Vrakpant på båt:

Innfører vrakpant på fritidsbåter

Se hvilke båter det gjelder, og hvordan du går frem for å få vrakpant på din båt.

GAMMEL FRITIDSBÅT? Har du en båt som har sett sine bedre dager, kan du fra 1. oktober få vrakpant for den. Foto: NTB Scanpix
GAMMEL FRITIDSBÅT? Har du en båt som har sett sine bedre dager, kan du fra 1. oktober få vrakpant for den. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Fra 1. oktober i år innføres en ny ordning som gir deg vrakpant på gamle fritidsbåter.

Ordningen gjelder båter på opptil 15 meter, som tilsvarer 49,25 fot.

Hvor man kan levere inn båten, kommer an på hvor stor båten er.

Unngå forsøpling og lokal forurensning

– Gamle fritidsbåter som blir etterlatt i naturen eller senkes ulovlig bidrar til forsøpling og lokal forurensning. Over tid blir plast brutt ned til mikroplast i havet. Derfor innfører vi nå denne ordningen, uttalte klima- og miljøminister Vidar Helgesen i en pressemelding i begynnelsen av september.

Om gamle fritidsbåter

De fleste fritidsbåter i Norge er laget av komposittmaterialer. Dumping av slike båter i havet vil føre til nedbrytning som over tid fører til mikroplast i havet. I tillegg kan det være farlige stoffer i båten, for eksempel fra bunnstoff i skrog.

Innsamling av båter kan blant annet hindre at mennesker og natur eksponeres for farlige miljøgifter og mikroplast, ifølge Miljødirektoratet.

Offisielt starter ordningen opp 1. oktober, og innebærer at du kan levere inn fritidsbåten din og motta 1.000 kroner i vrakpant fra Miljødirektoratet.

Helgesen sier videre at det er den enkelte båteier som har ansvaret for en forsvarlig håndtering av båten når den har blitt avfall, og at dette nå blir mye enklere for den enkelte å gjennomføre i praksis.

Båten størrelse avgjør

Hvor du kan levere inn den gamle fritidsbåten, avhenger av størrelsen på båten. Ifølge Miljødirektoratet kan små fritidsbåter på under 15 fot (4,57 meter) og uten innenbords motor, leveres til avfallsmottak i eller i nærheten av kommunen.

Men hva med kanoer, kajakker og gummibåter?

- Man vil få 1 000 kroner i vrakpant for alle fritidsbåter med skrog. Også gummibåter som har skrog vil man få vrakpant for, sier Ole Thomas Thommesen i Miljødirektoratet til Dinside.

Når det gjelder de store båtene, kan alle fritidsbåter opp til 49,21 fot, som tilsvarer 15 meter, leveres til mottak med tillatelse til å håndtere disse båtene.

Slik går du frem for å få vrakpant

Når du skal levere inn den gamle fritidsbåten til et avfallsanlegg og få utbetalt vrakpant, er det viktig at du først skriver ut og tar med dette skjemaet. Skjemaet skal signeres av avfallsmottaket ved innlevering av båten.

Det ferdig utfylte skjemaet sammen med en elektronisk søknad sender du så inn til Miljødirektoratets elektroniske søknadssenter. Deretter vil du motta 1.000 kroner i vrakpant.

I illustrasjonen under ser du hvordan du skal gå frem, steg for steg:

Slik går du frem. Illustrasjon: NTBnyhetsgrafikk/Miljødirektoratet
Slik går du frem. Illustrasjon: NTBnyhetsgrafikk/Miljødirektoratet Vis mer

Flere innleveringssteder

Sortere.no får man oversikt over hvor fritidsbåtene kan leveres inn, men foreløpig er det ikke mange anlegg som kommer opp i oversikten.

- Plikten til kommunene trer i kraft 1. oktober. Vi regner med at flere anlegg dukker opp på Sortere.no innen den tid, forteller Thommesen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer