - og om du kanskje kan reservere utstyr. Skjermdump: BUA
HER FINNER DU DEM: Klikk deg inn på ditt aktuelle lånekontor og finn informasjon om åpningstider, kontaktinformasjon, hva du kan låne der - og om du kanskje kan reservere utstyr. Skjermdump: BUA Vis mer

- Noen få utstyrsordninger har startet med reservasjon - som er merket med rød trekant i kartet, mens foreløpig praktiserer de fleste kun «drop-in», forteller Vogt til Dinside.

Her er stedene som har hatt flest utlån fra januar 2019 - august 2019:

Sted Utlånt utstyr
BUA Bjerke5743
BUA Lier5684
BUA Steinkjer5549
BUA Rana5266
BUA Stovner4864
BUA Levanger4728
BUA Bodø3714
BUA Sør-Odal3684
BUA Verdal3343

Dersom du ikke vet om det finnes en utlånsordning der du bor (eller der du ønsker å låne), eller du skulle ønske det fantes et slikt tilbud, har Vogt følgende anbefaling:

- Dersom man ikke finner sin kommune på kartet, kan det være lurt å sjekke kommunens sin nettside. Vi blir nesten daglig kontaktet av kommuner som vurderer å etablere en BUA-ordning, så hvis det ikke allerede finnes en BUA i kommunen, kan det være lurt å ta kontakt med kommunen for å høre om det er planer om å etablere en, oppfordrer Vogt.

Dette kan du låne

Det er nesten ikke grenser for hva du kan låne hos BUA.

Vogt forteller at du om sommeren for eksempel kan låne telt, sekk, liggeunderlag, hengekøyer, SUP (padlebrett), kano, redningsvest og bæremeis i de fleste BUA-ordninger. Og om vinteren: langrennsski, alpinski, snowboard, skøyter og enda mer.

Du finner oversikt over hva man kan låne i den enkelte utstyrsordning på nettsida.

DETTE KAN DU LÅNE: Her er noe av det du kan finne for utlån hos BUA. Husk at de ulike utlånskontorene har ulike ting til utlån, slik at dette ikke vil være representativt for alle. Foto: BUA
DETTE KAN DU LÅNE: Her er noe av det du kan finne for utlån hos BUA. Husk at de ulike utlånskontorene har ulike ting til utlån, slik at dette ikke vil være representativt for alle. Foto: BUA Vis mer

Utlånsordningen har ifølge Vogt blitt svært populær.

- Man får muligheten til å teste forskjellige aktiviteter uten å tenke på lommeboka, og det sparer miljøet. Bare så langt i år har vi lånt ut over 100.000 utstyrsenheter i BUA-nettverket. De største og mest etablerte BUA-ordningene ligger på mellom 500 til 1000 utlån i måneden, sier Vogt - og legger til at det om vinteren er enda mer utlån.

Høysesongen varer fra midten av desember til etter påske.

- Det er stor variasjon i hva den enkelte utstyrsordning i BUA-nettverket låner ut, men alle har bra utstyr å låne ut. De fleste låner ut både til sport og friluftsliv, sommer og vinter, men det finnes noen få som kun låner ut til vinteraktiviteter. Og det meste utstyret er kjøpt inn helt nytt, understreker hun.

Ingen aldersgrenser

Det er ingen aldersgrenser for å kunne benytte seg av BUAs utlånsordning; du kan altså ikke være verken for ung eller for gammel.

- Men noen kan ha en regel om at du må være bosatt i kommunene, bemerker Vogt.

Du finner informasjon om hvor dette eventuelt gjelder og eventuelt andre avvik på nettsida til den enkelte utlånsordning.

- Når det gjelder de som ikke er BUA-ordning, men Skattkammer, Frigo og Frilager, så har de litt andre regler. Dette står også på den enkelte nettside, bemerker Vogt.

På BUAs nettsider finner du også informasjon om hvor disse utlånsordningene ligger - inkludert hvor du kan gå videre for å finne mer informasjon om hva de har å tilby og hvilke regler som gjelder.

Mindreårige kan kun låne utstyr dersom en myndig person er registrert som ansvarlig låntaker. Dersom den mindreårige registreres som medlåntaker, kan barnet låne uten en voksen til stede ved en seinere anledning.