Ikke gjør dette i lyn- og tordenvær

Koble fra elektriske apparater, ikke lad mobilen og ikke bad – hverken ute eller inne.

LYN OG TORDEN: Det var store problemer i togtrafikken som følge av tordenværet natt til 29. august i fjor. Denne videoen er fra Rælingen i Akershus. Ifølge Meteorologisk institutt var det over 18.000 lyn denne natten. Vis mer

Sensommeren er høysesong for lyn og torden i Norge, og juli og august topper brannstatistikken. Lynnedslag kan gjøre stor skade på elektronisk utstyr, som mobil og PC; men det er også andre ting du bør unngå å gjøre når det lyner.

Kan ta skade

Elektroniske apparater kan faktisk bli skadet uten at lynet slår direkte ned hos deg, skriver Sintef. Nedslag i overordnet strømnett kan nemlig lage såkalte overspenninger som følger strømnettet inn til boligen din.

Derfor kan elektriske apparater med fordel frakobles, for eksempel TV-en.

- En stor del av feilene som oppstår på grunn av lynet kan unngås med enkle grep. Når tordenværet kommer, er det viktig å koble fra alt elektronisk utstyr, både tele-elektronikk, PC og TV enten du er i huset, hytta eller andre steder du har slikt utstyr, sier dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor Norge i en pressemelding.

Men, det er ikke farlig å se TV når det lyner, men elektronikken i fjernsynet er sårbar, og selv om det er trygt å bruke mobiltelefonen i tordenværet, bør den være frakoblet laderen.

Her er forskernes lynsmarte råd

Overfor Gemini, Sintefs fagblad, forklarer Oddgeir Rokset, forsker i Sintef, at du også bør unngå å bade når det lyner – både ute og innendørs – men også unngå å søke ly under store trær og ligge unna åpne sletter.

Under kan du lese forskernes smarte råd til hva du bør gjøre og ikke gjøre under tordenværet.

 • Ikke bad når det lyner. Når et lyn treffer vann fordeles strøm på flere tusen ampere i vannet. Du bør heller ikke bade i badekar – et lynnedslag kan følge vannledningene i huset.
 • Bilen er et trygt sted fordi karosseriet vil fungere som «skjold» mot lynnedslag. Et hus har delvis samme effekt; betongbygg er bedre enn trehus.
 • Elektriske apparater kan bli skadet uten at lynet direkte slår ned hos deg, men nedslag i overordnet strømnett kan lage overspenninger og følge strømnettet inn til huset ditt. Derfor kan elektriske apparater med fordel frakobles, eksempelvis tv-en. Det er ikke farlig å se tv når det lyner, men elektronikken i fjernsynet er sårbar.
 • Velg mobil som er frakoblet laderen, framfor fasttelefon om du må ringe. Overspenning ved et lynnedslag kan følge elektriske ledninger ende i røret.
 • Ikke søk ly under store trær. Det er større risiko at lynet slår ned i objekter som rager i landskapet. Det er en fordel å være våt, vannet vil gjøre at et lynnedslag følger fukten utenpå deg i stedet for å gå inn i kroppen, noe som vil redusere skadene.
 • Ligg unna åpne sletter – og legg ned golfkølla. En golfkølle i metall har litt større risiko for at lynet treffes.
 • Ikke bruk paraply. Den har samme effekt som golfkølla.
 • Unngå at overspenning ødelegger elektrisk utstyr med å installere overspenningsvern.
 • Trekk ut kontakter fra elektrisk utstyr som du er redd for.
 • Trekk også ut internettkabelen. Modem er svært sårbare for lynnedslag.
 • Fjelltur – hva gjør du? Søk ly om mulig, trekk ned til lavereliggende strøk. Men det handler mest om flaks eller uflaks om du blir truffet eller ikke.
 • I båt, hva gjør du? Om man kan komme seg til land, gjør man det. Om du er utpå havet, prøv å unngå å stikke deg ut. Hold ikke i masta, unngå å henge over rekka. Legg deg ned i båten, eller gå ned i kabinen. Båter med mast kan være utsatte i tordenvær, men man vet ikke om lynavleder i toppen er noen løsning.

Deler av artikkelen har tidligere blitt publisert på Dinside.no.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!