Hvordan skal du legge plaster på såret?

Nei, det er ikke alt mamma sa du skal tro på ... Her er tre plastermyter vi kan avkrefte.

<b>BRUKER DU PLASTER RIKTIG?</b> Gror såret alltid fortere om det får «luftet seg», og hvor ofte trenger du egentlig å bytte det?  Foto: KRISTIN SØRDAL
BRUKER DU PLASTER RIKTIG? Gror såret alltid fortere om det får «luftet seg», og hvor ofte trenger du egentlig å bytte det? Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi er inne i høysesongen for solkrem, antibac og plaster. Vi skal ikke avfeie den psykologiske effekten plaster kan ha, og ulike sår krever selvsagt også forskjellige tiltak.

Men når det kommer til den faktiske effekten på helingsprosessen, er det mange mødre og bestemødre som kanskje bør oppdatere kunnskapen sin ...

Vi har sett på noen vanlige myter rundt sårbehandling og plasterbruk, og fått svar på hvordan du egentlig bør behandle typiske «sommerskader» som skrubbsår og små kutt.

#1: vi rense med sårrens?

Stiger panikken dersom «noen» har brukt opp det siste av sårrensen i skapet uten å kjøpe ny - og såret allerede er et faktum?

Det er ikke sikkert du trenger å legge stemmen i høyere toneleie: Ofte holder det lenge å rense med rent vann, og det kan faktisk gjøre det vondt verre å rense med sårrens!

<strong><b>VANN ER NOK:</strong></b> Å skylle med vann er som oftest bra nok som rensemiddel for overflatiske, små sår og skrubbsår. Foto: KRISTIN SØRDAL
VANN ER NOK: Å skylle med vann er som oftest bra nok som rensemiddel for overflatiske, små sår og skrubbsår. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer- I utgangspunktet er det helt riktig: Vi kan like gjerne vaske med vann. Spesielt akutte sår fungerer det best å vaske med flytende såpe med lav pH og masse lunkent, rennende vann, uttaler Arne Langøen, dosent og sykepleier ved Høgskolen Stord Haugesund (HSH), på vegne av Norsk Interessefaggruppe for Sårheling (NIFS).

- Å tørke med pyrisept eller klorhexidin gir ingen ekstra effekt, muligens så gjør det det verre, sier han videre til Dinside.

Også Torgeir Hoff Skavøy, fastlege i Bergen sier på vegne av Norsk forening for allmennmedisin at vann ofte er nok.

- Det fines ulike typer sår og alle skal ikke behandles likt. Men overfladiske mindre kutt i huden trenger vanligvis ikke annen rens enn vann, uttaler han.

#2: vi bytte plaster ofte for å holde det tørt?

Bytter du plaster straks det er tegn til at plasteret ikke lenger er rent og tørt?

<b>BYTTE OFTE ELLER IKKE?</b> Nei, du trenger ikke bytte plaster på såret hver kveld. Men har det blitt skorpe, kan du godt ta det av. Foto: PLAINPICTURE / SCANPIX
BYTTE OFTE ELLER IKKE? Nei, du trenger ikke bytte plaster på såret hver kveld. Men har det blitt skorpe, kan du godt ta det av. Foto: PLAINPICTURE / SCANPIX Vis mer


Det er det ikke sikkert du trenger. Faktisk vil såret ofte gro raskere dersom du lar det være i fred og altså ikke bytter plaster ved første anledning eller hver kveld.

Langøen forteller at de aldri behandler dypere sår «tørt».

- Da legger vi på nesten lufttette bandasjer laget av skum, som beskytter såret, holder det fuktig og absorberer overskuddet av sårsekret, forteller han.

Dette er fordi fuktig miljø er gunstig for helingsprosessen på denne typen sår. Men både Langøen og Skavøy understreker at veldig overflatiske sår, som for eksempel skrubbsår, godt kan behandles tørt uten at det gjør noe.

- Frem til god sårskorpe kan man godt beskytte såret med bandasje eller plaster. I et sår som væsker, vil ofte bandasje eller plaster feste seg, og bli opprevet ved fjerning. Her vil det noen ganger være en fordel å bruke vaselinnett eller lignende mellom sår og bandasje. Generelt vil ikke et fuktig miljø være gunstig på mindre kutt eller sår, sier Skavøy, og legger til at de svært sjelden trenger tildekking eller plaster i mange dager sammenhengende.

#3: «Såret har godt av luft, da gror det raskere» ... eller?


Du har sikkert hørt det: «La såret lufte seg, da gror det raskere.»

Men det er ikke sant: Lufting av overflatiske sår vil ikke ha noen innvirkning på helingsprosessen, hverken fra eller til. Og er det et dypere sår, vil det faktisk gjøre ting verre å «lufte» det.

<b>BLØR SÅRET?</b> Da bør du dekke det til med plaster eller bandasje. Foto: FINEART1 / SHUTTERSTOCK / SCANPIX
BLØR SÅRET? Da bør du dekke det til med plaster eller bandasje. Foto: FINEART1 / SHUTTERSTOCK / SCANPIX Vis mer


- Tanken om å lufte såret er gammel og ikke lenger noe som har fokus i dag, sier Skavøy, men påpeker at tørre sår i og for seg ikke trenger tildekking.

Han forteller at i den grad mindre kutt kan trenge tildekking, er det når det blør - og da er det primært for å ikke søle på klær eller lignende.

Også Langøen sier at du godt kan beskytte et overflatisk skrubbsår til det har fått en hinne, men deretter trenger du ikke å dekke det til.

Men når det gjelder dypere kutt som går ned i lærhuden, så bør du faktisk unngå lufting - det gror best når det er tildekket:

- Er det et sår som går ned i lærhuden, skal det helst holdes fuktig, men ikke så fuktig som mulig. Derfor bruker vi bandasjer med evne til å absorbere overskytende væske, samtidig som sårflaten ikke tørker ut, forteller Langøen til Dinside.

LES OGSÅ:
Det er straffbart å bruke Antibac ulovlig
Spar halve prisen ved å handle apotekvarene på nett
Det er langt billigere på svenske apoteker

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer