<b>KAN SOLKREMEN BLI FOR GAMMEL?</b> Ja, om den har endret konsistens eller lukt, så er det på tide å investere i en ny.  Foto: BOFOTOLUX/SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX
KAN SOLKREMEN BLI FOR GAMMEL? Ja, om den har endret konsistens eller lukt, så er det på tide å investere i en ny. Foto: BOFOTOLUX/SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIXVis mer

Kan solkremen gå ut på dato?

Kan du bruke solkremen fra i fjor? Eller blir solkremen «for gammel»?

Du er ikke alene dersom du blir overrumplet av sola og ikke har rukket å kjøpe inn ny og fersk solkrem ennå. Men du har sikkert noe gammelt stående i skapet, fra i fjor. Det får gå ... Eller gjør det det?

Kan du bruke solkremen fra i fjor? Eller blir solkremen gammel? Og hvordan kan du se eller sjekke om den faktisk er «utgått på dato»?

Ifølge Erik Vigander, pressesjef i Kreftforeningen, skal det i utgangspunktet være greit å bruke solkremen fra i fjor.

- Ja, alle EU-godkjente kremer og solkremer skal ha et krukkesymbol som garanterer at de er holdbare i 12 måneder etter åpning, sier Vigander til Dinside.

Kan holde seg lenger

Vigander forteller at solfaktor kan holde seg lenger enn det, men at det kan ha betydning hvordan den har vært oppbevart.

- Ligger den i bakruten på bilen, står den i vinduskarmen eller har den overvintret på hytten i minusgrader, kan den ha tatt skade. Så lukter den harskt og konsistensen er annerledes enn den skal være, kan kvaliteten ha blitt forringet, sier Vigander til Dinside.

Om du tenker at det sikkert ikke har noe å si om konsistensen er litt annerledes, så kan det faktisk ha betydning for solbeskyttelsen:

- Den kan bli vanskelig å smøre ut - og beskyttelsen kan derfor bli dårligere, sier han.

SMART: Skriv på tuben når du kjøpte den, så trenger du ikke lure på om den kanskje var fra i fjor eller året før. Alle kremer skal være holdbare 12 måneder etter åpning, som indikeres av krukken med påskriften 12M. Foto: KRISTIN SØRDAL
SMART: Skriv på tuben når du kjøpte den, så trenger du ikke lure på om den kanskje var fra i fjor eller året før. Alle kremer skal være holdbare 12 måneder etter åpning, som indikeres av krukken med påskriften 12M. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis merNår var det egentlig du kjøpte den ...?

Står det en gammel solkrem på hytta eller i skapet som du ikke helt husker når du kjøpte, råder Vigander deg til å lukte på den og kjenne på konsistensen.

- Om du er usikker, så kjøp en ny, det er en billig og god investering, sier han.

Han har også en smart huskeregel så du ikke trenger å være i tvil om når det egentlig var du kjøpte kremen:

- Bruk en tusj eller en penn og sett på datoen når man åpner den - så husker man det, oppfordrer Vigander.

ENDELIG SOL? Husk solkremen, selv om du bare nyter sola på café. Og ja, du kan fint bruke kremen fra i fjor, om den ser ut som og lukter som den bør ... Foto: HALFPOINT/SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX
ENDELIG SOL? Husk solkremen, selv om du bare nyter sola på café. Og ja, du kan fint bruke kremen fra i fjor, om den ser ut som og lukter som den bør ... Foto: HALFPOINT/SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX Vis merMinst faktor 15

Kreftforeningen og Vigander anbefaler å bruke minst faktor 15, og gjerne høyere. Han understreker at selv om solen er på sitt sterkeste midt på sommeren, og at den dermed er relativt mye svakere nå på våren, så er vi desto mer utsatt.

- Forutsetningen for oss som solstrålene treffer, er annerledes enn midt på sommeren. Vi er mye mer utsatt for å bli solbrent, med vinterblek hud. Og det er det som er det skumle: å bli brent, understreker han.

Ifølge Vigander er vi ganske flinke til å ha på oss solkrem når vi aktivt skal sole oss, men at vi ofte glemmer det om intensjonen ikke er å skulle sole oss; som at vi er på ute-kafé i byen eller i hagen og jobber.

- Da glemmer man gjerne å beskytte seg, og da kan man fort bli solbrent.

- Det er klart vi skal gå ut og nyte solen, men beskytt deg og ta forholdsregler, slik at du ikke blir solbrent! er oppfordringen fra Vigander i Kreftforeningen.

Og ja, du bør beskytte deg med solkrem uansett hvor i lander du befinner deg: Om du er på fjellet, ved sjøen eller i byen. Og husk at både snø og vann reflekterer og forsterker solstrålene opptil 50 prosent. Og husk: Strålene når deg selv om været er overskyet!

Sist oppdatert påsken 2018