<STRONG>GÅR IKKE AV MOTEN:</STRONG> Du må ikke ha høyteknologiske fotballsko til flere tusen, når disse gjør jobben like godt.   Foto: PantherMedia
GÅR IKKE AV MOTEN: Du må ikke ha høyteknologiske fotballsko til flere tusen, når disse gjør jobben like godt. Foto: PantherMedia Vis mer

Klassiske fotballsko i skinn

I mylderet av teknologiske fotballsko, finnes det fortsatt noen stayere som holder stand. Av: Martin Arntzen og Thomas Strzelecki

Mens mange av de nye fotballskoene blir lagd av mikrofiber og syntetisk materiale, er det noen «evergreens» som holder seg til skinn, og som kun er ment for gressbannen. Der i blant den kanskje mest klassiske fotballskoen av dem alle.

Den beste?

KLASSIKEREN: Copa Mundial holder seg.  Foto: Produsent
KLASSIKEREN: Copa Mundial holder seg. Foto: Produsent Vis mer


–Adidas Copa Mundial en god, gammel svart skinnsko. Produksjonen er enkel, hvor skinnet og sålen er sydd sammen. Jeg synes det er den beste skoen som finnes. Den er uforandret siden tidlig 80-tall, noe som bare beviser skoens kvalitet, sier Mats Berg fra fotballutstyrspesialisten Torshov Sport i Oslo til DinSide.

Sofie fant råbillige sko på nett: – Men jeg så med en gang at de var fake

Verden mest solgte

Copa Mundial, som ble sluppet i 1979, er verdens mest solgte fotballsko. Skoen av kenguruskin regnes som den første moderne fotballsko på grunn av den lette vekten som gjorde spilleren i stand til å løpe raskere. Fortsatt holder støvelen seg i et marked som oversvømmes av høyteknologiske produkter.

Kjøpe fritidsprodukter på nett? Slik sparte vi tusenlapper

Mer teknologi

Det finnes også enda eldre støvler som nesten ikke har forandret seg. Puma King, gjort verdensberømt av Pelé før Maradona videreførte arven, ser nesten helt lik ut som da den ble sluppet for 43 år siden.

– Puma King heter nå Puma King XL og har i likhet med en annen skinnklassiker, Nike Tiempo, fått et teknologisk løft som skiller disse fra den nesten uforandrete Copa Mundial. Puma King XL og Nike Tiempo Premier FG er for de som vil ha støvler med et klassisk utseende, men likevel med litt teknologi, sier Berg.

Godt tips: Ikke bruk de samme skoene hver dag

Ta vare på dem

Som alle andre skinnsko, kreves det at man pleier skoene for å få det beste ut av dem.

– I regnvær kan Copa Mundial bli litt tung, men hvis du pleier den godt sitter du igjen med sko som varer lenge, oppfordrer Bjørn Pickhardt fra Adidas Group Norge.

Copa Mundial får du til 749 kroner, mens Puma King XL og Nike Tiempo Premier FG begge koster 299.

Også føttene har godt av litt stell: Slik fikser du de vonde hælsprekkene