<strong><b>HVORDAN VELGE BARNESYKKEL?:</strong></b> Velg en som passer til barnet, og tenk på hvor langt barnet skal sykle. Foto: BERIT B. NJARGA
HVORDAN VELGE BARNESYKKEL?: Velg en som passer til barnet, og tenk på hvor langt barnet skal sykle. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer

Hvordan velge barnesykkel?

Les disse rådene før du kjøper barnesykkel til sønnen eller datteren din.

Publisert
Sist oppdatert

Det er mange ting som spiller inn når du skal kjøpe sykkel til barna: Hvor stort barnet er, og ikke minst hvor mye eller hvor langt det skal sykle.

Dette innebærer å spørre seg om sykkelen skal brukes mest som leketøy eller transportmiddel, er rådet fra Syklistenes landsforening.

LES OGSÅ: Bør det være aldersgrense på elsykler?

Må passe til barnet

Svein Fagervold i Syklistenes landsforening mener det er to ting som bør stå i fokus når man skal kjøpe sykkel til barn:

<strong><b>BØR NÅ NED:</strong></b> Det er viktig at spesielt de minste barna når ned i bakken, når de sitter på sykkelen. Foto: BERIT B. NJARGA
BØR NÅ NED: Det er viktig at spesielt de minste barna når ned i bakken, når de sitter på sykkelen. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer


- Størrelsen må være riktig til barnet. Dessuten er det viktig at barnet liker sykkelen, sier Fagervold til Dinside.

Dessuten bør det være mulig å justere sykkelen, så den passer til barnets kropp.

Riktig størrelse på sykkelen er også viktig for barnets sikkerhet.

- Det er viktig å kjøpe en sykkel som har rett størrelse, både med tanke på høyde og størrelse på hjul. Sykkelen må passe til barnet og ikke være for liten eller for stor, slik at barnet får god kontroll over sykkelen, sier Ida Neergaard, rådgiver i Trygg Trafikk til Dinside.

Hun anbefaler å ta med barnet på sykkelkjøp så man får kjøpt en sykkel som passer. Her kan du se XXLs tips til hvor stor sykkelen bør være for barn.

- Når barnet sitter på setet, skal det kunne nå i bakken med føttene, sier hun.

Har man store barn i de større aldersgruppene, kan man vurdere å kjøpe en liten voksensykkel til dem - med samme utgangspunkt; de må passe.

LES OGSÅ: Den ene trafikkregelen alle syklister må kunne

Hvor viktig er vekt?

<strong><b>PASS PÅ VEKTA:</strong></b> Skal barnet sykle langt, bør ikke sykkelen være for tung. Foto: BERIT B. NJARGA
PASS PÅ VEKTA: Skal barnet sykle langt, bør ikke sykkelen være for tung. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer


At enkelte barnesykler er veldig tunge, er ingen hemmelighet, noe som i hovedsak skyldes at billige materialer også er de tyngste, hevder Fagervold.

- Det skal være så billig, og barnesykler kan ende opp med å være tyngre enn voksensykler. Det blir som om vi skal sykle på en sykkel som veier 50 kilo, sier Fagervold.

Samtidig påpeker han at vekt i hovedsak er en viktig faktor dersom barnet skal sykle litt lengre, og altså bruke sykkelen som transportmiddel.

- Hvis foreldrene har en intensjon at at barnet skal sykle litt lengre, er vekt viktigere, enn om sykkelen skal brukes mest som et leketøy utenfor huset, påpeker han, og legger til at barn er veldig forskjellige, også med tanke på hvor langt de klarer å sykle.

LES OGSÅ: Kjøpt brukt sykkel? Pass på dette

Bør ha gode bremser

Skal barnet kunne sykle sikkert, er gode bremser viktig.

Svein Fagervold anbefaler å velge en sykkel som har bremser som lar seg justere. Ofte kan de dessuten være for harde for små barn, påpeker han.

Ida Neergaard i Trygg Trafikk påpeker at sykkelen skal ha bremser både på forhjulet og bakhjulet, som skal være så gode at barnet kan stanse sykkelen på en rask og sikker måte. Man skal også kunne bremse med begge hendene på styret.

For å sykle sikkert bør barnesykkelen ha signalklokke og lysene som er påbudt.

I tillegg kommer naturlig nok bruk av sykkelhjelm, som må passe til barnet og dekke toppen av hodet, panna, tinningene og bakhodet.

- En vanlig feil er at hjelmen sitter for langt bak på hodet. Da får ikke panna og tinningene god nok beskyttelse. Stroppene skal også kunne strammes godt slik at hjelmen ikke sklir over haka, sier Neergaard.

Og husk: Hjelmen skal av når man ikke sykler.

LES OGSÅ: Må man ha en hjelm til hver aktivitet?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer