Hvordan unngå gnagsår?

Bruk to par sokker. Det kan redde deg fra vonde gnagsår.

<b>BRUK TO PAR SOKKER:</b> Ett par tynne, tettsiddende sokker innerst, kan redde deg fra gnagsår. Foto: KRISTIN SØRDAL
BRUK TO PAR SOKKER: Ett par tynne, tettsiddende sokker innerst, kan redde deg fra gnagsår. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Få ting kan gjøre en tur så ubehagelig som gnagsår. Og har du først fått det, er det jammen ikke lett å komme seg videre uten store smerter eller vesentlige hjelpemidler.

Et gnagsårplaster kan selvsagt gjøre susen, og apotekene anbefaler at du også kan sette på et plaster eller teip som et forebyggende tiltak.

Turfolk anbefaler imidlertid gjerne en ekstra sokk som gnagsårsikring.

Les også: Slik unngår du kalde tær

For stort eller for smått

Gnagsår oppstår gjerne når huden utsettes for vedvarende gnissing. Huden blir rød og varm og etter hvert dannes det væskefylte blemmer som det til slutt går hull på. Voindt!

Nye eller for trange sko er i så måte ikke det smarteste du kan trekke på beina om du skal ut på langtur. Her er selvsagt rådet å gå inn skoene litt før den lange påsketuren.

Men for store sko kan også lage gnagsår - fordi det da blir stort spillerom for gnissing, og skoen «knekker» og gnager på feil sted i forhold til hvor foten din naturlig bøyer seg.

Men du kan også forebygge gnagsår ved å tenke litt på hva du trekker på foten inne i skoen.

FOREBYGG: Bruker du to par sokker, kan du unngå å havne i denne situasjonen.  Foto: ALLOVER
FOREBYGG: Bruker du to par sokker, kan du unngå å havne i denne situasjonen. Foto: ALLOVER Vis mer


Kunstfiber eller frotté mot gnagsår

Mange anbefaler en tynn ullsokk innerst (såkalt liner-sokk) og en frottert og tykkere sokk ytterst for å forebygge gnagsår. Lars Monsen omtaler også dette i boken «På tur om vinteren».

Dersom du går for to par sokker med en tynn liner-sokk innerst, må du passe på at denne har en trang og god passform. Mange velger da sokker i kunstfiber, for å få best mulig passform med fuktige bein som utfordring. Noen velger også spesialsokker mot gnagsår, som for eksempel denne med et geleaktig stoff innvendig.

Anders Gjengedal i Den Norske Turistforening (DNT) Oslo og omegn, har tidligere sagt til DinSide at linersokk kan være til god hjelp for de som er plaget med gnagsår.

Et annet alternativ for å motvirke kalde tær, er plastposer!

Uansett om du velger dobbel sokk eller ett par sokker, er det viktig å ha sokker med god passform. Friksjonen blir da mellom støvel og sokk, og ikke mellom sokk og hud - som er det som skaper gnagsår.

Les også: Slik reparerer du sprukne hæler

Medisinsk hjelp

Apotekene anbefaler også gjerne anti-gnagsårstift eller silketape på huden der sko eller lignende kan gnisse. Og er du likevel redd for gnagsår, kan det være forebyggende med gnagsårplaster.

Legen anbefaler sokker i akryl, fordi det demper friksjonen. I tillegg kan talkum på bena før du tar på deg sokkene, gjøre at friksjonen blir enda mindre. Du kan også smøre med vaselin eller talg på de stedene der du oftest får gnagsår.

Fjellfolk anbefaler også gjerne forberedelse til turen: Stell føttene noen dager i forveien med fotbad, filing av hard hud og en god fotkrem - dette virker forebyggende.