- Barnejakker inneholder skadelige stoffer

Kun 1 av 9 barnejakker får godkjent i test

Forbrukerrådet har testet barnejakker for skadelige stoffer. Kun én av ni får smilefjes. Tre jakker får stryk.

TEST AV JAKKER FOR BARN: Tre jakker inneholder så store mengder fluorstoffer at de får stryk i Forbrukerrådets test av barnejakker. Verst er jakken fra Stormberg, ifølge Forbrukerrådet. Kun en jakke får smilefjes, og det er jakken fra Lindex. Foto: Forbrukerrådet
TEST AV JAKKER FOR BARN: Tre jakker inneholder så store mengder fluorstoffer at de får stryk i Forbrukerrådets test av barnejakker. Verst er jakken fra Stormberg, ifølge Forbrukerrådet. Kun en jakke får smilefjes, og det er jakken fra Lindex. Foto: Forbrukerrådet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forbrukerrådet har testet ni barnejakker kjøpt i norske butikker, hvor de har sett på innhold av potensielt skadelige stoffer.

Åtte av ni jakker hadde så høyt fluorinnhold, at de ikke kunne få smilefjes av Forbrukerrådet i en ny test. Én jakke blir meldt inn for ulovlig høyt nivå, og tre jakker for villedende markedsføring.

Fluorstoffer er ikke ønskelig i økosystemet på grunn av at de er lite nedbrytbare. De brytes sakte ned, og lagres i kroppen. Stoffene kan gi alvorlige følger som kreft, spontanabort og fosterskader.

Det er grenseverdier for bruk av fluorstoffer i klær, som sist ble skjerpet i 2014.

Fire mulige lovbrudd

- FORELDRE ER RÅDLØSE: Forbrukerdirektør Randi Flesland uttaler at testen viser at det er vanskelig for foreldre å velge trygge varer til barna sine. Foto: Forbrukerrådet
- FORELDRE ER RÅDLØSE: Forbrukerdirektør Randi Flesland uttaler at testen viser at det er vanskelig for foreldre å velge trygge varer til barna sine. Foto: Forbrukerrådet Vis mer

Forbrukerdirektør Randi Flesland uttrykker i en pressemelding aller størst skuffelse over jakken fra Stormberg.

– I den fant vi ulovlige mengder skadelige stoffer, slik at den faktisk er forbudt å produsere i dag. Dersom de ikke kan bevise at jakken er produsert for over tre år siden, er det også forbudt å selge den.

Forbrukerrådet vil derfor melde jakken til Miljødirektoratet, og Stormberg må eventuelt legge frem bevis for at jakkene er produsert for over tre år siden.

STRYK: Disse jakkene får stryk i Forbrukerrådets test. De er fra Helly Hansen, Stormberg og Bergans. Foto: Forbrukerrådet
STRYK: Disse jakkene får stryk i Forbrukerrådets test. De er fra Helly Hansen, Stormberg og Bergans. Foto: Forbrukerrådet Vis mer

Bakgrunnen er at det fra 1. juni 2014 ble forbudt med så stor mengde fluorstoffer som Stormberg-jakken inneholder. Imidlertid ble det gitt tillatelse til å selge ut varer som allerede var produsert på dette tidspunktet frem til 2018.

Randi Flesland mener jakken uansett ikke burde være i salg.

Hun sier at butikkene og produsentene må gjøre mer for å redusere bruken av fluorstoffer, og slik ta ansvar for kundenes og klodens ve og vel.

Stormberg: - Vil avdekke hva som har skjedd

Dinside har vært i kontakt med Stormberg som, etter å ha sett på det som foreligger av informasjon på nåværende tidspunkt, uttaler at Stormberg tar helse og sikkerhet på største alvor.

- Derfor tester vi våre produksjoner ved anerkjente og uavhengige laboratorier. Denne jakken er testet i ulike produksjoner tre år på rad, og alle årene har den kommet godt ut i test. Vi er derfor overrasket over at akkurat den jakken Forbrukerrådet testet viste seg å ikke tilfredsstille våre strenge krav til produksjon, hevder Petter N. Toldnæs, kommunikasjonssjef i Stormberg.

- Vi har bedt Forbrukerrådet sende over deres laboratorietest og identifikasjonsnummer på jakken, slik at vi kan avdekke hva som har skjedd i dette tilfellet. Testene som er utført ved hver produksjon viser at jakkene både er langt innenfor myndighetenes krav, og tilfredsstiller Stormbergs strenge krav til kjemikaliebruk, sier Toldnæs videre.

- Lurer forbrukerne

Forbrukerrådet mener også at produsentene av jakkene fra Bergans, Didrikson og Kaxs lurer forbrukerne.

– De reklamerer med at de er fluorfrie, men det stemmer rett og slett ikke med analysene fra laboratoriet. De blir derfor meldt til Forbrukerombudet for villedende markedsføring.

Også Helly Hansen og Bergans får rødt, surt fjes i Forbrukerrådets test. Barnejakken Fix fra Lindex er den eneste som får grønt smilefjes, forteller forbrukerdirektøren.

– Den var vi glade for å finne. Den viser at det går an.

Her er vurderingene av jakkene:

Du kan lese mer om testen hos Forbrukerrådet på nett. Jakkene er vurdert etter smilefjes med farge, vi refererer her kun til fargen på smilefjesene. Grønn er smilefjes, rødt er surefjes - og gult er midt i mellom.

Produkt Forhandler Resultat av fluoranalyse Vurdering
FixLindexIngen stoffer funnetGrønn
SkogstadSportshusetTre stoffer funnet. Samlet mengde: lavGul
DidriksonXXLFire stoffer funnet. Samlet mengde: lavGul
KaxsKappAhlFire stoffer funnet. Samlet mengde: middelsGul
FuntechCubusSeks stoffer funnet. Samlet mengde: middelsGul
JotunheimSport1Fire stoffer funnet. Samlet mengde: middelsGul
BergansG-sportFem stoffer funnet. Samlet mengde: storRød
Helly HansenHelly HansenNi stoffer funnet. Samlet mengde: storRød
StormbergStormbergTi stoffer funnet. Samlet mengde: middels. Et stoff over lovlig verdiRød

- Vi er innenfor lovkravene

Bergans sier i en e-post til Dinside at jakken som er testet inneholder PFAS stoffer i impregneringen (DWR) – som Forbrukerrådet også har funnet.

- Den inneholder ikke stoffene PFOA eller PFOS som er ulovlig å bruke i Norge. Selv om den inneholder andre PFAS stoffer så er den innenfor lovkravene, uttaler Anders Sten Nessem, PR-sjef i Bergans.

Han hevder at de ikke sier at jakken er «fluorfri», noe Forbrukerrådet hevder og derfor kaller det for villedende markedsføring.

- Vi har laget en strategi om å fase ut PFAS i impregneringen da vi er klar over miljøproblematikken av disse stoffene. Samtidig gir de alternativene som finnes i dag ikke den samme langvarige beskyttelsen som fører til at jakken må re-impregneres oftere, som igjen kan ha en dårlig miljøpåvirkning, forteller Nessem, og sier videre at det er grunnen til at de ikke skifter ut impregneringen på alle produkter umiddelbart - og at de inntil videre fortsetter å bruke impregnering som inneholder PFAS i noen, spesielt vanntette produkter.

- Dette nettopp for å opprettholde funksjonaliteten og lang levetid av disse produktene.

Han sier videre at de dessverre ikke har fått anledning til å se testen i sin helhet, noe de kommer til å be Forbrukerrådet om.

Helly Hansen hevder i en e-post til Dinside at alle materialer og etterbehandling brukt i deres produksjon er i tråd med gjeldende lover og regler.

- Helly Hansen skal nå gå gjennomgå resultatene fra Forbrukerrådets test, for å få en bedre forståelse av hvilke kjemikalier man har funnet spor etter og mengden av disse, sier Richard Collier, produktsjef hos Helly Hansen AS, via deres norske pressekontor.

Klag på ulovlige jakker

Dersom det blir slått fast at jakkene fra Bergans, Stormberg, Didrikson og Kaxs bryter loven, oppfordrer Forbrukerrådet folk til å klage på jakkene.

– Det er en selvfølge at loven blir fulgt, så det er definitivt grunn til å klage når det svikter der.

Forbrukerrådet jobber dessuten for strengere reguleringer. Tester over tid fra flere instanser viser en svak bedring, og det tyder på at reguleringene som er gjort, har hatt virkning. Forbrukerrådet ber regjeringen om ikke å hvile i arbeidet med å bekjempe fluorstoffer.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!