<strong><b>TEST MED VÅLERENGA:</strong></b> Den sprakk i kampen mellom Frankrike og Sveits - hvor bra er den egentlig? Vi tok med EM-ballen, Beau Jeu, til Vålerenga fotballklubb og fikk dem til å teste den. Foto: ENDRE VELLENE/DAGBLADET
TEST MED VÅLERENGA: Den sprakk i kampen mellom Frankrike og Sveits - hvor bra er den egentlig? Vi tok med EM-ballen, Beau Jeu, til Vålerenga fotballklubb og fikk dem til å teste den. Foto: ENDRE VELLENE/DAGBLADET Vis mer

Hvor bra er billigversjonen av EM-ballen?

Vi lot Vålerenga-spillerne teste den originale EM-ballen opp mot en billigere versjon.

Publisert
Sist oppdatert

Så langt har ikke EM vært noen målfest. EM-ballen «Beau Jeu» har i skrivende stund funnet veien til nettmaskene 58 ganger.

Men hvor bra er egentlig den mye omtalte ballen, og er det nødvendig å kjøpe den dyreste og offisielle versjonen som brukes i EM? Eller kan barna som maser om EM-ball klare seg med en billigere versjon?

LES OGSÅ: Det er faktisk ikke lov å vedde om hvem som vinner EM

Lettere enn forventet

Vålerengas målvakt om EM-ballen

- Ballens lave vekt gjør at den vingler veldig i lufta.

- Harde skudd med denne ballen kan både flakke og duppe.

- Sammenlignet med Umbro-ballen, er denne vanskeligere å redde.

- Ballen er deilig å slå pasninger med for keeper.

- Samtidig er den vanskeligere å redde fordi den vingler i lufta.

Aslak Falch


Vi tok en tur på treningsfeltet til Vålerenga og fikk med oss Vålerenga-spillerne Herman Stengel, Daniel Fredheim Holm, Aslak Falch og Elías Már Ómarsson til en uhøytidelig test av EM-ballen.

- Den er veldig lett, da! Det er derfor veldig lett å løfte den, er førsteinntrykket til Fredheim Holm etter at han og lagkompisene har slått noen pasninger med den offisielle EM-ballen.

- Med så lett ball klarer selv du å løfte den over 30 meter, skyter Stengel tilbake.

- Du må ha litt følelse med ballen hvis du skal spille med denne. Du trenger ikke dra til like hardt som med mange andre fotballer, understreker Fredheim Holm.

For å få et inntrykk av hvor god ballen er, lot vi Vålerenga-spillerne slå både korte og lange pasninger, teste skudd, frispark og til slutt leke seg med litt triksing med begge fotballene.

Få med deg hvordan testingen foregikk i videoen under:

EM-ballen Beau Jeu kommer i mange versjoner

Den originale EM-ballen koster rundt 1000 kroner. Det kan for mange være i overkant mye å betale for en fotball. Vi tok derfor også med en av de billigere versjonene av ballen - også kalt for en replica-ball.

<strong><b>BILLIGVERSJON:</strong></b> Replica Competition er en billigere versjon av kampballen. Foto: ENDRE VELLENE / DAGBLADET
BILLIGVERSJON: Replica Competition er en billigere versjon av kampballen. Foto: ENDRE VELLENE / DAGBLADET Vis mer


Prisen på denne ballen ligger i overkant av 400 kroner. Begge versjonene vi har testet er størrelse 5.

- Hvis jeg kunne velge, så ville jeg selvfølgelig valgt den originale EM-ballen, men den andre er en veldig bra ball den også. Den holder i massevis til en 10-12-åring, poengterer Fredheim Holm.

- Da jeg var liten ville jeg selvfølgelig ha den den ekte ballen jeg også, men jeg synes egentlig dette var en bra ball det også. Det er ikke noe nederlag å bruke denne ballen, følger Stengel opp og viser til billigversjonen av EM-ballen.

Vi gjør oppmerksom på at det finnes mange versjoner av EM-ballen. Du finner en oversikt over noen av de ulike versjonene her.

<strong><b>TRIKSING:</strong></b> Daniel Fredheim Holm, Elias Omarsson og Herman Stengel kom frem til at EM-ballen verken er bedre eller dårligere enn andre baller hvis du skal bruke den til å trikse.  Foto: ENDRE VELLENE/ DAGBLADET
TRIKSING: Daniel Fredheim Holm, Elias Omarsson og Herman Stengel kom frem til at EM-ballen verken er bedre eller dårligere enn andre baller hvis du skal bruke den til å trikse. Foto: ENDRE VELLENE/ DAGBLADET Vis mer


Den aller billigste ballen koster rundt 200 kroner. Det er også flere butikker som kjører kampanjepriser på ballene under EM. Her vil det nok derfor lønne seg ekstra å bruke en tjeneste for prissammenligning før du handler.

LES OGSÅ: Snart kan du nyte målene i EM fra alle vinkler - fra sofakroken

Adidas Fracas - ny farge, samme ball

<strong><b> ADIDAS FRACAS:</strong> </b> Slik ser den nye ballen som skal brukes i sluttspillet ut.  Foto: ADIDAS
ADIDAS FRACAS: Slik ser den nye ballen som skal brukes i sluttspillet ut. Foto: ADIDAS Vis mer


I kveld spilles siste runde i gruppespillet - etter det vil nok mange få med seg at EM-ballen vil skifte farge fra blå til rød.

Navnet på den nye ballen er Adidas Fracas - men bortsett fra fargen og navnet er det faktisk ingen forskjell på ballene.

Det er første gang det lanseres et nytt design på EM-ballen midt under et mesterskap.

Konklusjon

Billigversjonen funker helt greit til sitt bruk. Vålerenga-spillerne beskriver den som en vanlig ball, med lik vekt som veldig mange andre baller.

Den er mer enn god nok hvis barnet ditt ønsker seg en ball som ligner på EM-ballen. Ballen har belegg utenpå og har åttekantede sømmer.

Den offisielle EM-ballen er utrolig lett. Det gjør den lett å løfte, samtidig som det ikke er nødvendig å trykke like hardt til når man skyter. Den lave vekten gjør også at ballen flakker ganske mye når den sparkes hardt.

Har du ballfølelse og ballkontroll som kanskje ikke er helt på topp, så vil det være vanskelig for deg å bruke denne ballen. Da anbefaler vi deg heller å gå for en av de mer robuste billigversjonene.

- Det er forskjell på skuddene og pasningene når man bruker den originale ballen, sammenlignet med andre baller. Den beveger seg også veldig lett i lufta og vingler litt når man drar til ordentlig. Billigversjonen er mer som en vanlig ball som man har spilt med mange ganger før, konkluderer Fredheim Holm.

<strong><b>LETT I LUFTA:</strong></b> Daniel Fredheim Holm understreker at EM-ballen beveger seg veldig lett i lufta. Du vil ikke trenge å bruke mye like mye kraft for å få skuddene dine dit du vil.  Foto: ENDRE VELLENE / DAGBLADET
LETT I LUFTA: Daniel Fredheim Holm understreker at EM-ballen beveger seg veldig lett i lufta. Du vil ikke trenge å bruke mye like mye kraft for å få skuddene dine dit du vil. Foto: ENDRE VELLENE / DAGBLADET Vis mer


LES OGSÅ:
TV2 Sumo-kunder raser over dårlig strømmekvalitet under fotballkamper
Hvorfor er egentlig fotball så populært?
Vi har testet kroppsanalyse?
Treningsapper får stryk i personvern-test

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer