<strong>UT I SNØEN:</strong> Morten Karlsen har mange sesonger bak seg som vintersyklist. Han vet hva han snakker om når det gjelder piggdekk. Foto: Geir Otto Johansen
UT I SNØEN: Morten Karlsen har mange sesonger bak seg som vintersyklist. Han vet hva han snakker om når det gjelder piggdekk. Foto: Geir Otto Johansen Vis mer

Piggdekk for sykkel

- Ikke velg det aller billigste

Og piggfritt fungerer absolutt ikke.

Publisert
Sist oppdatert

Stadig flere velger å sykle også om vinteren. Men når asfalten er dekket av snø og is, trenger du passende piggdekk.

Riktignok finnes det piggfrie dekk også for sykkel. Men disse har vintersyklisten og entusiasten Morten Karlsen i Trondheim liten tro på.

- Piggfrie dekk har ingen fordeler framfor vanlige sommerdekk når det gjelder sykkel. Da er det bedre å kjøre med litt mindre luft i dekkene, for eksempel gå ned til 30 psi eller under, sier Karlsen til Dinside.

To merker å velger mellom

Karlsen er testansvarlig i Syklistenes Landsforening, og holder akkurat nå på å sluttføre en omfattende artikkel om piggdekk for sykkel.

Klare vinnere og tapere vil han ikke utpeke, men noen kjøreregler for valg av piggdekk til sykkelturen midtvinters kan han komme med.

- Dette er et lite marked, og i praksis er det bare to merker som gjelder: Schwalbe og Suomi (tidligere Nokian). Begge leverer gode dekk. For mellom 450 og 500 kroner og oppover per dekk får man svært bra kvalitet til hverdagsbruk på vinterføre.

Hvor mange pigger?

Et spørsmål mange stiller seg er hvor mange pigger man trenger. Det finnes typer med så lite som 70 pigger, og man kan også få ekstremdekk med 400 pigger.

Karlsen anbefaler å legge seg midt på treet, med mindre man sykler under vanskelige forhold i skog og mark.

- Jeg har selv forsøkt med 168 pigger. Det gikk helt fint på vanlig vinterføre, og vil fungere bra om man er litt forsiktig på sykkelturen til og fra jobb. Men skal du være helt trygg, bør du nok opp i over 200. 240 pigger vil fungere under de aller fleste vinterforhold, sier Morten Karlsen.

Også sykkelmekaniker Olav Berve hos Felgen sykkelverksted i Oslo har tidligere anbefalt fra 160 og opp til 294 pigger om du skal sykle på brattere og glattere underlag.

<strong>VALGETS KVALER:</strong> Her ser du sykkel-piggdekk med henholdsvis 294, 240, 160 og 106 pigger. Hva du skal velge avhenger av hvor du skal kjøre. Foto: Thomas Strzelecki
VALGETS KVALER: Her ser du sykkel-piggdekk med henholdsvis 294, 240, 160 og 106 pigger. Hva du skal velge avhenger av hvor du skal kjøre. Foto: Thomas Strzelecki Vis mer

De billigste mister piggene

Han advarer forøvrig mot de aller billigste dekkene av den typen du gjerne finner hos noen av billigkjedene.

- Jeg har testet flere av disse. Felles for dem er at piggene fort faller av, og at de ikke varer mer enn én sesong, kanskje to. Dessuten er de svært tunge, noe som gjør sykkelen mindre håndterlig.

Her finner du tester av sykkel-piggdekk

Flere av testene er noen år gamle. Men ifølge sykkelekspert Morten Karlsen har modellene endret seg svært lite. Mange dekk som ble solgt så langt tilbake som på 90-tallet er fortsatt i handelen. Vær oppmerksom på at Nokian nå heter Suomi.

Karlsen anbefaler å ha to sykler stående: En for vinterbruk og en for sommerbruk. Da kan man også veksle mellom syklene, alt etter hvordan forholdene er på bakken.

Kjør i fem mil først

Når du først har kjøpt piggdekk, er det viktig å behandle dem pent i begynnelsen. Morten Karsens råd er å sykle rundt fem mil for at piggene skal sette seg.

- Det viktigste er å ikke bråbremse. Da mister man fort pigger dersom dekket ikke er innkjørt. Ellers trenger man ikke kjøre på bar asfalt. Det går like bra å kjøre inn et piggdekk på vinterføre, avslutter Morten Karlsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer