<strong>"WATER-RESISTANT":</strong> Vet du egentlig hvor vannresistent klokken din er? Foto: Tidssonen.no
"WATER-RESISTANT": Vet du egentlig hvor vannresistent klokken din er? Foto: Tidssonen.no Vis mer

Klokker:

Hvor vannresistent er egentlig en vannresistent klokke?

– Vannresistent betyr ikke at klokken er vanntett.

Publisert

Det er en god grunn til at det «water-resistant», og ikke «waterproof», som nå er å finne inngravert på klokkenes baklokk. Riktignok kan de mest ekstreme klokkene være vanntette til mange hundre meter under overflaten, men går man riktig dypt – hvor trykket er høyt nok – vil fuktighet før eller siden finne veien inn i uret.

Fra «waterproof» til «water-resistant»

Med en intensjon om å unngå misforståelser blant forbrukerne, ble ISO 2281-standarden introdusert i 1990. Denne omfattet et forbud mot bruk av begrepet «waterproof», og samtidig en regulering av begrepet «water-resistant».

Til tross for de spesifikke kriteriene og en definert testprosedyre, feilet standarden imidlertid i å gi et korrekt bilde av urenes vannresistens i praksis. For mens klokkene ble testet i kontrollerte omgivelser med statisk trykk, kan virkelig bruk innebære tøffere påkjenninger.

<strong>"WATER-RESISTANT":</strong> Vanligvis er markeringen å finne inngravert på urets bakside. Foto: Tidssonen.no
"WATER-RESISTANT": Vanligvis er markeringen å finne inngravert på urets bakside. Foto: Tidssonen.no Vis mer

I 2010 ble ISO 2281 erstattet av den fortsatt aktive ISO 22810. Nå ble produsentene selv ansvarlige for valg av reell testprosedyre under produksjon, men hvor ISO sin definerte test trekkes inn ved en eventuell disputt. Produsenten står også ansvarlig for å redegjøre for nøyaktig hvilke aktiviteter klokkens vannresistens er gyldig under, samt hvilke garantivilkår og krav til vedlikehold som foreligger.

<strong>EKTE DYKKERKLOKKE:</strong> Man ser ikke alltid fra utsiden hvilke ur som er ISO 6425-sertifiserte. Foto: Tidssonen.no
EKTE DYKKERKLOKKE: Man ser ikke alltid fra utsiden hvilke ur som er ISO 6425-sertifiserte. Foto: Tidssonen.no Vis mer

Det er for øvrig verdt å nevne at dykkerklokker egnet til profesjonell bruk, har sin egen strengere standard i form av ISO 6425.

«Water-resistant» i praksis

Klassifisering av vannresistens

  • Water-resistant 30 m: Egnet for hverdagsbruk, inkludert vannsprut og regn. Ikke egnet til dusjing, bad, svømming eller dykking.
  • Water-resistant 50 m: Egnet for svømming, vannrelatert arbeid og fisking. Ikke egnet til snorkling og dykking.
  • Water-resistant 100 m: Egnet for rekreasjonell surfing, svømming, snorkling, seiling og vannsport. Ikke egnet til dykking.
  • Water-resistant 200 m: Egnet for profesjonelle marineaktiviteter, hard vannsport ved overflaten, og fridykking. Ikke egnet for apparatdykking.

Kilde: Wikipedia.com

Man bør altså ikke se seg helt blind på oppgitt vannresistens på baklokket, men heller undersøke hva produsentens definisjon av vannresistens egentlig innebærer. Hvilke aktiviteter er frarådet, og hva er forutsetningene for at klokken skal holde tett.

Heldigvis er det også slik at flere seriøse produsenter nå opererer med en oppgitt vannresistens, som faktisk reflekterer reelle dybdemeter for alle relevante vannaktiviteter.

Er man allikevel litt i tvil og ønsker en enkel pekepinn, finnes det også fornuftige anslag som konservativt gjenspeiler hva de ulike gradene av vannresistens kan bety i praksis (se egen faktaboks).

<strong>"ETANCHE":</strong> ISO gir anledning til å uttrykke vannresistens på flere språk, inkludert fransk. Foto: Tidssonen.no
"ETANCHE": ISO gir anledning til å uttrykke vannresistens på flere språk, inkludert fransk. Foto: Tidssonen.no Vis mer

Nødvendig vedlikehold

Uavhengig av hva en ny klokke hevdes å skulle tåle, er det viktig å huske at vannresistens er en egenskap som ikke varer evig. Selv om klokken er vannresistent til x-antall meter når den pakkes ut av boksen, er det ingen garanti for at det ikke kan dugge på innsiden av krystallen på et senere tidspunkt.

Kanskje har klokken slitte pakninger, vært utsatt for støt, eller brå temperaturendringer den ikke er designet for. De fleste merker anbefaler en trykktest hos urmaker hvert 1. til 2. år, som raskt avdekker tingenes tilstand. Til noen hundrelapper er dette en billig forsikring mot blankt avslag på utbedring dekket av produsenten – hvis uhellet skulle være ute.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer