Hvordan måle fettprosent?

Kan et aktivitetsarmbånd måle fettprosenten din?

Aktivitetsarmbåndet TomTom Touch Fitness Tracker reklamerer for å kunne måle en persons kroppssammensetning. Men ekspertene er skeptiske til nøyaktigheten av armbåndets målinger. 

DETTE MÅLER TOMTOM: Aktivitetsarmbåndet skal i tillegg til flere mer tradisjonelle funksjoner, måle kroppssammensetningen din. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
DETTE MÅLER TOMTOM: Aktivitetsarmbåndet skal i tillegg til flere mer tradisjonelle funksjoner, måle kroppssammensetningen din. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da Dinside tidligere prøvde kroppsanalyse, ble det understreket at det er en del ting å passe på for å sikre at resultatet blir mest mulig nøyaktig.

I høst kom TomTom med et nytt produkt, nærmere bestemt aktivitetsarmbåndet TomTom Touch Fitness Tracker, som skal kunne vise hva kroppen din består av - ved å måle dette gjennom pekefingeren din.

Spørsmålet er om et aktivitetsarmbånd på den ene hånda, og pekefingeren på et spesielt felt på armbåndet, kan gi gode nok målinger.

Slik fungerer det

Armbåndet fra TomTom som har en prislapp på rundt 1.500 kroner, bruker såkalt bioelektrisk impedansanalyse til å beregne prosentandelene av kroppsfett og muskelmasse ved å sende en ufarlig strømmengde gjennom kroppen for å måle hvor mye motstand den elektriske strømmen møter.

Selve målingen tar rundt 10 sekunder, og fungerer ved å velge riktig funksjon på armbåndet, og legge pekefingeren på det runde feltet på klokka. Man må ikke berøre sidene av kroppen med armene, og hender og håndledd må ikke berøre hverandre under selve målingen.

Resultatet leser man av i en app på mobiltelefonen.

HÅNDLEDD OG PEKEFINGER: Slik foregår selve målingen av kroppssammensetning. Dette tar rundt 10 sekunder. Resultatet kommer opp i appen på mobilen. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
HÅNDLEDD OG PEKEFINGER: Slik foregår selve målingen av kroppssammensetning. Dette tar rundt 10 sekunder. Resultatet kommer opp i appen på mobilen. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

- Av begrenset verdi

Professor innen elektronikk, Ørjan Grøttem Martinsen ved Universitetet i Oslo, forsker blant annet på bioimpedans. Han sier til Dinside at utstyr som Tom Tom Touch, som kun måler på en frekvens og kun mellom to steder på kroppen, er av begrenset verdi.

- Målingene vil være dominert av fingeren og underarmene og områder som for eksempel mage og hofter blir ikke målt. Nøyaktigheten til en slik metode vil generelt være dårlig, sier Grøttem Martinsen.

Han sier videre at det å måle kun på én frekvens gjør at man får ut ganske begrenset med informasjon, noe som er en svakhet ved metoden.

Samtidig vil gjentatte målinger på samme person over tid kanskje kunne vise en viss trend hvis det er store endringer i kroppssammensetningen.

Heller ikke Ingirid G. H. Kjær, universitetslektor ved Universitetet i Agder og stipendiat ved Norges idrettshøyskole, har særlig tro på produktets nøyaktighet

- Jeg er nok av samme oppfatning som Professor Martinsen, veldig skeptisk til nøyaktigheten i et slikt måleinstrument, sier Kjær.

Hva bør fettprosenten være?

Ved bruk av nettopp målingene av kroppsammensetningen, legger man inn et mål i appen om hvilken fettprosent man ønsker å oppnå. Men hvordan skal personen som bruker armbåndet vite hva som er et realistisk og fornuftig mål for kroppens egen fettprosent?

Ingrid G. H. Kjær sier til Dinside at det ikke er lett å finne eksakte mål på hva fettprosenten bør være, da det etter hennes kjennskap ikke eksisterer internasjonalt anerkjente grenseverdier for fettprosent, altså hva som er for mye, middels eller for lite, selv om det eksisterer flere forskningsrelaterte anbefalinger for grenseverdier.

SETT MÅL FOR FETTPROSENT: Nøyaktig hva dette målet bør være, er ikke så lett å si. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
SETT MÅL FOR FETTPROSENT: Nøyaktig hva dette målet bør være, er ikke så lett å si. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

- Av denne grunn vil jeg anta at det vil være vanskelig for den menige mann i gata å sette en ønsket fettprosent som mål. Min bekymring ville vært om noen skulle få en urealistisk forventning til en nedgang i fettprosent, sier Kjær.

For en person som ønsker å endre kroppssammensetningen tror hun det er mer hensiktsmessig å ta kontakt med noen som kan ta et mer nøyaktig mål samt følge opp og veilede i forhold til ønsket endring.

Bør man kjøpe produktet?

Om fysikkprofessoren vil anbefale å kjøpe produktet syns han er vanskelig å svare på, ikke minst fordi det er vanskelig å teste hvor riktige disse målingene er. Samtidig påpeker han at det finnes større utstyr på markedet hvor man måler ved mange frekvenser og dessuten i flere kombinasjoner mellom armene og bena, slik at man kan skille ut bidragene fra de forskjellige kroppssegmentene.

KROPPSANALYSE: Maskiner som denne har fire kontaktpunkter, begge hendene og føttene. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
KROPPSANALYSE: Maskiner som denne har fire kontaktpunkter, begge hendene og føttene. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

- Disse instrumentene vil trolig kunne måle noe mer nøyaktig, og kan ha en viss nytteverdi, understreker fysikkprofessoren.

- Et stort speil, en badevekt og en billig fettkaliper (fettklype red.anm) kan trolig gi deg mer nyttig informasjon enn utstyr som kun måler på en frekvens og mellom to steder på kroppen, sier han.

Ingrid G. H. Kjær sier hun ikke ser helt nytten i å kjøpe et produkt som skal registrere endring i kroppssammensetning med tanke på usikkerheten omkring produktets nøyaktighet ved måling av fettmasse og muskelmasse. Hun har forståelse for at det å følge endringer i kroppssammensetningen kan virke motiverende i en endringsprosess, og at folk derfor kan ønske å skaffe et slikt produkt.

- Med bakgrunn i min erfaring med måling av kroppssammensetning, vil jeg si at det er en rekke andre målestimeringer av fettmasse som ville være mer gunstig å gjennomføre for å følge helserelaterte endringer i kroppssammensetning, som er mer pålitelige, understreker hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!