<strong><strong>TOPPEN AV LYKKE:</strong> </strong>Dette er helt gratis mange steder i Norge.  Foto: Dag Eirik Kjølås/NJFF
TOPPEN AV LYKKE: Dette er helt gratis mange steder i Norge. Foto: Dag Eirik Kjølås/NJFF Vis mer

Kan du fiskereglene?

Alle opptil 20 år og pensjonister kan fiske gratis. Men det gjelder kun på begrensede områder.

Publisert
Sist oppdatert

– Barn og ungdom inntill 16 år som skal fiske innlandsfisk slipper å betale statlig fiskeravgift, men de må ha grunneiers tillatelse til å fiske. Det er gratis. Hos Statskog trenger du heller ikke å spørre, forteller selskapets fagsjef, Jo Inge Breisjøberget.

Gratis for unge og gamle

Det ikke alle vet, er at Statskog, landets største grunneier som forvalter rundt en femtedel av fastlands-Norge, også tilbyr dette til ungdom inntill fylte 20 år, samt alle som har fylt 67 år. Dette tilbudet har vært tilgjengelig de fire siste årene, uten at alle har fått dette med seg.

Les: Flasken du kan fiske med

Sviktende interesse

Grunnet en svikttende interesse for fisking blant de yngre, kjører Statskog i sommer en kampanje sammen med Norges Jeger- og Fiskerforbund for å prøve å få barn og ungdom vekk fra iPaden og ut til fiskeopplevelsene ved sjø og vann.

Trenger ikke oppdrettslaks

– Fisketur med unge er svært givende, og det er fiskemuligheter nærmest overalt. Vi trenger ikke oppdrettslaks, det svømmer over at sunn, økologisk mat der ute som alle kan forsyne seg av, forteller NJFFs informasjonssjef Espen Farstad.

Les også: Slik er reglene for fersk fisk

Noen unntak

Det er altså innlandsfiske som kommer med gode betingelser uten at ungdom eller pensjonister må kjøpe fiskekort. Det er også fritt frem på sjøen, med noen unntak. Vil du sette deg inn i reglene, har Direktoratet for naturforvaltning en oversikt her.

Les også: Slik er det å fiske i Karibien

Begrenset bruk

De færreste vet hvor Statskog forvalter sine 60.000 km, så vil du vite nøyaktig hvor du, ungene og eventuelt besteforeldre kan forsyne seg av matfatet, må du kikke på kartet under. Og det er kun de grønne og lilla områdene som dette tilbudet gjelder for, så det er ikke bare å kaste uti på første og beste vann du finner. Husk også at de mellom 20 og 67 må ha fiskekort for å fiske på Statskogs eiendommer, det får du her.

 Foto: Statskog
Foto: Statskog Vis merVi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer